Talous

Ottaisiko eläkevakuutuksen?

Kannattaisiko ottaa vapaaehtoinen eläkevakuutus?

Suomen valtio takaa kaikille vähimmäisturvana kansaneläkkeen, jonka päälle tulee ansioperusteinen työeläke. Työeläkettä kertyy 18 ikävuodesta alkaen.  Ikävuosina 18–52  eläke karttuu 1,5 prosenttia palkasta vuoden pituisesta työstä. Karttumisprosentti on 53 vuotta täyttäneillä 1,9 ja 63 vuotta täyttäneillä 4,5.

Työssäolijoiden odotettavissa oleva vanhuuseläke on nyt keskimäärin puolet tämänhetkisestä palkasta, mutta tulevina vuosikymmeninä sen odotetaan olevan vähemmän. On siis hyvä syy pohtia, millaisiin unelmiin taloudelliset rahkeet riittävät tulevina vuosina.

Vanhuuseläkkeelle voi jäädä joustavasti 63–68-vuotiaana. Varhennetun eläkkeen voi saada 62-vuotiaana, mutta jos intoa riittää, eläkkeellelähtöä voi lykätä jopa yli 68-vuotiaaksi.

Yksilöllisiä ja vapaaehtoisia eläkevakuutuksia myyvät vakuutusyhtiöt perustelevat tuotteitaan niiden ominaisuuksilla ja hyödyillä. Asiakas voi itse määritellä, kuinka kauan haluaa säästää, paljonko haluaa kerryttää varallisuutta ja millaisia tuotto-odotuksia on?

Eläkettä maksetaan asiakkaalle vähintään kaksi vuotta, vaikka myös elinikäinen vakuutus on mahdollinen. Myös säästöistä vuosittain saatava verovähennys on monelle ratkaiseva hyöty.

Uusille asiakkaille yhtiöt markkinoivat useimmiten kolmea vaihtoehtoa: Perusmallissa asiakas jää vanhuuseläkkeelle 63-vuotiaana, ja hän täydentää lakisääteistä työeläkettään yksilöllisellä eläkevakuutuksella määrätyn ajan.

Toinen vaihtoehto on se, että asiakas jää varhennetulle, lakisääteille työeläkkeelle 62-vuotiaana ja täydentää eläketuloaan vakuutuksella.

Kolmas vaihtoehto tarjoaa mahdollisuuden jäädä pois työelämästä ennen kuin alkaa saada työeläkettä. Vuoden 6.5.2004 jälkeen otettujen vapaaehtoisten eläkevakuutusten turvin voi jäädä eläkkeelle 62-vuotiaana ja alkaa nauttia lakisääteistä eläkettä siten, kun on siihen oikeutettu. Kannattaa huomata, että työeläkettä karttuu kuitenkin vain työssäolovuosilta.

Lue lisää aiheesta Kotilieden numerosta 14/2009.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ottaisiko eläkevakuutuksen?

Ei ihan höynäytettävissä

Muistaakseni eka kerran minulle tarjottiin tällaista vaihtoehtoa noin 10 vuotta sitten puhelimitse. En silloin innostunut, enkä ole innostunut vieläkään. Tosin ei siinä mitään järkeä olekaan kun eläkeikä alkaa olla niin lähellä. Minusta ne ehdot silloin olivat huonot. Rahat piti sijoittaa johonkin eikä niitä olisi saanut käyttöönsä vaikka olisi esim. sairauden tms. vuoksi tarvinnut. Paremman tuoton rahoilleen saa hankkimalla esim. pienen yksiön ja laittamalla sen vuokralle. Rahatkin saa käyttöönsä heti.

Varma

”Paremman tuoton rahoilleen saa hankkimalla esim. pienen yksiön ja laittamalla sen vuokralle.” Olen samaa mieltä. Jos Sinulla on pientäkin varallisuutta eläkeikäisenä, niin se varmasti otetaan eläkkeessä huomioon! Joten pankkitili hyvissä ajoissa tyhjäksi tyynyn alle, ja se mökkikin on myytävä tai perintönä jälkikasvulle.

Näin on

Kuka tietää, mikä on veroprosentti silloin, kun eläkettä nostetaan? Tuskin alempi kuin nyt. Eläkeyhtiöt hukkaavat rahat aina pitkällä tahtäimellä typeriin sijoituksiin. Kun suuret joukot siirtyvät eläkkelle ja eläkkeenmaksajia on vähän, kaikki arvot alenevat. Paras tapa säästää on omat suorat sijoitukset esimerkiksi pörssiin, asuntoon jne.

