Talous

Mihin tulojen pitää riittää?

Joku pienituloinen saattaa pohtia, ostaisiko uudet kengät vaiko kuluneet popot kirpputorilta, jolloin rahaa säästyisi paremmin peruslaskuihin. Todella pienituloisia suomalaisia on noin 11,9 prosenttia kansasta. Heidän tulonsa ovat alle 14 000 vuodessa.

Kotiliedessä 3/2014 on artikkeli nuukailusta ja säästämisestä. Artikkelissa kolme henkilöä kertoo, miten he tai perheensä säästävät ja mihin kuluttavat. Mihin sinusta ihmisellä pitäisi olla varaa? Entä mitä asioita ihminen tarvitsee ja millaisiin menoihin rahojen tulee riittää, jotta hän pystyisi elämään osana jaettuja tapoja ja tuntea olevansa osallinen? Kun hyvinvointivaltion liitokset natisevat ja valtiontalous on vaikeuksissa, paine erilaisten sosiaalitukien leikkaamiseen kasvaa. Kuitenkin jo nyt Kelan tutkimuksen mukaan perusturva riittää harvoin kohtuulliseen kulutukseen.

Mistä voimme sinusta karsia? Kerro mielipiteesi kommentointikentässä (alla) ja osallistu keskusteluun !

Mihin rahat riittävät?


Kuva: TommiTuomi

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mihin tulojen pitää riittää?

piikkilankankiristäjä

Me ollaan viljelijäpari ja vuositulot 19 000 euroa vuodessa per nenu. Ruokaa on riittävästi ja monipuolisesti, mutta biojätteeseen menee vain kahvinporot, munankuoret yms ei-syötävä. Sähkö- ja puhelinkulut saadaan maksettua, vaikka esim. puintiaikaan kuivuri nielee sähköä isot kWh:t. Vaatetta on riittävästi, kun katsoo mitä ostaa ja tekee itse. Ja vaatteet käytetään loppuunsa ja sen jälkeen vielä katsotaan onko niistä matonkuteeksi ja trasseliksi. Viime vuonna ostettiin kummallekin kumisaappaat, ei muita jalkineita. Kirpputorijalkineita emme osta, koska ne ovat toisen jalkaan luontuneita. Mutta kun ostamme laadukkaita turvajalkineita sekä talvi- etä kesäkäyttöön, niin ne kestävät pari-kolmekin vuotta jokapäiväisessä käytössä. Lääkärillä, apteekissa ja hammaslääkärillä olemme toistaiseksi voineet käydä tarpeen mukaan. Eli elämän perustarpeet on kunnossa. Mutta ylimääräiseen ei ole varaa! Lomamatkoja meiltä ei tehdä edes kotimaassa. Lehtitilauksia olemme vähentäneet rajusti. Juhliin ei onneksi tarvitse lähteä kovin usein -hautajaiskukat, häälahjat yms ovat kalliita meidän mittapuun mukaan. Pyykkikoneen hajoaminen voi sekoittaa rahatalouden väliaikaisesti, kun maanviljelijän tulot eivät ole säännöllistä kuukausituloa. EU-tuet tulee könttänä syksyllä, viljatili tulee vasta kuukausi kuorman lähtemisestä ja metsätilin loppumaksu (se isoin erä metsätilistä) vasta 2 vuotta puukaupan tekohetkestä. Ja nämä rahasummat siis pitää aina saada venyteltyä seuraavaan tiliin asti, vaikkei aina edes tiedä milloin seuraava tili tulee! Kirjanpitomme olemme siirtäneet kuukausittain ilmoitettavan alv:n pariin, jotta pysymme rahataloudestamme ajan tasalla. Päivittäistavaroiden ostaminen on myös yhtä sentinvenutusta -nykyajan maatilakaan kun ei ole omavaraistaloudessa. Maatilalla voi olla oman tuotantosuunnan tuotteiden kohdalla omavaraisuus, mutta munantuottaja on esim. kuluttaja maidossa ja sianlihassa ihan niinkuin maidontuottajakin on kuluttaja ostaessaan kananmunia ja possunlihaa. Meidän tuotantosuuntamme on metsätalous ja viljan- ja rypsinviljely, joten aika monen elintarvikkeen kohdalla mekin olemme kuluttajia, vaikka olemme osaltamme myös ruuantuottajia.

työkyvytön eläkeläinen

Eläkkeen tulisi riittää lääkkeisiin ja asumiseen. Ruoka kai on pakollinen, mutta siitä on säästettävä, jos rahat ei riitä. Lääkkeet jos loppuu ennen eläkettä on vaan pärjättävä ilman..

Eläkemuori

Pieni eläke tulee säännöllisesti. Siitä menee pakolliset maksut kuten sähkö ja vakuutukset ym.
”Tilipäivänä” teemme kauppareissun ja apteekkireissun.
Kaupasta ostetaan tarkasti listan mukaan. Pääsääntöisesti aina on kaali, jogurtti ja tarjouksessa olevat juurekset ja hedelmät. Lihaa ostetaan, kun sian lapa tai niskapalat on tarjouksessa, 2-3 euroa kilo. Niistä saa hyvää pataruokaa pitkäksi ajaksi. Eläkkeellä on aikaa hauduttaa. Kalaa saadaan myös tarjouksista ja pilkkimällä ja verkoista. Hauet jauhetaan kalapihveiksi, kuha ja ahven fileoidaan.
Marjat poimitaan tarkkaan pensaista ja metsistä, samoin sienet.
Leipää ei kulu kovinkaan paljon. Leivomme, jos on vieraita tulossa.
Pesuaineet ostetaan isoissa pakkauksissa, paperitavara tarjouksista.
Vaatetta ei kulu niin paljon kuin ennen, ne ostetaan tarpeen ja rahatilanteen mukaan. Lotto on ylellisyyttä, mutta teemme sen aina ja haaveilemme voitosta ja siitä, mitä sitten tehtäisiin. Lehtiä luetaan ilmaiseksi netistä.
Sukulaisille ei soitella vaan lähetetään sähköpostia.

