Talous

Kotiliesi kysyy: Onko asuntolainan korkovähennys tärkeä?

Keskustelu asuntolainan korkovähennysoikeudesta velloo Suomessa. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF neuvoi Suomea luopumaan vähitellen vähennysoikeudesta ja säästämään siten valtion rahoja. Viime vuonna kotitaloudet saivat vähentää kaikkiaan noin 540 miljoona euroa asuntolainojensa korkoja.

Suomalainen asuminen perustuu pitkälti omistusasumiseen ja ikiaikaiseen verovähennykseen puuttuminen on poliitikoille on arka asia. Verotyöryhmä pohtii parhaillaan asiaa. Nykyisin asuntolainan koroista voi vähentää 28 prosenttia.

Suomen Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtaja Matti Inha ei lämpene ajatukselle verovähennykseen puuttumisesta.

”En suostu uskomaan, että korkovähennystä tullaan poistamaan. Vaikka asuntoministeri Jan Vapaavuori ennusti, että korkovähennykselle jotain tehtäisiin, moni muu kärkipoliitikko on toista mieltä. Ekonomistit ovat tosin aina puhuneet, ettei omistusasumista pidä Suomessa tukea koska vuokra-asumistakaan ei tueta samalla tavalla. He myös väittävät, että verovähennysoikeus nostaa asuntojen hintoja. En usko, että kukaan ostaa asuntoa yksin sen takia, että se on verotuksellisesti edullista.”

Matti Inhan mukaan verovähennysoikeudella on tärkeä merkitys, koska se kannustaa ihmisiä hoitamaan asumisensa omatoimisesti lainaa ottaen ja asunnon ostaen.

”Kyllä verovähennysoikeudessa on ihan oikeaa poliittista ajattelua takana. Asuntolainaa hoitaessaan ihmiset tavallaan pakkosäästävät ja hankkivat itselleen omaisuutta.”

Jos kotitaloudella on esimerkiksi 150 000 euroa asuntolainaa, he hyötyvät nykykorolla verovähennysoikeudesta noin 100-200 euroa kuukaudessa. Suurin merkitys vähennysoikeudella on pienituloisille perheille, joilla on paljon lainaa.

Miten merkittävä asia asuntolainan korkovähennysoikeus on perheellesi? Horjuuko taloutenne, jos korkovähennysoikeus poistettaisiin? Pitäisikö asumista suunnata Suomessa enemmän vuokra-asumiseen omistamisen sijaan?

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kotiliesi kysyy: Onko asuntolainan korkovähennys tärkeä?

KPS

Ei missään nimessä saa poistaa!

xxx

miksei vuokria sitten voi vähentää verotuksessa?

napsu

Korkovähennys on meille tosi tärkeä ja varmasti monelle muullekin samassa tilanteessa olevalle eli ei-kovin-suurituloiselle lapsiperheelle, joka syystä tai toisesta haluaa asua omakotitalossa. Ehdotus korkovähennysten poistamisesta tuntuu todella oudolta. Kyllä korkovähennys ainakin meidän perheen tuloissa tuntuu huomattavana ostovoiman lisääjänä, tuskin olemme ainuita tällaisessa tilanteessa olevia. Jos korkovähennysoikeus poistetaan, pitäisikö meidän sitten muuttaa vuokra-asuntoihin, eli käytännössä johonkin lähiön kerrostaloon? Sinänsä lähiöissä ja kerrostaloissa ei ole mitään vikaa, mutta se ei vain tunnu meidännäköiseltä ratkaisulta. Katsotaan nyt sitten, mihin valtiovalta meidät haluaa sysätä. Ja kuka sitten ostaa tämän talon ja muutkin talot, jotka tulevat myyntiin, kun yhtäkkiä lainarahoituksella hankituista omistusasunnoista halutaan eroon?

piko

Mielestäni ei korkovähennykseen ei saa puuttua ainakaan vanhojen laina-asiakkaiden osalta. He ovat laskeneet budjettinsa sen mukaan.jos otetaan vähennys pois,talous keikahtaa nurin. Ainakin lapsiperheille tämä on erittäin tarpeellinen.

poispois

Ehdottomasti poistettava asia tuo korkovähennys! Keinotekoiselta se on aina kuulostanut. Jos jonkun talous keikahtaa vähennyksen poistamisen takia, niin on tehty liian tiukka budjetti. Mitenkähän talouden käy työttömyystilanteessa??

lilljankukka

Ihmettelen miten pienituloiset perheet voivat saada suuria lainoja!? Ehkä tässä on se syy tällaiseen vääristymään perheen taloudessa.
Pankit tietysti rahastavat suurimman potin niin kauan kuin vähennys on voimassa.

