Talous

Kotiliesi kysyy: Vaarantaako uusi avioerolaki tasa-arvon?

Suomen avioerolainsäädäntöön hivutetaan tiukennuksia EU:n vanhoillisten maiden painostuksesta.

Hanke avioeroa koskevan lainsäädännön yhdenmukaistamisesta etenee huolestuttavan hiljaisuuden vallitessa. Eduskunnan laki- ja suurivaliokunta otti huhtikuun lopussa myönteisen kannan EU:n hankkeeseen.

Hankkeessa määritellään, minkä maan lakia sovelletaan avioeroissa, joissa puolisot ovat eri EU-maiden kansalaisia. Esimerkkinä hankalista tilanteista kerrottakoon, että jos suomalainen olisi mennyt avioon maltalaisen kanssa ja haluaisi myöhemmin avioeron, se ei niin vain onnistuisi. Maltalla avioero on nimittäin lailla kielletty. Saksassa suomalainen aviomies voidaan puolestaan tuomita elinikäiseen elatusvelvollisuuteen ex-vaimolleen.

Uudistus palauttaisi myös käytännön syyllisen etsimisestä erotilanteessa. Suomessa puolison uskottomuuden todistelusta luovuttiin jo 1988, mutta siihen joudutaan palaamaan, jos EU ei myönnä Suomelle poikkeuslupaa. Suomi on esittänyt hyväksyvänsä ehdotuksen, jos se saa tässä kohtaa poikkeusluvan.

Huolestuttaako tilanne sinua? Onko tasa-arvo mielestäsi vaarassa? Jyräävätkö vanhoilliset EU-maat kaikessa hiljaisuudessa modernit Pohjoismaat?

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kotiliesi kysyy: Vaarantaako uusi avioerolaki tasa-arvon?

Syödäänkö Suomessa kanansydämiä?

No, ainahan nuo keskieurooppalaiset on pohjoismaalaisia lypsäneet. Kyllähän jollekin berliinittärelle sopii oikein hyvin saada säännöllisesti fiilen hunderten oiros aus Finnland jeden Monat. Mutta kyllä näyttäisi sikäläinen vanhoillinen avioliittolainsäädäntö rajoittavan myös heitä! Miten maltalainen nainen saisi eron juoposta suomalaisestaan, joka kumoaa kurkkuunsa kaikki rahat? Mielestäni jo EU:n sisällä on niin monta eri kansankulttuuria, että yhtenäinen, kaikkia osapuolia tyydyttävä avioliittolainsäädäntö on käytännössä mahdoton toteuttaa. Eihän ruoka-,rakennus- tai liikennekulttuurejakaan ole tähän mennessä homogenoitu eri jäsenmaiden välillä! Ja hän, joka nai ulkomailta, ottaa tietoisen riskin, joka on isompi kuin samaa kansallisuutta olevan kanssa. Ainakin omaisuus- ym asiat kannattaa ehdottomasti laittaa paperilla selviksi, ennen papin-rabin-isän-maistraatin aamenta. Avioehto ja keskinäinen testamentti nimittäin voi olla kultaakin kalliimpi ihan meidän suomalaistenkin välisissä suhteissa.

Ei vanhoja aikoja takaisin

Toivottavasti ei mennä näin takapakkia. Syyllisen etsintä erotilanteessa on ihan turhaa ja nöyryyttävää.

Kansalaisille vapaus elää

Suomen tulisi ottaa johtajan rooli; voimme edistää tara-arvoa EU:n sisällä vaikuttamalla keskieurooppalaisten vanhoillisimpien maiden lainsäädäntöön.

On pöyristyttävää, että avioero on joissain maissa kielletty.

olen samaa mieltä, että syyllisen etsintä on ehdottomasti turhaa. Samalla tulee muistaa muistaa kuitenkin, että avioliitto on ennen kaikkea rahallinen järjestely Pohjoismaissa. Etelämpänä siihen liitettäneen tiukemmin muita arvoja suhteessa enemmän.

kirsiterhikki

Vaikea uskoa, että avioliitto olisi Pohjoismaissakaan ennen kaikkea rahallinen järjestely… Eivätköhän ihmiset ihan oikeasti rakasta toisiaan ja usko yhteiseen elämään ja tulevaisuuteen solmiessaan avioliiton..Siitä olen samaa mieltä, että syyllisten etsiminen on turhaa ja avioero ei sasi olla lainsäädännöllä kielletty. Jos oikeasti tällainen tiukennus on avioerolainsäädäntöön tulossa, niin luulisi aiheesta käytävän enemmän julkista keskustelua. Miksi tämäkin pitää kuulua EU:n päätettävien asioiden listalle? Tuskin pohjoismaalaiset, tasa-arvoasioissa edistyneet naiset edes uskovat tämän koskevan myös heitä…

Kyllikin tytär

aina ensiksi tietysti tulee miksi menemme naimisiin Silloinhan lupaamme Jumalan silmien edessä rakastaa toistamme kaikessa hyvässä ja pahassa Kuolemaamme saakka.. Siinä se on , siis olkaamme naimsiissa kuolemaamme saakka ja rakastakaamme toisetamme, Se, että toisesta tulee juoppohullu tms itsestä, asiaan pitää puuttua ensin ja vasta sitten kun Se on poishoidettu pitää pureutua asiaan miksi avioliitto ei toimikaan. Rakkaus on kuitenkin asia joka toimii kuolemaamme asti jos vain ITSE haluamme ts jos siihen oikeasti paneudumme. Tietysti on tarpeellista että teknisetkin asiat hoidamme oikein yhdessä ettei tule eteen asioita jotka ovat minun tai vain sinun eikä yhteisiä Yhteenkasvaminenhan on tavoite avioliitossa ja asiat sujuu jos ei edeen päästetä itsekkyyttä ja luovuta toisemme rakastamista ja laiteta itseämme toiswen edelle Eli asiaa auttaa lukemalla avioliittolupauksemme tekstin on se sitten raamatun mukaista tai maistraatin mukaista Ja on tietysti sama onko naimisissa minkämaalaisen kanssa kun vain kumpikin pitää kiinni lupauksestaan ja itsekkyys pois oli sitten vaimo vai aviomies

elämä edessä

kun on elänyt alistettuna,mustasukkaisen miehen kanssa ja joka on käyttänyt henkistä väkivaltaa jo yli 20 vuotta, olen nyt havahtunut oman ja lasten mielenterveyden puolesta hakemaan avioeroa,toivon ettei siitä tehdä lain puolesta kovin vaikeaa.

Tahdon

Avioliittolupauksessa kysytään itse asiassa sitä, TAHTOOKO rakastaa toista myötä- ja vastoinkäymisissä. Tunteet menevät ja tulevat, mutta tämä on tahdon asia.

kapina

Miksi suomalaiset naiset niin itsepäisesti sitä tasa-arvoa joka asiassa haluavat. Hyvähän se olisi saada elatusapua mieheltään eron jälkeen niin kuin esim. Saksassa. Varsinkin tapauksissa, joissa nainen on ollut pitkään kotona ja mies on ollut hyvätuloinen, joka on kotonaolon voinut sallia. Vanhemmalla iällä ei ole tälläisessä tapauksessa helppoa löytää töitä ja elintason romahtaminen voi olla naiselle vaikea paikka.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.