Talous

Heilauta pankkikorttia - näin lähimaksaminen käy turvallisesti!

Onko pankkikortissasi neljä kaarta radioaaltojen merkkinä? Hyvä, nyt voit maksaa pelkällä kortin heilautuksella pienet ostoksesi helposti ja turvallisesti.

Tavallisin lähimaksuostos lienee kahdeksan euron hintainen lounas. Kun maksat lounasta, pidät lähimaksuun soveltuvaa korttia, tarraa tai kännykkää ravintolassa muutaman sentin päässä maksupäätteestä. Sinun ei tarvitse näpytellä korttisi tunnuslukua tai allekirjoittaa. Ostoksen tulee olla alle 25 euroa.

Laite ilmaisee joko tekstillä, piippaamalla tai vihreää valoa väläyttämällä, että olet maksanut ostoksesi. Saat ostoksestasi kuitin aivan normaalisti.

Lähimaksamiseen soveltuvan kortin saat pankistasi. Kun käytät korttia ensimmäisen kerran, sen tunnusluku pitää näpytellä maksupäätteeseen. Sitten kortti on toimintavalmis. Jos teet useita pienostoksia samana päivänä – ja joskus muulloinkin laite haluaa varmistaa, että olet todellakin kortin käyttäjä – laite kysyy tunnuslukua. Silloin luku näpytellään laitteeseen.

Lähimaksaminen sopii erityisen hyvin ruuhkaisiin maksutilanteisiin. Se nopeuttaa asiointia, mutta on myös turvallisempaa, koska sinun ei tarvitse näpytellä tungoksessa pankkikorttisi tunnuslukua.

Voit tietysti aina halutessasi maksaa myös tavalliseen tapaan korttisi tunnusluvun näpyttelemällä.

Ikääntyneetkin lähimaksavat

Suomalaisilla on jo yli neljä miljoonaa lähimaksuominaisuuden sisältävää korttia, ja koska lähimaksupäätteiden määrä eri palveluissa lisääntyy erittäin nopeasti, yhä useampi on kiinnostunut lähimaksamisesta.

Pieniä ostoksia tekevät nuoret suosivat tätä maksutapaa, mutta myös 75–79-vuotiaista puolet käyttelee lähimaksuominaisuutta jo viikoittain.

Lähimaksupäätteen tunnistat piirroksesta, joka kuvaa radioaaltoja. Logo löytyy niin pankkikortista kuin systeemissä mukana olevien kauppojen ja ravintoloiden maksupäätteistä.

Näin lähimaksaminen toimii

Lähimaksaminen perustuu mikrosiruun. Kortit käyttävät NFC (Near Field Communication) -tekniikkaa, jossa mikrosirun ja minilähettimen avulla maksamiseen tarvittavat tiedot siirretään maksuvälineen ja kaupan maksupäätteen välillä. Mobiilimaksaminen on lähimaksamista laajempi käsite.

Mobiililaitteella eli useimmiten kännykällä voi maksaa monella tavalla: mobiilisovelluksen avulla, suoraan omalta tililtä tai lataamalla rahaa mobiilikukkaroon. Puhelinoperaattoreilla voi olla lisäksi maksupalveluita, jolloin ostokset maksetaan kännykkälaskun yhteydessä.

Rahat menivät?

Osa pankeista liittää lähimaksuominaisuuden automaattisesti pankkikorttiin, osa eivät. Jos lähimaksukorttisi käy missä tahansa kauppaketjussa, se on Finanssivalvonnan luvan varaista toimintaa.

Lähimaksukortilla et voi vahingossa maksaa jonkun toisen ostoksia. Mahdolliset huijarikauppiaat jäävät myös helposti kiinni, sillä lähimaksuun osallistuvalla kauppiaalla on aina oltava tili, joten rahan voi aina jäljittää. Toki silti pitää seurata tilitapahtumiaan. Jos tililläsi on maksutapahtumia, joita et ole itse tehnyt, ota heti yhteyttä pankkiisi.

Jos sinulla on työsuhdekännykkä, tarkista ensin työnantajalta, millaisia maksusovelluksia voit käyttää vai voiko niitä käyttää ollenkaan.

Mitä enemmän ostoksia maksetaan kortteja viuhutellen ja erilaisia maksusovelluksia käyttäen, sen vaikeampi on tietää, paljonko on kuluttanut. Rahavaikeuksissa olevia auttava Takuu-Säätiö on kehittänyt verkossa ilmaiseksi toimivan Penno.fi-palvelun. Penno auttaa hahmottamaan, kuinka paljon rahaa on käytettävissä säännöllisten menojen jälkeen kuukaudessa ja päivässä.

Tulot ja menot näppäillään palveluun itse, ja kännykällähän sen voit tehdä heti, kun rahasi ovat vaihtaneet omistajaa.

Raha kännykässä?

Kännykässä voi olla lähimaksuominaisuus, mutta puhelinta voi käyttää maksamiseen myös mobiilisti, mikä tarkoittaa, että sinut tunnistetaan kännykän avulla. Kännykällä maksaminen on kätevää esimerkiksi verkkokaupassa tai jos haluat siirtää rahaa perheenjäsenelle.

Pankeilla ja puhelinoperaattoreilla on omia sovelluksiaan kuten Osuuspankin Pivo, Nordean Pay ja Elisa-lompakko. Pankkien omistamalla, Otto-automaateista vastaavalla Automatialla on Siirto-järjestelmä, jolla voi siirtää rahaa toiselle saman sovelluksen ladanneelle pelkän puhelinnumeron perusteella. Esimerkiksi S-pankki käyttää Siirtoa. Palvelut ovat erilaisia ja niihin tulee jatkuvasti uusia ominaisuuksia.

Lisää sovelluksia kehitetään niin pysäköintiin, joukkoliikenteeseen kuin terveyspalveluihin.

Jos korttisi katoaa

Jos korttisi katoaa, soita pankkien sulkupalveluun, p. 020 333. Jos oma pankkisi ei ole mukana sulkupalvelussa, ota yhteyttä sen ilmoittamaan sulkunumeroon. Kun ilmoitus on tehty, vastuusi kortin käytöstä lakkaa myös lähimaksujen osalta. Jos kännykkäsi soveltuu mobiilimaksamiseen ja katoaa, ota heti yhteyttä pankkiisi. Jos korttisi on varastettu, tee lisäksi rikosilmoitus poliisille.

Asiantuntijana johtava riskiasiantuntija Anne Nisén Finanssivalvonnasta.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Heilauta pankkikorttia - näin lähimaksaminen käy turvallisesti!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.