Ihmiset

Vältä small talk -virheet! 5 asiaa, joita ei kannata tehdä, kun juttelet uuden tuttavan kanssa

Usein sanotaan, että small talk eli jutustelu on suomalaisille vaikeaa. Kysyimme asiantuntijalta, mitä asioita ei ainakaan kannata möläyttää uudelle tuttavalle.

Tapakouluttaja Mirva Saukkola neuvoo viisi asiaa, mitä ei kannata tehdä tai sanoa, kun juttelee uuden tuttavuuden kanssa. Millaisista asioista small talk -tilanteissa voi keskustella? Ja miksi ei kannata loukkaantua, jos uusi tuttavuus ei halua kätellä?

1. Älä pidä yksinpuhelua, jossa kerrot ainoastaan itsestäsi

Keskustelussa on kyse vuorovaikutuksesta. Toimivassa vuoropuhelussa osoitetaan kiinnostusta myös keskustelukumppania kohtaan ja halutaan kuulla tämän kuulumisia.

Tee mieluummin näin: Kuuntele ja kysele, jotta keskustelu voi edetä luontevasti. Silloin kun sinulta kysytään ”mitä kuuluu”, älä vastaa pelkästään ”kiitos hyvää”. Esitä vastakysymys, jonka avulla voit näyttää, että sinua kiinnostaa, mitä keskustelukumppanillesi kuuluu.

Kuunteleminen on keskustelutilanteessa yhtä tärkeää kuin puhuminen. Toisen kertoessa elämästään voit kysyä lisäkysymyksiä sen pohjalta, mitä hän on siihen mennessä kertonut.

Jos toinen kertoo olleensa matkalla Espanjassa, voit kysyä, missä päin Espanjaa hän on ollut ja mitkä olivat kiinnostavimpia matkakokemuksia. Lisäkysymysten avulla osoitat keskustelukumppanillesi, että olet kuunnellut häntä sen sijaan, että odottaisit hänen lopettavan puhumisen päästäksesi ääneen itse.

Läsnäolon taito tarkoittaa sitä, että toisen puhuessa malttaa kuunnella ja pyrkii ymmärtämään, mitä toinen puhuu ja vastaamaan takaisin.

2. Älä avaudu yksityiselämästäsi – liian henkilökohtaiset paljastukset eivät kuulu small talk -tilanteeseen

Keskustelutilanne voi muuttua kiusalliseksi, jos kerrot uudelle tuttavuudelle liian nopeasti henkilökohtaisista asioistasi ja elämästäsi.

Politiikasta ja uskonnoista ei kannata ryhtyä keskustelemaan uuden tuttavuuden kanssa, koska ihmisillä voi olla hyvin vahvoja mielipiteistä noista aiheista. Small talkissa ei ole kysymys tulikivenkatkuisen keskustelun herättämisestä, vaan tutustumisesta ja kevyestä kuulumisten vaihdosta.

Small talkia kutsutaan arjen diplomatiaksi. Sen on tarkoitus olla kevyttä tutustumista, jossa kumpikaan osapuoli ei ole oikeassa tai väärässä. Uudelle tuttavuudelle ei kannata koskaan kovin voimakkaasti ilmaista, jos on eri mieltä jostain asiasta.

Tee mieluummin näin: Small talk -kohtaamisissa tervehditään, kätellään, esittäydytään ja sen jälkeen lähdetään pehmeästi keskustelemaan ja tutustumaan. Sopiva keskustelunavaus on esimerkiksi tällainen: ”Hei, emme olekaan tainneet tavata. Olen Mirva, mikä sinun nimesi on?”

Keskustelu uuden ihmisen kanssa kannattaa nivoa tilaisuuteen, jossa kulloinkin ollaan – oli kyse taidenäyttelyn avajaisista tai sukulaisen juhlista. Keskustelukumppanilta voi esimerkiksi kysyä, mitä kautta hän tuntee juhlakalun tai taiteilijan, jonka näyttelyn avajaisissa ollaan.

Keskustelun voi aloittaa myös havainnoimalla ympäristöä ja kysymällä asioita ympärillä olevasta tilasta tai tilanteesta.