Ekkualizer

Ei eläkevakuutusta missään nimessä. Itse otin vuosituhannen vaihteessa eläkevakuutuksen alexandrian kautta skandiasta. Maksoinreilun (n. 1200€), jonka jälkeen siirryin palkkatyöstä yrittäjäksi, joten siirsin vakuutuksen ns. vapaakirjalle, eli en maksanut lisää. Kolmessa vuodessa vakuutuksen arvo oli laskenut 300 €:n pelkästään KULUJEN vuoksi. Tietystikkään en moiseen huijarifirmaan enään tämän jälkeen rahojani laittanut. kuukausi sitten tuli ilmoitus että vakuutus on rauennut kun pääoma on 0€. Tämä on siis tositarina mitä minulle kävi. Täyttä valtion tukemaa huijausta koko touhu.

Ekkualizer

lisäys vielä edelliseen. Rahojaa siis ei tuolta eläkevakuutuksesta saanut pois kuin kuolemalla ja ryhtymällä työttämäksi yli vuodeksi.

Huiskula

Minulle on eläkesäästömahdollisuutta tarjottu lukemattomia kertoja. En ole alkanut, enkä varmaankaan ala.
Käytännön syynä on juuri nuo korkeat kulut ja sitä kautta säästämisen epätaloudellisuus. Vastustan sitä, että pienestä tuotosta huolimatta riski jää kuitenkin kuluttajalle – laitan rahani (mikäli ylimääräistä ilmaantuu) mieluummin korkotilille kasvamaan hitaasti mutta varmasti tai sitten sijoitan itse täydellä riskillä ja pienillä kuluilla.
Periaatteellisena syynä on se, että kannatan hyvinvointiyhteiskuntaa ja sosiaaliturvan tasaista jakautumista, enkä halua osallistua elintasoerojen lisäämiseen jos voin sen välttää. En käytä yksityislääkäriäkään kuin pakon edessä.

voivoi

Kyllä se vaan on niin että meikäläisellä ei ole lainkaan varaa jäädä eläkkeelle, aion jatkaa palkkatöissä niin kauan kuin henki vähänkin pihisee.
Sain kirjeen jossa luki että työeläkkeeni on 3 euroa per kuukausi kun se aika koittaa- saakohan sillä edes pullakahvit? Ottaa päähän, kehtaavatkin lähettää tuollaista sontaa. Puolet aikuisiästäni olen ollut kotona lasten kanssa, nyt siitä rokotetaan, että hoidin lapset itse.

Sukat ja sukkien varret

Eläkerahastoon en rahojani panisi, sillä en ymmärrä, mitä niistä lopulta oikein saa rahoilleen vastineeksi. Ehdot ovat sellaista munkkilatinaa että. Mieluummin siirtäisin rahaa sivuun johonkin kevyempää sitoutumista vaativaan systeemiin. Jos vaikka osakkeisiin tai korkorahastoihin. Mieluummin kuitenkin ostaisin taidetta. Ei noiden yksiöidenkään hinta kovin halpa ole ja mistä sen tietää, minkälaisen hinnan niistä sillon joskus saisi. Ties vaikka olisi koko talo jyrätty grynderien toimesta maan tasalle.

KYLLÄSTYNYT

Ehdotukseni:kansaneläkelaitos suomesta pitäisi lopettaa, syystä sitä ei tarvita enää, mieli harmi koko laitos, rahastaa työssä käyviä koko hänen työssä olo ajan ja kerättyjä varoja käytetään väärin,laitoksessa toimessa olevat virkailijat voivat päättää kuinka KELAN työssä käyvien sisään maksamia eläke rahoja käytetään, virkailijat ovat jopa agressiivisiä ottaessaan yhteyttä henkilöön jolla on oikeus saada pienen eläkkeen lisän huonoon työeläkkeeseen. Työ eläke voi olla huono, syystä Suomessa on ollut vuosikausia huonot työ mahdollisuudet,Paska homma koko laitos sieltä pidetään parempaa huolta ei kansalaisista, kuin kansalaisista. Ajatelkaa asiaa olette samaa mieltä kanssani.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.