Talous

Pelkkä pankkikortti ei aina riitä – Näissä tilanteissa tarvitset luottokorttia

Luotto- tai maksuaikakortti on nykyään lähes välttämätön. Lue, missä kaikissa tilanteissa tarvitset luottokorttia!

Luottokortti on hyvä matkatoveri. Sekä maksuaika- että luottokorteilla on asiakkaan kanssa sovittu luottoraja. Pankkikortilla voit maksaa vain, jos tilillä on katetta.

Kansainväliset lento-, autonvuokraus- ja majoitusyhtiöt eivät aina hyväksy pankkikortteja varauksiinsa. Parhaimman matkatarjouksen saaminen voi siis olla kortista kiinni!

Maksuaikakortti on sekä turvallinen että edullinen valinta. Se tarjoaa luottoyhtiön turvan korottomasti, jos maksat laskusi ajoissa. Vaikka lasku jäisi maksamattakin, et ajaudu kasvavaan velkakierteeseen.

Luottokortti voi olla järkevä valinta yllättäviin menoihin. Ulkomaanmatkoilla se voi pelastaa hätätilanteesta. Pitkäaikainen luotto ei kuitenkaan ole ilmaista.

Luottokortti tuo turvaa verkkokaupassa

Etenkin verkkokaupassa luotto- tai maksuaikakortti on pankkikorttia turvallisempi, koska myöntäjä on myyjän kanssa yhteisvastuussa tavaran perilletulosta ja kunnosta. Asiakas saa rahansa takaisin luottoyhtiöltä, jos tuote ei vastaa lupauksia.

Jos maksat tuotteesta ennen kuin saat sen, käytä aina luotto- tai maksuaikakorttia.

Jos maksat pankkikortilla, rahasi lähtevät tililtäsi, etkä voi vaatia niitä takaisin muulta kuin myyjältä.

Kaikki debit-kortit eivät toimi ulkomailla

Vaikka suomalaiset pankkikortit, joissa lukee MasterCard Debit tai Visa Debit, toimivat hyvin ainakin Euroopassa, kaikki automaatit ja liikkeet eivät niitä tunnista.

Ulkomailla yhdistelmäkorteissa saattaa toimia vain luotto-ominaisuus, jolloin isokaan tilin saldo ei auta, jos luottoraja on ylittynyt.

Britanniassa kortin debit-ominaisuuden käyttö on usein hankalaa, koska briteillä ei ole yhdistelmäkortteja.

Jos matkustat paljon yksin tai Euroopan ulkopuolella, kannattaa pitää mukana useampaa luottokorttia. Yksi voi lakata toimimasta teknisten ongelmien, luottorajan ylittymisen tai vaikka rikosepäilyn vuoksi.

Luottokortti voi myös kadota tai se voidaan varastaa. Jos sinulla on toinen kortti toisessa laukussa tai taskussa, selviät monesta hädästä.

Käteisnostomaksuista huolimatta ulkomailla on usein järkevää nostaa pieniä summia käteistä kerrallaan automaateista. Iso käteiskassa on varkausriski.

Luottokortilla voi saada hyvän koron ja muita etuja

Kun Suomen Rahatieto vertaili 15 tavallisinta luottokorttia, kävi ilmi, että edullisimman kortin todellinen vuosikorko jäi 5,3 prosenttiin ja kalleimman kohosi 16,2 prosenttiin.

Luottokortin tarjoaman luoton korko voi olla siis paljon edullisempi kuin esimerkiksi pikavipin. Kannattaa myös vertailla eri korttien luottojen korkoja.

Moniin kortteihin liittyy lisäominaisuuksia – kuten matkavakuutuksia – jotka voivat olla kannaltasi kiinnostavia, vaikka korko ei olisikaan kaikkein edullisin.

Korttien vuosimaksut vaihtelevat 0–50 euron välillä. Pankkien korttitarjoukset ovat usein riippuvaisia asiakassuhteestasi eivätkä yleiset vertailut kerro koko totuutta.

Lähteet: Kuluttajaliitto-Konsumentförbundet ry ja Suomen Rahatieto.

Lue myös nämä jutut:

Käänteinen asuntolaina – tarkista sopisiko se juuri sinulle! Tiedätkö, mihin rahasi kuluvat? 6 vinkkiä, miten opit kuluttamaan arvojesi mukaan Lahja vai perintö? Kumpaa suosii verotus? Kannattaako netissä maksaa debitillä vai creditillä – tiesitkö tätä verkkokaupassa maksamisesta?

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pelkkä pankkikortti ei aina riitä – Näissä tilanteissa tarvitset luottokorttia

Sinun täytyy kommentoidaksesi.