Talous

Pankkikortti teinille?

Pankkikortti on sopiva vaihtoehto, jos nuorella ei ole vielä kuukausittaisia tuloja, mutta oma rahankäyttö on päivittäistä ja vanhempien antaman käteisen varassa oleminen tuntuu hankalalta.

Oman kortin hankkiminen on mahdollista jo kouluikäiselle.

Paula Näkki Nordea-pankista kertoo, että nuorten ensimmäiseksi kortiksi soveltuu parhaiten Visa Electron -kortti. Alaikäisen korttihakemus tehdään aina yhdessä huoltajan kanssa.

Visa Electron -kortilla voi nostaa käteistä ja maksaa ostoksia sekä kotimaassa että ulkomailla. Ostoista ja käteisnostoista varataan kate pankkitililtä tapahtumahetkellä.

Korttiin voi myös määritellä vuorokausikohtaiset nosto- ja maksurajat. Visa Electron on alaikäiselle maksuton.

Näkki painottaa, että Visa Electron on turvallinen kortti nuorille, koska se ei toimi ilman tilillä olevaa katetta. Näin ollen rahankäyttö ei voi karata käsistä eli normaalitilanteessa tiliä ei voi ylittää.

Vastuuta muovirahan käyttöön

Kun nuori saa oman pankkikortin, vastuu rahankäytöstä siirtyy hänelle. Neuvoja kannattaa antaa budjetin tekemiseen sekä tulojen ja menojen seuraamiseen.

Ohjaa nuorta pitämään huoli kortista ja salaamaan tunnuslukunsa. Jos kortti katoaa, pankkien sulkupalvelut ovat auki vuorokauden ympäri. Muovirahan käyttäjinä nuoret ovat yhtä luotettavia kuin aikuisetkin.

Lisätietoa nuorille oman talouden suunnitteluun: Nuortenlaturin julkaisema nuorten rahankäytön opas Selviytyjät – kohti itsenäistä elämää löytyy osoitteesta www.nuortenlaturi.fi

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pankkikortti teinille?

Pankin täti

Toimittajalla on nyt mennyt kortit sekaisin: pankkikortti on eri asia kuin Visa Electron! Kannattaa tutustua asiaan ennen kuin kirjoittaa juttua.

kirsiterhikki

Visa Electron on näppärä kortti nuorille,sillä kortilla voi maksaa ostoksia ym. ja silti ei ole vaaraa, että nuori voisi ylittää tilinsä käyttövaran. Tarvittaessa vanhempien on myös helppoa siirtää nuoren tilille rahaa, jos vaikka bussilippu on jäänyt lataamatta tai on muuta tarvetta saada nopeasti käyttövaroja, vain soitto vanhemmille…

Rahahanan vääntäjä

Meillä asiaa mietitään parhaillaan siis sitä, että antaako Visa Electron nuoren käyttöön vai eikö. Käteinen on toisaalta konkreettisempi juttu, sitä joko on tai ei ole. Electronin käyttöä puoltaisivat yllätystilanteet, jos rahaa tarvitaan, mutta käteistä ei ole. Tilillä olisi (jos olisi) ja jos ei olisi, niin ei mahda mitään. Kyllä nuorelle pitää opettaa nämä asiat aikaisemmin kuin itse ne oppi. Maailma on muuttunut.

HK

Meidän 11kk ikäisellä on jo Visa Electron kortti, käyttöä sille kyllä ei ole vielä löytynyt 😀

lällärit

TÄSSÄ eräänä päivänä tuli puheeksi kaikenlaiset pankkien kortit. Molemmat tyttäreni ilmoittivat että he olivat saaneet VISA-kortit pelkällä naamallaan 18-vuotiaina ilman palkkatuloja, eikä aiemmin saatuihin Elektronkortteihin tarvittu huoltajan suostumusta.

