Ruoka

Kuorrutus kruunaa piparin – helpot ohjeet!

Joulupiparit ovat makeita jo taikina-asteella, mutta paistetun valmiin piparin herkullisuuden voi maksimoida upealla kuorrutuksella tai pintakuvioinnilla. Kauniisti koristellut piparit sopivat myös lahjaksi tai joulukoristeeksi ikkunaan tai kuuseen.

Piparien koristelu on hauskaa joulupuuhaa. Koristele tänä jouluna piparkakut kauniilla pursotinkuviolla, värikkäillä karkkirakeilla, upealla koristemarmoroinnilla tai pintaan painetulla pitsikuviolla.

Lue myös: Pipareiden koristelua lasten kanssa

koristellut piparkakut
Piparkakkujen koristelussa vain mielikuvitus on rajana. Käytä perinteistä valkoista pikeeriä tai leikittele väreillä, kuvioilla ja koristerakeilla. Kuva: iStock

Piparien koristelu pikeerillä

Tomusokerista ja kananmunan valkuaisesta valmistettu pikeeri on paras vaihtoehto piparkakkujen kuorrutukseen. Pikeeri kovettuu kuivuessaan niin, ettei se sotkeudu tai tahmaa esimerkiksi sormia, kuten perinteinen tomusokeri-vesikuorrute saattaa tehdä. 

Pikeeriä varten tarvitset:

Vatkaa aineksia voimakkaasti esimerkiksi sähkövatkaimen avulla, kunnes koostumus on tasaista. Tomusokerin määrällä voit vaikuttaa pikeerin paksuuteen. 

Tarkkojen ääriviivojen ja pistemäisten koristeiden tekemiseen sopii jämäkkä pikeeri. Kokeile paksuutta valuttamalla kuorrutusta lautaselle. Jos valuma ei leviä, vaan pysyy muodossaan, kuorrutus on sopivan paksuista pursotettavaksi. 

Tyllaa vaihtamalla saat tehtyä erilaisia ja kokoisia kuvioita. Jos et omista pursotinpussia, voit lusikoida pikeerin myös Minigrip-pussiin. Sulje pussi ja leikkaa alakulmaan pieni reikä, josta pursotat kuorrutetta.

piparkakkujen koristelu
Jämäkkä pikeeri sopii ääriviivoille ja juoksevalla pikeerillä voit värjätä laajoja alueita. Kuva: iStock

Jos taas haluat värjätä suuria alueita, käytä juoksevaa pikeeriä. Juoksevan pikeerin teet lisäämällä valkuaisten joukkoon tomusokeria vain sen verran, että pikeeri on melko jämäkkää, mutta levittyy kuitenkin piparkakun pinnalle itsestään. Sopivan paksuuden löydät lisäämällä tomusokeria pienissä erissä ja kokeilemalla väillä pikeerin paksuutta.

juokseva pikeeri
Kun rajaat piparkakun ensin jämäkällä pikeerillä, estät kuorrutteiden sekoittumisen ja valumisen reunojen yli. Kuva: iStock

Kaunis marmorikuvio onnistuu eri värisillä pikeereillä

Valkoista pikeeriä voi värjätä elintarvike- ja geeliväreillä mieleisensä väriseksi. Lisää elintarvikeväriä aina pienissä erissä tipoittain, kunnes väri on mieleisesi. Myös kaakaojauheella tai mansikan makuisella tomusokerilla saa pikeeriin hauskan värin.

Kauniin marmoroinnin teet levittämällä kahta tai useampaa eri väristä pikeeriä ja sekoittamalla kuorrutteet keskenään esimerkiksi hammastikun avulla. Katso videolta, miten onnistut marmoroinnissa helpoiten.

marmoroitu piparkakku
Sekoita kahta tai useampaa väriä kevyesti tikulla raidoittaen, niin saat aikaiseksi kauniin marmorikuvion. Kuva: iStock

Jos et halua värien sekoittuvan, anna pikeerin kuivahtaa ennen seuraavan värin levittämistä. Kun rajaat piparkakun ensin paksulla pikeerillä, estät kuorrutteiden sekoittumisen ja valumisen reunojen yli. 

koristellut piparkakut
Anna pikeerien uivahtaa, jos et halua värien sekoittuvan. Kuva: iStock

