Talous

Miten turvaat rahasi?

Talous

Viime kuukausina otsikot ovat povanneet toinen toistaan ikävämpiä talousnäkymiä ja jopa euron loppua. Moni tavallinen ihminen miettii, mitä omille rahoille pitäisi tehdä. Jos säästöön jää edes jotain ylimääräistä, minne sen uskaltaisi säästää tai sijoittaa?

Käyttötilillä inflaatio syö rahan arvoa, samoin tyynyn alla olevia säästöjä. Määräaikais- tai sijoitustileiltä saa vain pienen koron, mutta rahastoihin tai osakkeisiin sijoittaja ottaa aina riskin. Toisaalta laskusuhdannetta on aina seurannut noususuhdanne ja sijoituksia voi olla järkevääkin tehdä silloin kun osakkeita myydään edullisesti.

Asuntovelkaa voi olla nyt järkevä maksaa pois, jos ylimääräistä rahaa liikenee. Velkojen korot ovat tosin vielä alhaalla. Joku voi pohtia kultaan sijoittamista tai jopa sijoitusasunnon ostoa. Riskinsä kuitenkin näissäkin toimissa.

Entä voiko pankkien tai valtioidenkaan vakavaraisuuteen enää luottaa?

Mitä sinä olet ajatellut nykyisestä taloustilanteesta ja tulevaisuudesta? Miten säästät tai turvaat ylimääräiset rahasi?

Artikkeli säästämisestä ja sijoittamisesta on julkaistu Kotiliedessä 21/2011.

Kuvitus: Anu Nieminen.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Miten turvaat rahasi?

ahele

Niin mihin eläkeläinen voi turvata pienet säästö rahansa?

Turva Jumalassa

Talletan elämäni Taivaan pankkiin. Ei täältä kukaan lähde rahojensa kanssa… arkkupaidassa kun ei ole taskuja.
Se, että on rauha sydämessä ja voi luottaa Jumalaan, auttaa jäsentämään ajatuksia myös talousasioissa.

Tässä ajallisessa elämässä ( joka on vain pisara ikuisuudessa ) pyrin elämään järkevästi ja kohtuudella.
Omavaraisuutta pyrin lisäämään esim. ruokapuolella, jos se suinkin on mahdollista. Johonkin sijoittaminen, mitä se sitten onkin, ehkä metsä tai asunto, voisi tuntua viisaudelta?

karhunsammal

Säästimme metsiä ja hankimme vähän lisää metsämaata.maalla on aina arvonsa ja puunmyynnistä tulee tuloja,kun istuttaa taimet tilalle,seuraavat sukupolvet hyötyvät.Lisäksi lasten koulutukseen kannattaa sijoittaa,se antaa parasta tuottoa.Ylipäätänsä kannattaa sijoittaa lapsiin ja lapsenlapsiin.Osakkeet ja pankkitilit eivät tuo hyvää mieltä,jos lapsilla on tiukkaa ja vaikeaa.Siis maa pysyy ja oppia ei oteta pois.

Sha39

Tota… mitkä ihmeen rahat? Se hommahan menee köyhillä niin, että peruspäivärahaa kitkutellaan, ruoka-apua haetaan. Paras säästökohteeni tällä hetkellä on oppia hyödyntämään maitojauheen edut. Maitojauhetta kun saa vielä ainakin onneksi ilmaiseksi, joten sitä olen päättänyt alkaa myös satsaamaan.

Lukija

sha39,mistä maitojauhetta saa ilmaiseksi.Meillä täällä itä-suomessa ei saa enää edes eu-ruoka-apua,jossa oli 2pkt maitojauhetta.Ei ole ollut moneen vuoteen….

sha

Täällä Pirkanmaalla seurakunnat ja Työttömät ry jakavat ilmaisruoka-avustuksia. Myös ainakin toistaiseksi EU-ruokia. Ota vaikka yhteyttä lähimpään Työttömät ry:hyn. Kuuleman mukaan niillä on toimintaa
”joka paikassa”.
Kurjaa, kun tuota EU-tukeakin juorutaan lakkautettavaksi.
Jos satut sellaisen maitojauhepaketin jostain saamaan, niin kokeilepa
sitä Uunijuusto-ohjetta; syönyt jo kahtena päivänä sitä:)
Jos laittaa maitojauhe-vesi -seokseen osan 0,89 centin ruokakermaa, tulee
paljon herkullisempaa = köyhän naisen sunnuntaiherkku:)

