Ihmiset

Somevaikuttajat paljastavat ihanimmat kotimaan matkakohteet: nämä yli 20 helmeä haluat kokea!

Kiva kahvila, paras putiikki, kiinnostava kulttuurikohde? Minne lomalaisen kannattaa tänä kesänä suunnata? Viisi somevaikuttajaa paljastaa omat suosikkipaikkansa kotiseudullaan.

Pyysimme viittä sosiaalisen median vaikuttajaa kertomaan, mitkä ovat ihanimmat kotimaan matkakohteet. Ota talteen Inari Fernándezin, Lotta Saahkon, Hanne Maneliuksen, Anniina Jalkasen ja Tomi Bergin matkavinkit ikimuistoiseen Suomi-reissuun. 

Inari Fernández paljastaa, mitkä kotimaan matkakohteet kannattaa kokea reissatessa pohjoiseen

Sodankylässä satavuotiaassa hirsitalossa asuva sisällöntuottaja Inari Fernández kertoo omat vinkkinsä pohjoiseen matkaaville. Inarin löydät Instagramista tililtä @villa fernandezlapland

Inari Fernandez 
Inari Fernandez  © Miika Hämäläinen

1. Päivin pirtti B&B, Vuojärvi, Sodankylä. 

Ihana maalaiskahvila ja majatalo meidän kylässä! Yksi harvoista keskilappilaisista 1900-luvun alusta säilyneistä pihapiireistä. 

Päivin pirttikahvila
Päivin pirttikahvilassa on aitoa tunnelmaa. © Uni Ojuva

2. Kahvila Smak, Sodankylän keskusta.

Erikoiskahvelua, kakkuja, leivoksia ja suolaisia herkkuja. 

3. Luoston portaat

Luoston portaat ja huipulla oleva upea uusi näköalatupa. Lopuksi pulahdus Aarnilammen tunturinviileään veteen. Täydellinen päiväretki vaikka matkalla Nelostietä minne tahansa pohjoiseen.

4. Pyhä-Nattanen.

Vuotson jylhä kuningasmaisema, saamelaisten vanha pyhä paikka. Yksi Lapin upeimpia luonnonihmeitä kivitooreineen. Voit valita lyhyen 4 kilometrin lenkin tai pidemmän 9 kilometrin.

Lue myös: Inari Fernández muutti perheensä kanssa Helsingistä Sodankylään – kertoo nyt, millaista on asua 40 kilometrin päässä lähimmästä kaupasta keskellä metsää

Tomi Berg jakaa vinkit Itä-Suomen reissukohteisiin

Tomi Berg on Joensuussa asuva Antiikin ja designin asian­tuntija. Tomin löydät Instagramista tililtä @vintageglass5678 . 

Tomi Berg
Tomi Berg © Tomi Berg

1. Aseman Taidelaituri, Punkaharju.

Erittäin mukava kesälomakohde, jossa voi kahvin lomassa tutustua vaihtuviin taidenäyttelyihin. Mm. Markku Salon ja Janne Rahusen taidelasia paljon esillä. Näitä voi myös ostaa. Kaikkinensa ihana miljöö.

2. Easy Kirppis

Joensuun Easy Kirppiksellä olen tehnyt parhaimpia kirppislöytöjäni. Iso, valoisa kirpputori, jossa paljon kohtuuhintaista tavaraa ja lasivitriineissä kattavasti myös taidelasia ja designia.

3. Joensuun Taitokortteli

Joensuun keskustan Taitokorttelissa pääsee tutustumaan käsityöläisten taidonnäytteisiin. Kauppaneuvoksen kahvila on suosikkini. Siellä voi nauttia korttelikierroksen päälle erittäin laadukkaat leivonnaiset ja suolapalat maukkaan kahvin kera.

4. Eva Ryynäsen Taitelijakoti & Paaterin kirkko

Tutustu legendaarisen taiteilijan puuveistoksiin, kotiin, työpajaan sekä lähes täysin käsin veistettyyn Paaterin kirkkoon. Kaikki samassa pihapiirissä. Mykistävä kokemus, iso suositus.

Paaterin kirkko
Paaterin kirkko Lieksassa on kuvanveistäjä Eva Ryynäsen suurin työ. © Anna Niskanen

5. Bomba Nurmes, Bomban talo & Kylpylähotelli.

Uusittu Bomban kylpylä tarjoaa upeat puitteet rentouttavaan lomaan. Bomban talolla pääset nauttimaan herkullisesta karjalaisesta ruoasta. Kokemuksen arvoinen miljöö.

Anniina Jalkanen neuvoo matkavinkit Mäntyharjulle

Anniina Jalkanen on Mäntyharjulla maatilalla perheineen asuva sisällöntuottaja. Anniinan löydät Instagramista tililtä @anniinajalkanen.

Somevaikuttaja Anniina Jalkanen
Somevaikuttaja Anniina Jalkanen © Jenni Höök

1. Miekankosken kahvila

Viehättävä pieni kahvila aidossa vanhassa tukkilaisympäristössä. Kahvila tarjoaa itseleivottuja herkkuja ja lisäksi pihapiirissä on pieni kirpputori, lasten hiekkalaatikko sekä keinu, käsityömyymälä ja uittomuseo. Miekankoski on kalastajien tuntema koskikalastus- ja virkistysalue.