Lue myös: Näitä asioita kumppanille ei pitäisi koskaan sanoa riidan aikana – rakkauspsykologi listaa 4 asiaa

3. Älä kysy liian henkilökohtaisia asioita

Keskustelutilanteessa uuden tuttavuuden kanssa kannattaa aina muistaa hienotunteisuus, eikä pyrkiä keskustelukumppanin ihon alle liian tunkeilevilla kysymyksillä. Siviilisäädyn ja parisuhdestatuksen kysyminen tai raskausutelut eivät kuulu small talkiin. Uuteen ihmiseen kannattaa tutustua vähitellen kyselemällä tämän elämästä hienotunteisesti.

Älä myöskään ryhdy flirttailemaan uuden tuttavuuden kanssa, koska se voi johtaa vaivaannuttavaan tilanteeseen. Vaikka flirttailu on hauskaa ja mukavaa oikeassa kontekstissa, sen suhteen ei kannata ottaa liikaa riskejä uuden tuttavuuden kohdalla.

Tee mieluummin näin: Keskustelussa kannattaa ainakin aluksi lähteä liikkeelle tilanteesta, jossa ollaan. Jos kyseessä on taidenäyttelyn avajaiset, keskustelussa pääsee eteenpäin kysymällä, onko taide keskustelukumppanille tärkeä asia.

Jos kyse on sukujuhlista, voi keskustelun aloittaa puhumalla juhlakalusta ja todeta esimerkiksi, että onpa hieno juttu, että hänellä on tällainen tärkeä virstanpylväs elämässään.

small talk
Uuden tuttavan kanssa jutustellessa © iStock

4. Älä loukkaannu, jos uusi tuttavuus ei halua kätellä

Uuden tuttavuuden kanssa kätteleminen ei tunnu koronapandemian jälkeen kaikista enää yhtä luontevalta kuin aiemmin. On hyvä kuulostella tilannetta, eikä pidä loukkaantua, jos toinen ei haluakaan kätellä.

Yleensä kyse ei ole epäkohteliaisuudesta, vaan siitä, että sosiaalinen koodisto ei ole pandemian jäljiltä palannut ennalleen. Monelle on saattanut jäädä pandemiasta suoranainen kättelykammo.

Tee mieluummin näin: Jos toinen ei halua kätellä, tervehdykseksi sopivat nyökkäys, kumarrus, katsekontakti ja hymy. Halaaminen ja poskisuudelmien antaminen ovat maailmalla tyypillisiä tervehdyskeinoja, mutta suomalaisessa tapakulttuurissa ne ovat harvinaisempia.

Lue myös Anna.fi: Small talkissa on omat, yksinkertaiset kaavansa – näiden perusaiheiden ja lausahdusten avulla pääsee jo pitkälle

5. Älä tee small talk -tilanteen lopettamisesta hankalaa

Keskustelutilanteen lopettaminen on suomalaisille vaikeaa. Small talk -keskustelu on yleensä luonteeltaan noin kymmenen minuutin mittainen ja pitää sisällään kepeää kuulumisten vaihtoa ja tutustumista.

Keskustelukumppaniin ei pidä takertua ja vetää tätä muusta seurueesta sivuun omien asioiden tilittämistä varten, vaan tälle pitää antaa mahdollisuus poistua tilanteesta vaivattomasti.  

Joskus keskustelukumppaneilla synkkaa niin hyvin, että ilta menee kuin huomaamatta yhdessä jutustellen. Tällöin on hyvä ottaa muut paikallaolijat huomioon ja huolehtia, että keskustelu pysyy avoimena, jolloin myös muut ovat tervetulleita osallistumaan siihen.

Tee mieluummin näin: Jos haluat lopettaa keskustelun, kiitä keskustelukumppaniasi kivasta juttutuokiosta ja hyvästä seurasta ja toivota mukavaa juhlien jatkoa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vältä small talk -virheet! 5 asiaa, joita ei kannata tehdä, kun juttelet uuden tuttavan kanssa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.