Nuorten puolesta

Kyllä sellainen, joka haluaa oman kodin ja on valmis lainan maksuun, tarvitsee yhteiskunnan apua edes sen verran, että korot saa vähnetää verotuksessa.
Ne jotka hassaavat kaikki rahansa vaatteisiin ja ravintoloihin elävät usein vuokra-asunnoissa ja yhteiskunnan tuella.
Jos haluamme auttaa yritteliästä nuorta, tuki säilytetään!

Pyykkäri

On se aivan äärimmäisen tärkeä asia. Sen varaan on laskettu kun laina on otettu. Tosin iin ovat asunnon myyjät ja koko bisneskin.

Silti olisi katastrofi se poistaa kun sen varaan on niin moni koti hankittu.

Metro

Koskovähennysoikeus tulisi säilyttää ensiasunnon ostajilla, niin että asuntolaina, jota korkovähennysoikeus koskee on maksimissaan lainanottohetkellä 110 000 euroa/henkilö. Näin hillitään hillitöntä lainanottoa sekä asuntojen hinnannousua.

Miksi yhteiskunnan pitäisi tukea asuntojobbareita, jotka ostavat sijoitusasuntoja velkarahalla? Jobbarit siirtävät itsensä kirjoille näihin asuntoihin, pitävät niitä kuitankin tyhjillään ja maksavat tältä ajalta vain lainan korot. Kahden vuoden jälkeen asunto laitetaan ns. lihoiksi. Näin kahden vuoden ajalta yhteiskunta on maksanut kosrkovähennystä eli ilmaista rahaa henkilölle, joka on ostanut asunnon vain tehdäkseen voittoa sillä, eikä suinkaan asuakseen siinä.

Samalla kun helpotetaan ensiasunnon ostajaa verotuksella, tulisi palauttaa vuokrakatto. Vuokrat Suomessa ovat nousseet järjettömälle tasolle. Yhteiskunnan rahoja kulutetaan kohtuuttomasti asumistukiin, koska edes tavallisella palkansaajalla ei ole varaa maksaa nykyisiä vuokria.

huiskula

Lapsiperheen äitinä ihmettelen, miksi ei saisi omistaa asuntoaan? Ihan tarpeeksi juurettomia ollaan tässä työn perässä muuttelun ajassa. Entä kun vielä vuokra-asunnonkin perässä pitää muuttaa – vaihtuvat koulut, päiväkodit sekä menee vanhemmilla valtava määrä energiaa jokaisen muuton organisointiin.

Meidän perheessä korkovähennysoikeuden poistolla ei enää ole merkitystä, kun olemme asuneet jo niin kauan paikallamme että laina on kuihtunut melko pieneksi. Mutta alussa se oli todella tärkeä!

Yleisellä tasolla ajattelen ”Metron” tapaan.

hilkka-mummi

Lapsiperheillä tulee säilyttää korkovähennysoikeus ilmanmuuta.He eivät saa asumistukeakaan omassa kodissa asumiseensa. Tai sitten reilu asumistuki heillekin kuukausittain! Se kuka yrittää hoitaa perheensä, ei saa rangaista. Sijoitus- asunnoilta vähennysoikeus pois!

pimpom

Miksi yhteiskunnan varoilla pitäisi tukea omistusasumista muiden asumismuotojen sijaan? Vähennyksestä aiheutuva menetys valtiolle on vuositasolla satoja miljoonia euroja. Tälläkin voitaisiin sitten vaikka suoremmin tukea niitä lapsiperheitä…

Erika

Olen samaa mieltä kuin edellinen kirjoittaja. Korkovähennyksen voi poistaa aikansa eläneenä varakkaiden ihmisten turhana tukimuotona. Jos on varaa ostaa asunto, pitää olla varaa myös maksaa korot täysimääräisinä.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.