2. Rantaravintola Kurkiniemi

Viihtyisä rantaravintola. Kaunis ravintolarakennus huokuu historiaa ja vieressä on kunnan uimaranta, joka soveltuu myös pienille lapsille.

3. Iso-Pappilan museoalue

Pihapiirin rakennukset ovat 1800-luvulta ja päärakennuksessa on vuosittain esillä vaihtuva teemanäyttely. Kiva kohde historiasta kiinnostuneille!

4. Taidekeskus Salmela

Yksi Suomen suurimmista kesäaikaisista kulttuuritapahtumista Mäntyharjussa. Ohjelmaan kuuluvat kuvataidenäyttelyt ja konsertit. Paljon tapahtumia kesäaikaan kauniissa miljöössä järvenrannalla!

 Taidekeskus Salmela
Taidekeskus Salmela Mäntyharjulla on ihana kotimaan matkakohde. Kesänäyttely on auki 10.6.–13.8. © Jenni Höök

5. Reissukirppis

Ihana kirppis Mäntyharjun keskustassa! Monipuolinen valikoima vaatteita, kirjoja, leluja, kodintavaraa ja huonekaluja. Kirppikseltä löytää myös erityisen vanhoja aarteita sekä antiikkia. Kahvioon voi istahtaa pullakahveille.

Lotta Saahkon kotimaanvinkit sopivat vintagea rakastavalle

Lotta Saahko on vintagevaatteita rakastava kirjailija ja videobloggaaja Valkeakoskelta ja Lontoosta. Lotan löydät Instagramista tililtä @lottasaahko.

Lotta Saahkon mielestä edullisia vintageaarteita etsivän kannattaa suunnata kirpputoreille, jonne tavaraa lahjoitetaan.
Lotta Saahkon mielestä edullisia vintageaarteita etsivän kannattaa suunnata kirpputoreille, jonne tavaraa lahjoitetaan. © Suvi Elo

1. Helsingin vintage-UFFit

Kun UFFilla on varaston tyhjennyksen aika, siskoni ja minä matkustamme Helsinkiin, otamme kaupunkipyörät tai sähköpotkulaudat päiväksi ja kierrämme kaikki vintage-UFFit. Niistä saa vanhanaikaisia retrovaatteita, joista molemmat pidämme, kaikki eurolla! Suosittelen myös kierrätyskeskuksia, varsinkin uutta Kaisaniemessä. Helsingin-matkalla kannattaa myös ostaa kauppatorilta kirsikoita ja viettää kesäpäivä Hietsun uimarannalla. Melkein kuin olisi ulkomailla!

2. Tampereen vintage-Uff ja UFF, jossa on vintage-osasto.

Tampereella on yksi vintage-Uff ja yksi UFF, jossa on vintage-osasto. Samalla suosittelen käymään Tampere-talon Muumimuseossa.

3. Mikkelin hyväntekeväisyyskirpparit ViaDia ja Lähetyksen kirpputori

Mikkelin keskustassa on kaksi mahtavaa hyväntekeväisyyskirpparia (ViaDia, Lähetyksen kirpputori). Matkalla kannattaa syödä savolaisittain torilla tuore omenalörtsy!

4. Valkeakosken SPR-kirpputori ja Helluntaiseurakunnan kirppis.

Samalla matkalla kannattaa käydä Apian kesäteatterissa ja Apian uimarannalla. Suosittelen myös Apian saunaa.

Apian lava
Apian lava sijaitsee luonnonkauniissa järvimaisemissa aivan Valkeakosken keskustan kupeessa. Kesäisin lavan valloittaa Suomen kesäteatterin musikaali, tänä vuonna Irwinistä kertova musikaali. Lavalla järjestetään myös stand up -iltoja, yhteislaulutilaisuuksia ja konsertteja. © Tommi Kärppi

Hanne Manelius vinkkaa ihanat kotimaan matkakohteet Keski-Suomessa

Hanne Manelius on valokuvaaja, joka asuu vanhassa talossa Äänekoskella. Hannen Instagram-tili on @hannefox.

Hanne Manelius
Hanne Manelius

1. Willen Olohuone ja Keittiö

Kotipaikkakunnaltani Äänekoskelta suosittelen vanhaan asemamiljööseen tehtyä Willen Olohuone ja Keittiö -kahvila-ravintolaa.

Willen Olohuone ja Keittiö
Willen Olohuone ja Keittiö sijaitsee kauniissa puutalossa aivan Äänekosken keskustassa. © Päivi Peltola

2. Jyväskylän kirpputorit

Jyväskylässä tykkään käydä kirppiksillä, joista suosittelen näitä: Aava Kirppis & Eko-ompelimo Vaajakosken Varassaaressa, Fida Tapionkadulla, Kirpparilla.fi Seppälän-kankaalla sekä Rebel Second Hand keskustassa. Kahvilla kannattaa käydä keskustan Cafe Miriam’sissa.

Lue myös: Jyväskylän parhaat ravintolat x 17: Näissä paikoissa haluat käydä herkuttelemassa!

Juttu on julkaistu Maallassa 6/2023.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Somevaikuttajat paljastavat ihanimmat kotimaan matkakohteet: nämä yli 20 helmeä haluat kokea!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.