Piparien koristelu – hohtoa ja blingblingiä

Helppo tapa koristella piparkakut on pursottaa pintaan pikeeriä ja dipata vastapursotettu koristeraita kokonaan nonparelleihin tai koristerakeisiin. 

karkkirouheella koristellut piparkakut
Helppo ja hauska tapa koristella piparkakut, on kastaa pikeeri nonparelleihin tai karkkirakeisiin. Kuva: iStock

Myös metallinhohtoiset, kakkujen ja leivonnaisten koristeluun tarkoitetut syötävät kimallesuihkeet sekä irtonaiset elintarvikekulta- ja hopeatomut sopivat piparkakkujen koristeluun ja tuovat juhlavan säväyksen. Irtonaisen tomun tupsauttaminen piparkakun pintaan onnistuu helpoiten pienen siveltimen avulla. 

Syötäviä kimallesuihkeita ja -tomuja sekä glittereitä löydät kauppojen leivontaosastoilta.

Piparien koristelu pintakuviolla

Pikeerikuorrutteen ja karkkirakeiden sijaan voit painaa piparkakkuihin myös pintakuvion esimerkiksi pitsiliinan tai kuvioidun lasinpohjan avulla ennen paistoa. Myös veitsellä voi kaivertaa pintaan mieleisensä kuvion.

Kauli piparkakkutaikina hieman tavallista paksummaksi, painele siitä muotilla mieleisiäsi kuvioita piparkakkumuotila. Paina sitten esimerkiksi kuvioidun lasinpohjan tai pitsiliinan avulla pintaan kuvio. Paista piparkakut tavalliseen tapaan.

piparien koristelu eli piparkakkujen koristelu painokuviolla
Kun tupsautat pintaan lopuksi tomusokeria, kuviot tulevat kauniisti esiin. Kuva: iStock

Värikkäät ikkunat piparkakkutaloon

Todellinen piparinikkari leikkaa piparkakkuihin ennen paistoa aukkoja pieniä sydän- tai tähtimuotteja tai vaikkapa veistä apuna käyttäen. Kun aukon täyttää hedelmätikkareista tehdyllä karkkimurskalla, karkkimurska sulaa uunissa valoa läpäiseväksi kalvoksi. Aukko kannattaa täyttää aivan kukkuralleen ja uunista oton jälkeen peltiä hieman ravistella, jotta kiehuvan karkkisulan ilmakuplat hajoaisiva. Anna piparkakkujen jäähtyä rauhassa ja irrota ne vasta sitten. 

Samaa ideaa voit käyttää myös piparakkutalon ikkunoiden lasitukseen.

piparkakkutalo
Piparkakkutalon ikkunat voi taiteilla karkkirouheen lisäksi myös nallekarkeista. Kuva: iStock

Jos haluat ripustaa koristellun piparkakun roikkumaan esimerkiksi joulukuuseen tai ikkunaan, paina vastapaistettuun ja vielä pehmeään piparkakkuun reikä esimerkiksi mehupillin avulla. Pujota naru täysin jäähtyneet ja jähmettyneen piparkakun reiästä.

ripustetut piparkakut
Kauniisti koristellut piparit sopivat myös lahjaksi tai joulukoristeeksi ikkunaan tai kuuseen. Kuva: iStock

Artikkeli on päivitetty 25.11.2019.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kuorrutus kruunaa piparin – helpot ohjeet!

idil

Ihan kiva ohje. Kokeilen tänään.

jenni

tosi kiva ohje

jake

kokeilen myös

ansku & jensku

en oo kokeillut! 🙂

naamionainen

Ihan hyvä. Taidan kokeilla tänään, ehkä teen ensin piparitaikinan, ja muotoilen siitä naamion muotoisen. Sitten koristelen sen, kovetan ja panen päähäni. Ja jos joskus tulee pippari himo, voin syödä sen naamaltani. Olen niin hassu ja järkevä !!! xD

naamionainen

Ihan hyvä. Taidan kokeilla tänään, ehkä teen ensin piparitaikinan, ja muotoilen siitä naamion muotoisen. Sitten koristelen sen, kovetan ja panen päähäni.

Joulutonttu–

Hyvä ohje, kokeilen juuri parhaillaan.

tonttuli

iha kiva !!!

ja hyvvää

i dont like food…

en tykkää!!! xd

niinaelina

miten paljon on paketillinen?

joulumuori

misstä sen ohjeet löytyy

Sinun täytyy kommentoidaksesi.