Ihmiset Tilaajille

Sari taituroi valtavia yksityiskohtaisia rakennuksia piparkakkutaikinasta: ”Piparipirttiin käytin 5 kiloa taikinaa”

Piparinleivonnan Suomen mestari Sari Juntunen aloittaa joulun suunnittelun jo alkusyksystä. Perinteisiin kuuluu, että ensimmäisenä valmistuu näyttävä piparkakkurakennus. Tänä vuonna piparipirttiin kului viisi kiloa taikinaa.

”Jouluajatukset hiipivät mieleeni jo elokuussa. Alan miettiä piparkakkutaloa, valaistusta ja sitä, kenen kanssa vietämme joulun. Piparkakkutalon teen usein jo lokakuussa, sillä en halua tehdä montakymmentä senttiä korkeaa, monimutkaisista yksityiskohdista koostuvaa rakennusta muiden joulukiireiden keskellä”, kajaanilainen Sari Juntunen kertoo. 

”Olen leiponut piparkakkutaloja lapsesta asti. Nuorena tein perinteisiä mummonmökkejä, lasten synnyttyä muumitaloja.

Yhdeksän vuotta sitten halusin lisää haastetta ja leivoin Muonion kirkon. Sen jälkeen olen tehnyt Kajaa­nista Raatihuoneen, kirkon, rautatieaseman ja vanhan kappelin, Paltaniemen kuvakirkon, Paltamon kirkon ­sekä Sotkamon kirkon. Valitsen rakennuksia, jotka ovat korkeita tai joissa on torni, koska ne ovat näyttävämpiä.

Leivontaa varten pyydän seurakunnalta tai ­museolta piirustukset, jotka tulostan sopivaan mittakaavaan. ­Kokoa määrittää alusta ja uunipelti. Lisäksi käyn ottamassa rakennuksesta kuvia.”

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sari taituroi valtavia yksityiskohtaisia rakennuksia piparkakkutaikinasta: ”Piparipirttiin käytin 5 kiloa taikinaa”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.