Ruoka

Kauneimmat piparkakkutalot: Muumitalo, mummola, majakka, piparkakkukaupunki ja iki-ihanat Kieku ja Kaiku

Itse tehty piparkakkutalo tuo joulun tunnelman kotiin. Kokosimme tähän Kotilieden kauneimmat piparkakkutalot, parhaat ideat ja vinkit joulun ihanimman piparitalon rakentamiseen. Äänestä mielestäsi kauneinta piparitaloa jutun lopussa!

Piparkakkutalo tuo kotiin joulun tunnelman. Sen rakentamiseen tarvitaan erilainen taikina kuin piparkakkuihin. Kotilieden piparkakkutalojen ohjeissa on mukana myös taikinan ohje.  Taikina kannattaa tehdä jo rakentamista edeltävänä päivänä jääkaappiin. Piparkakkutalon rakennusprojektiin on hyvä varata runsaasti aikaa ja väkeäkin.

Katso myös: Piparkakkutalon taikina

Suunnittele, mitä teet taikinasta. Tee taikinaa kerralla yhteen kulhoon 1–2 annosta. Voit käyttää myös valmista taikinaa, jos aika on kortilla. Piirrä kuviot ohuelle pahville tai leivinpaperille ja leikkaa ne irti. Hauskinta on keksiä piparkakkutaikinasta ikioma malli.

Muumitalo – the piparkakkutalo

Piparkakku-muumitalo asukkaineen on takuuvarma hitti lapsiperheissä. Mitä enemmän taikinaa valmistaa, sitä mahtipontisempi Muumitalosta tulee. Talosta voi tehdä 10 senttimetrin korkuisen pienoistalon tai 40 senttimetrin korkuisen jättirakennelman.

Tämä huikea piparkakkutaikinasta tehty Muumilaakso on aikoinaan  piparkakkutaituri Kristiina Aaltosen suunnittelema. Hän rakensi Muumilaakson upean piparkakkutalon, kaarevan sillan, koristeelliset puut, jotka luovat aidon Muumilaakson tunnelman. Muumitalon pihamaalta löytyy myös Muumiperhe ja muutama muukin Muumikirjoista tuttu hahmo. Muumitalon katolla kurkistelee tietysti rasavilli Haisuli.

Suuren piparkakkutalon rakentaminen vaatii rohkeutta,  sillä aina voi jokin osa palaa, murtua tai kadota salaperäisellä tavalla. Taikinaa kannattaakin tehdä runsas satsi, jotta muutama varaosa löytyy tarpeen tullen rakennusvaiheessa.

Piparkakkutalo: Muumitalo, muumitalon piha ja muumit
Muumitalon pihalla riittää vilskettä, katolle on kivunnut Haisuli, eikä Pikku-Myytä pidättele mikään. Kuva: Norman Ojanen

Katso myös:  Muumitalon ohje ja piparkakkutaloa varten tarvittava taikinan resepti

Katso myös: Muumien uimahuone

Mummola-piparkakkutalossa on aitoa joulun tunnelmaa

Kristiina Aaltonen rakensi Kotilieden lukijoille myös kodikkaan maatalon pihapiireineen. Voit tehdä oman mummolasi omien ideoittesi pohjalta tai rakentaa talon pihapiireineen mallin mukaan. Jos aika on kortilla, tee vain soma talo ja muutama eläin tai puu. Tällöin riittää yksinkertainen taikina-annos mutta, jos haluat taloille isot alustat ja leivot muitakin koristettavia pipareita, tee taikinaa kaksinkertainen annos.

Mummolan piparkakkutalo pihapiireineen
Mummolan pihapiirissä jolkottelevat myös hevoset. Kuva: Norman Ojanen

Katso ohje: Mummola 

Piparkakkutalo, jossa asuvat Kieku ja Kaiku

Kotimainen klassikkosarjakuva Kieku ja Kaiku on ilmestynyt ensi kertaa jo 1932. Kieku ja Kaiku on kirjailija Mika Waltarin ja kuvittaja Asmo Alhon yhteistyöluomus.

Kristiina Aaltosen suunnittelemassa piparkakkutalossa Kieku, Kaiku ja Possu hääräävät joulupuuhissa. Ympärillä tohinaa ihmettelevät puput, ankat ja vahtia pitävä koira.

Kieku ja Kaiku sekä piparitalo ja luistinkenttä
Kiekun ja Kaikun joulupuuhat ovat herättäneet ihastusta jo pitkään. Kuva: Norman Ojanen

Saat piparkakkutaloon tunnelmalliset valot, kun leikkaat talon alustalevyn kokoisen tukevan pahvi- tai styroxlevy talon alle tueksi. Ennen kuin liimat talon osat, tee piparkakkualustaan talon keskelle reikä, voit tehdä sen jo myös ennen paistamista, tee myös samaan kohtaan pahvi- tai styroxalustaan reikä ja kolo johtoa varten. Kun talon alla on riittävän iso ja tuettu aukko, esimerkiksi led-valon voi kätevästi sijoittaa reiän kautta talon sisälle.

Katso ohje: Kiekun ja Kaikun piparkakkutalo

Uljas piparkakkumajakka kohoaa korkeuksiin

Bengtskärin majakka innoitti aikoinaan  Kristiina Aaltosen rakentamaan piparkakkutaikinasta uljaan majakan.

Piparkakkumajakka oli vuosia sitten esillä Kotilieden osastolla Ruokamessuilla Helsingin Messukeskuksessa. Majakka oli kookas ja jyhkeä. Se kohosi merenpinnasta kallioineen ja torneineen noin 70 cm:n korkeuteen. Majakka lahjoitettiin Lastenklinikalle levittämään jouluiloa pienille potilaille.

Piparkakkutalo - Bengtskärin majakka
Bengtskärin majakka kohoaa 70 cm:n korkeuteen.

Majakan tornista tuikkii halkaistujen marmeladikuulien läpi paristoilla toimivan otsalampun vilkkuva valo. Joulun tunnelmaa luo koristeltu kuusi ja majakkaa somistavat havunauhat.

Majakan ympärillä on paljon muitakin yksityiskohtia. Vene on muotoiltu taikinasta metallisen leivosvuoan ulkopuolelle ja paistettu nurinpäin. Lumiukko on rakennettu täytelakritsin valkoisesta osasta ja luuta lakritsista.

Katso ohje: Bengtskärin majakka

Piparkakkukaupunki on tunnelmallinen

Piparkakkukaupunkiin voit ottaa mallia itsellesi rakkaasta ympäristöstä, omasta kotitalosta ja unelmien talosta. Piirrä suosikkisi paperille ja suunnittele haaveiden piparkakkutalo naapurustoineen.

Piparkakkukaupunki
Liitä toisiinsa erilaisia piparkkatalojen julkisivuja ja saat rakennettua kokonaisen kaupungin. Kuva: Norman Ojanen

Jos haluat rakentaa kokonaisen piparkakkukaupungin pyydä ystävät koolle, pidä piparitalkoot ja yhdistele omaan taloosi ystävien suunnittelemat talot. Leipokaa talojen lähelle kaupungin väkeä ja puita. Näin saatte yhdessä koottua kokonaisen kaupungin.

Katso ohje: Piparkakkukaupunki 

Katso myös Anna.fi/Ruoka: Unohda sulatettu sokeri! Näin kasaat kauniin piparkakkutalon kätevästi – 5 niksiä

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kauneimmat piparkakkutalot: Muumitalo, mummola, majakka, piparkakkukaupunki ja iki-ihanat Kieku ja Kaiku

Sinun täytyy kommentoidaksesi.