Talous

Jätevesihuolto vaatii vastuuta mökkiläisiltä

Vesijohtoverkoston ulkopuolella asuva kuormittaa vesistöjä jätevesipäästöillään keskimäärin kuusi kertaa enemmän kuin verkostoon liittynyt asukas.

Hajajätevesiasetus tuli voimaan tammikuun 1. päivänä vuonna 2004. Asetuksen avulla pyritään vähentämään talousjätevesien päästöjä ja suojelemaan vesistöjä. Asetus vaatii puhdistamaan 90 prosenttia orgaanisesta aineesta, 85 prosenttia fosforista ja 40 prosenttia typestä.

Ennen asetuksen voimaantuloa rakennetuissa loma-asunnoissa jätevesien puhdistuksen on vastattava vaatimuksia vuoteen 2014 mennessä. Uusien loma-asuntojen jätevesihuolto on hoidettava kuntoon rakennusvaiheessa.

Nyrkkisääntö on, että jos mökillä on huussi tai kuivakäymälä ja kantovesi, omistaja pääsee vähällä. Mitään pesuvesiä ei saa kuitenkaan johtaa suoraan vesistöön, vaan ne tulee imeyttää maaperään.

Kiinteistön haltijan on myös huolehdittava, että kiinteistöllä on selvitys jätevesijärjestelmästä ja järjestelmän käyttö- ja huolto-ohje. Vaatimus koskee myös vesivessattomia mökkejä. Selvityksen voi kirjoittaa itse. Sitä säilytetään kiinteistössä, ja pyydettäessä se esitetään valvontaviranomaiselle.

Talousjätevettä tulee vesikäymälöistä, keittiöstä ja pesutiloista. Harmaaksi vedeksi kutsutaan pelkkää pesu- ja keittiöjätevettä.

Lisätietoja hajajätevesiasetuksesta löytyy muun muassa sivustoilta www.ymparisto.fi ja www.jatevesi.fi.

Teksti: Merja Ojansivu

Miten itse huolehdit mökin jätevesistä? Vastaako mökkisi jätevesihuolto jo hajajätevesiasetuksen vaatimuksia?

Kommentoi

Kommentoi juttua: Jätevesihuolto vaatii vastuuta mökkiläisiltä

Huvila Williruusu

Mökillämme tulee vain saunasta kylpyvedet ja koska siellä on kantovesi ja puusee, emme tarvitse siellä maahanimeyttämistä merkillisempää järjestelmää etenkin kun rakennus on 20-30 metriä pois rantaviivasta ja saunan viemäriputkikin saunan takapuolelle eikä järvelle päin. Se on kyllä ihme, sillä 1960-luvulla rantasaunat yleisesti rakennettiin aivan vesirajaan. Tiskivesiäkään ei juuri tule, koska otamme eväät kotoa ja käytämme paperimukeja ja -lautasia. Voisi kyllä kysyä, kumpi saastuttaa enemmän, tiskivesi vaiko kertakäyttöiset astiat. Tietysti on painoarvoa sillä, ettei kenenkään tarvitse tiskata sitten enää lauantaisaunan jälkeen ja eväitäkin on aina niukanlaisesti. Alkeellisella rantasaunallamme joku isompi järjestelmä olisi kertakaikkiaan hätävarjelun liioittelua. Eriasia ovat nuo nykyajan ”mökit”, jotka ovat tasoltaan enemmän asuntoja kuin mökkejä. Maalla-asuvana ei kaipaa kovin hienosti varusteltua kakkoskotia, koska luonto on lähellä myös kotona ja vaatimaton kesärantasauna tyydyttää tarpeen saunauinteihin.

Missä raja?

Kuulin hiljattain, että Brysselissä, siellä ”pääkallonpaikalla” lasketaan kaikki jätevedet puhdistamattomina suoraan mereen.
Odottaisi, että näyttävät itse ensin mallia. Täällä lasketaan jokaikisen pikkumökin päästöjä suurennuslasin kanssa. Kyllä meitä suomalaisia on taas vedetty pahemman kerran höplästä. Ymmärrän, että vesiensuojelu on tärkeä asia, mutta missä menee kohtuus ja raja ?

Missä raja ?

Jatkan aihettani, onko jollakulla parempaa tietoa tästä Brysselin jätevesiasiasta? Kuulin todellakin asian näin ja tämä oli ns. toisen käden tietoa. Joten lisään aiempaan viestiini tältä osin tarkennuksen, eli tieto ei ole aivan 100% varma. Kuka tietäisi?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.