työkyvytön X

Niin, miten tuo 780 e/kk eläke riittää kaikkeen välttämättömään?
Asuntolainan lyhennys, sähkö- ja vesimaksut, lääkkeet, vakuutukset, puhelin, nettiliittymä, ruoka. Monta kertaa loppu kuusta tulee itku kun pitää kaupassa laskea viimeisimmät eurot perheen maitoon ja puurotarpeisiin. Jos se pienin eläke olisi edes sen pari sataa isompi, niin mitään valittamista ei olisi.
Mitään yllättävää sairastumista tai kodinkoneen rikkoutumista tai verolappua ei saa tulla muuten koko talous heilahtaa ylösalaisin. Täytyy pihistää vaate- ja kampaajamenoissa. Eikä opiskelevalle lapselle ole kotoa antaa opiskelurahaa vaan hän joutuu elämään pienellä opintotuella.

Senteillä sinnittelijä

Mielestäni kaikki, mikä maksaa yli euron, on kallista.
Ostan kauraryynit aamupuuroon isossa pussissa hintoja vertaillen.
Teen keittoja isossa kattilassa, pakastan osan. Kuorettomat nakit ovat joissakin kaupoissa alle euron paketti. Kaikki ei edes mene isoonkaan annokseen. Pakkaseen loput pahanpäivän varalle. Joulun aikaan ostin juureksia ja tein laatikoita pakkaseenkin. Porkkana-, lanttu- ja punajuurilaatikko maistuvat joulun jälkeenkin. Kaalista saa makoisan laatikon ilman lihaakin sekä muhennoksen porkkanoiden ja lantun kanssa.
Punajuuria keitän ja raastan, paistan sipulin kanssa, mausteilla saa erittäin hyvää paistosta. Juureksia on vieläkin tarjouksissa. Omenia saa kilon alle euron. Joskus teen pihistelystä oikein taiteen ja lasken viikon ruokamenot, eikä ne ole toisinaan paljoakaan. Viitseliäisyyttähän tämä vaatii, mutta minulle sopii.
Lehdet ja kirjat haen kirjastosta. Sillä aikaa, kun vietän laatuaikaa lukemalla, ruoka kypsyy hellalla.
Teetä saa mausteistakin, esim. oreganotee on kaiken lisäksi terveellistäkin.
Kreikassa mummot keittelivät teetä rosmariinista ja timjamistakin.
Kahvi on kallista, kahvilassa ei tule istuskeltua.

Eläkeläinen minäkin

Minusta jokaisella pitää olla mahdollisuusn NAUTTIA eläkepäivistä, työuran jälkeen. Jos tosiaan eläke ei riitä edes jokapäiväiseen elämään suomalaisen mittapuun mukaan, on mentävä sossuun!
Ei auta mikään muu,
Kun näkee nykyäitien nauttivan äitiyslomalla kahviloissa, voi vaan todeta, että eipä ennen ollut mahdollista tuokaan. Jos vielä eläkeelläkin on kaikesta mukavasta luovuttava, ei voi olla katkeroitumatta.
Toivon kaikille meille eläkeikäisille mukavaa eläkeaikaa!

Oppinut

Ostoksia tehdessä kannattaa höydynää alennuskupongit, joita monesti löytää paikallislehdestä. Nettiostoksiin kannattaa käyttää alennuskoodeja: http://www.alennuskoodi.com

Mari

”Oppinut” on ihan oikeassa. Kaikkia suurempiakaan ostoksia ei voi jättää tekemättä vaikka kuinka haluaisi säästää. Esimerkiksi talvitakki on pakko saada ennen kuin talvi alkaa ja vastaavasti kesällä ihmisen on pidettävä jonkinlaista lomaa. Itselle tullut se tapa, että yritän ennen ostosta etsiä alennuskoodeja esimerkiksi edellä mainitulta sivulta tai sitten http://www.alennus.fi/ . Ja jos löytyy, niin parhaillaan voi kuitenkin säästää sen -30-50%. Tämä on jo aika iso ero esimerkiksi 300 euron takissa, ja yllättäen säästetty parin päivän ruokarahat koko perheelle.

Kimmo

Täällä onkin jo asiaa käsitelty eli nuo tarjouskoodeja tai alennuksia sisältävät sivut ovat melkoisen käteviä. Niissä on paljon erilaisia tarjouksia ihan laidasta laitaan. Mari tuossa puhuikin vaatteiden ostamisesta ja moni tarjouskoodeja tarjoava sivu seuraa hyvin aikaansa ja syksyisin voi saada tarjouksia talvivaatteisiin ja niin edelleen. Muutama hyvä esimerkki tuossa olikin jo aiemmin mainittu, mutta laitan kuitenkin myös http://www.alennuskoodeja.fi/ linkin tänne, koska mitä enemmän tarjouskoodeja antavia sivuja löytyy, niin sitä paremmat valikoimat kuluttajilla on.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.