Talous

Kotiliesi kysyy: Miten sinä jakaisit kuntien rahat?

Kuntavaaleissa lokakuun 26. päivänä valitaan valtuustoihin uusia luottamushenkilöitä, jotka päättävät kuntien asioista. Mihin sinun mielestäsi pitäisi keskittää kuntien rahoja?

Kunnat hoitavat tavallisen kansalaisen asioita, päättävät kouluista ja kaavoituksesta. Liitosten jälkeen maassamme on yhä suurempia kaupunkiseutuja.

Valtuustojen työ käy yhä haastavammaksi. Lillukanvarsien sijasta pitäisi katsoa suuria asiakokonaisuuksia, sillä päätökset kantavat kauas tulevaisuuteen.

Yhteen täytyy sovittaa ilmastonmuutostavoitteiden toteuttaminen, väestön ikääntyminen ja työvoimapula, talouden heilahdukset ja syrjäisimpien kuntien kyky pysyä hengissä.

Jos sinä olisit valtuutettu, miten jakaisit kuntien rahat? Miten pitäisit muuttotappiokunnat hengissä tulevaisuudessakin? Vai olisiko parempi, että rahat ja ihmiset keskitettäisiin kasvukeskuksiin?

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kotiliesi kysyy: Miten sinä jakaisit kuntien rahat?

Päättäjän vikaa

Jakaisin enmmän rahaa kulttuurille, vähemmän urheilulle. Joukkoliikenteeseen pitää satsata, myös pienissä kunnissa. Byrokratiaa vähemmälle (jota toivottavasti tapahtuukin kuntaliitosten myötä) ja siitä säästyneet rahat terveydenhuoltoon, kouluille ja vanhainkodeille!

Työkokemustaan muisteleva mummo

Myös minä painottaisin kulttuuria urheilun sijaan. Tärkeimpänä näkisin kuitenkin erityisesti isoilla paikkakunnilla, kuten pääkaupunkiseudulla, satsaamisen erityistukea tarvitseviin lapsiperheisiin. Suorastaan vaadin, että neuvolan ja kotipalvelun työntekijöitä lisättäisiin runsaasti. Näin ns. riskiperheet (masennus, alkoholi, väkivalta) saisivat tukea ja apua ajoissa. Näin vältettäisiin lasten pahoinpitelyjä, laiminlyöntiä, huostaanottoja, siis tuettaisiin lapsen tervettä kasvua. Se olisi parasta syrjäytymisen ehkäisyä. Lapsi ei kykene vaatimaan oikeuksiaan. Vasta kun hän myöhemmin häiriköi, täyttää vankilapaikkoja, lojuu asuttomana kadulla, hänet huomataan. Jos asioihin puuttumista ei kyetä ajattelemaan inhimillisen kärsimyksen kannalta, puhukoon edes raha. Satsaus nyt tuo varmasti myöhemmin säästöä. Mutta voiko politiikassa ajatella näin pitkäjänteisesti?

Ja kaikki tämä Varsinais-Suomessa

Meille on tulossa kuntaliitos vuodenvaihteessa ja kotikyläni jää 40 km päähän tulevan kunnan kuntakeskuksesta, kun sen nyt on vain 15 km päässä. Säilyttäisin tämän kuolevan kotikuntamme peruskoulun kohtuullisina säilyvien koulumatkojen nimissä, pidentäisin terveyskeskuksen ilta-aukioloaikoja (nytkin yöpäivystys on jo 60 km päässä) ja maataloustoimiston palvelupiste pitäisi myös saada säilymään vanhassa kuntakeskuksessa, koska maatalousalueella asutaan. Päiväkodin säilyttäisin myös vanhassa kuntakeskuksessamme ja rakennuttaisin sinne myös uuden vanhainkodin, ettei sitten aikanaan itsekään joutuis muuttamaan kovin kauas pois tutuilta kulmiltansa pois omaisten ulottuvilta.

vantaan akka

Minä jakaisin enemmän yksinhuoltaja perheille, sillä omaa kokemusta 20 v. ilman mitään toimeentulotukea..antaisin rahaa toimivalle joukkoliikenteelle, ympäristön puhtaanapitoon, hammashoitoon, vanhusten hoitoon, nuorison hyvinvointiin.
Mielestäni maahanmuuttajaperheitä huomioidaan aivan likaa..koskas niillä näkee kuluneita vaatteita, vanhoja kännyköitä tai räjähtäneitä lastenvaunuja…??
Enemmän rahaa omalle alkuperäiskansalle.

Mimmi Hämeestä

Minä jakaisin rahaa lapsiperheiden tukemiseen. Kunnallinen päivähoito kaikille työssä käyville kohtuullisen matkan päästä. Myös ennaltaehkäisevään työhön täytyisi antaa resursseja, koska se loppukädessä säästää rahat takaisin. Kuntasektorillahan ei ajatella mitään muuta kuin paljonko jää viivan alle!!

Päivä kuninkaana

Ennalta ehkäisevä terveydenhoito pitää saada kuntoon, silloin ei tarvita niin paljoa kallista sairaudenhoitoa. Miksi urheilu ja kulttuuri asestetaan vastakkain? Kyllä urheiluseurat järjestävät lapsille, nuorille ja meille vanhemmillekin hyviä harrastushetkiä liikunnan parissa. Maahanmuuttajaperheet tulee asettaa samalle linjalle meidän muiden suomalaisten kanssa – siis pitää heitä yhtä tärkeinä, eikä aina vähätellä tai liioitella sitä, mitä he muka saavat.

Pohjanmaalta

Varmaankin nyt viimeistään tarvittaisiin suurta arvokeskustelua.Opeteltaisiin välittämään muista ihmisistä. Lapset ja nuoret sydämenasiaksi. Mitkä arvot ovat meille
kansakuntana tärkeitä? Raha ei ole ratkaisu joka asiaan, vaikka helpottaa tietysti kun sitä on käytettävissä.

kirsiterhikki

Ennaltaehkäisevällä työllä on suuri merkitys. Mielelläni näkisin tarvetta vastaavan resursoinnin kouluille niin koulupsykologien kuin -kuraattorienkin lukumäärän suhteen. Myös perhetyölle enemmän mahdollisuuksia auttaa perheitä ajoissa, ja kodinhoitajajärjestelmän henkiinherättäminen myös lapsiperheiden hyväksi.

isoäiti, 57

Yhteiskunnan on satsattava lasten ja nuorten hyvinvointiin, koska se kannattaa! Hyvä, turvallinen pohja elämälle muodostuu jo varhaisissa vuorovaikutussuhteissa. Myös vanhukset ovat pitkän elämäntyön tehneinä ansainneet hyvän vanhuuden. Perusturva pitäisi olla kaikilla kunnossa, niin ettei kenenkään pitaisi nähdä ainakaan nälkää.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.