Lukija

kysytty on seurakunnat ja työttömät ry,mutta tänne asti ei kuulemma riitä niitä paketteja.Ensi vuonna kuulemma menee semmoiseksi että ei saa kuin maitojauhetta eu paketeissa ja seurakunta kun täällä jakaa niitä,niin kysyivät multa ottaisinko 1000 kg kerralla,he ei muuten ota niitä jakoon,ei ole kuulemma käyttöä täällä niille niin paljon.Tässä seurakunnassa missä minä olen,ei edes työttömien ruokailu kerran viikossa ole ilmaista vaan maksaa 2e.Joten on tämä merkillistä.Vaikka Joensuussa kuitenkin on,ja me ollaan joensuun ”liitoskuntia”.Huonommaksi meni koko seurakunnan toiminta kun liitokset tuli.Kiitos vinkistä laittaa kermaa uunijuustoon.Täytyy kokeilla.

blaablaa

Täällä Pirkanmaan maaseudulla sama juttu, ei EU-kasseja jaeta ja seurakunnan ruokailu on maksullinen (halpa tosin). Kaupatkin lahjoittavat eräälle yhdistykselle vanhentuvat ruokansa ja yhdistyksen pääjehu sekä työntekijät niitä sitten kotiinsa kantaa vaik isommal joukol siit ois suurempi hyöty ku jaettas työttömille, opiskelijoille ja eläkeläisille esim. srk:n tiloissa.

Ninni

Valitettavasti ei oikein ole mitä turvata. Mutta jatkossa on tarkoitus saada suunnnitelma aikaiseksi, jotta saisin jopa jotain säästöön. Otin aikaisemmin hieman liikaa vippejä ja niistä kasautui aikamoiset kulut, mutta onneksi löysin tavan yhdistää lainat ja nyt maksuaikaa on jäljellä enää 5kk, joten kohta saan ainakin lainanlyhennyssumman säästöön joka kuukausi. Vippien kulut oli älyttömät, mutta kun yhdistin lainat yhdeksi kulutusluotoksi https://www.xn--lainanvlittj-mcbeb.fi/ palvelun avulla kulut tippuivat huomattavasti ja kohta olen onneksi kuivilla koko hommasta. Jos joskus vielä tarvitsen lainaa, tulen kyllä kilpailuttamaan sen todella huolellisesti ennen sopimuksen allekirjoittamista.

Keijo

Arkirahan palvelusta https://www.arkiraha.fi löysin sopivan yhdistelylainan, jolla sain vanhat lainat maksettua pois kokonaan. Nyt maksan vain yhtä lainaa takaisin ja säästöt laitan säästötilille ja pörssiin.

Petri

Luottopalvelut palvelusta https://luottopalvelut.fi löytyi edullinen lainatarjous jonka nappasin. Säästin koroissa ja kuluissa yhdistämällä tonnitolkulla kun korkolaki muuttui

Borrow

Hyvä ja ilmainen tapa alkaa talouden tervehdyttäminen on kilpailuttaa nykyiset lainat ja jos ovat kalliimpia vaihtaa ne kaikki kerralla halvempiin.
10% korkokaton aikana lainakorot ovat laskeneet noin 4% -yksikköä, joten hakemalla yhdistelylainaa voi melko varmasti säästää joka kuukausi.
Huomaa, että jo yhden lainan, osamaksun ja luottokorttivelan voi halventaa yhdistelylainalla.
Osamaksut ja luottokortit ovat lähes varmasti yli 10%, koska niitä korkokatto laki ei koske.
Joten kilpailuta ihmeessä.
Täältä löydät yhdistelylainat: https://www.borrow.fi/paras-yhdistelylaina/
Esim. Omalaina kilpailuttaa yhden hakemuksen yli 30 lainanmyöntäjällä, jotka lähettävät tarjoukset suoraan hakijan sähköpostiin.
Niistä edullisin löytyy vertaamalla todellisia vuosikorkoja. Tämä tunnusluku löytyy jokaisesta tarjouksesta.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.