Huiskula

Meillä on keskusteltu myös korttien hankinnasta – 10-vuotiaalla tekisi kovasti mieli ”muovirahaa”. Lapsen isä on myöntyväisempi kuin minä. Itseäni huolettaa lähinnä ostosten laadun kontrollointi. Haluan käteisrahan antamisen kautta kontrolloida sitä, kuinka paljon karkkia ja pikaruokaa koulumatkoilla hankitaan. Tiedän, että osa isommista koululaisista syö lähes päivittäin isoja karkkipusseja, ja korvaa niillä lounaansakin. Myös pitsaruokailu koulu- ja kotiruuan sijaan on valitettavan yleistä. Energiajuomakin on jo alakoululaisten päivittäistavaraa.
Oma pankkikortti mahdollistaa myös rahapelit, joihin suhtaudun ehdottoman kielteisesti. Samoin tupakkaa ja alkoholia saa hankittua alaikäisenä, jos vain on rahaa. Nämä kiusaukset on tietysti joskus kuitenkin nuoren itsenäisesti kohdattava, mutta olen halunnut totuttaa lapseni varsin kontrolloituun rahankäyttöön.
Mieluummin siis annan rahaa tiettyyn tarpeeseen; karkkipäivänä, uuden Aku Ankan taskukirjan hankkimiseen, lelun ostoon. Joskus yhtäkkisen, kaikki rahat vievän mieliteon yllättäessä vaadin miettimään yön yli (varsin usein löytyy ”pakko saada” -lelu, joka on täsmälleen sen hintainen, kuin mitä lapsella on tilillä rahaa). Lapsella on omaa rahaa tilillä, josta voi helposti nostaa sitä ”äitipankin” kautta – äiti antaa käteistä ja raha siirretään lapsen tililtä vanhempien tilille nettipankissa.
En tiedä, olenko liian ankara. Iän lisääntyessä itsenäisyys lisääntyy, ja liekaa on tietysti pakko antaa lisää. Mutta näitä ajatuksia olen tähän asti pyöritellyt.

crazy

Nuorelle pitää antaa valmiuksia selviytyä elämästä. Vastuullinen rahankäyttö on yksi asia, joka meidän kaikkien pitäisi oppia. Ihan sama onko raha kortilla vai käteisenä. Meidän perheessä lapset opetettiin käyttämään korttia linja-automatkoihin itsenäisesti jo ihan pienestä. Siten pääsi kotiin kaverin luota, jos muuta kyytiä ei ollut sillä hetkellä käytössä. Seuraavaksi annettiin käyttöön oma pankkikortti, jolla oli nuoren omaa rahaa 200 €. Sillä sai ostaa vaatteita ja koulukirjoja yms. itsenäisesti, jotta oppi asioimaan kaupoissa. Toisella pankkitilillä olivat nuoren ’säästöt’. – Näin me toimimme erään fiksun työkaverin neuvomana ja hyvin meni! Jatkuva riitely ei ole hyvä ratkaisu. Meidän perheemme ”ei kylve rahassa”, olen työttömänä.

söpöröröörö

Meillä lapsille hankittiin Visa Electronit noin 16-vuotiaina. Yksi syy siihen oli se, että maalaispaikkakunnalta on pakko lähteä peruskoulun jälkeen toiselle paikkakunnalle opiskelemaan meni sitten lukioon tai ammattikouluun. Kortilla saa sitten kätevästi maksettua ruokaostoksensa ja kotoa saa tarpeen mukaan laitettua tilille rahaa kortin taakse.
Uskon, että nykyajan nuoret osaavat suhtautua korttimaksamiseen järkevästi. Hehän ovat lapsesta asti tottuneet muovirahan olemassaoloon. Haaskaava nuori ja aikuinenkin törsää käteisen yhtä helposti kuin korttimaksaja tilinsä. Eikähän kaikkea rahaa ole pakko pitää korttitilillä! Minusta on turha syyllistää korttimaksajia haaskaivaisemmiksi kuin käteismaksajia. Ihminen on säästäväinen tai tuhlaava raha-asioissaan ja käteinen raha hupenee lompsasta taatusti samaa vauhtia kuin tilin kate pankkikortilla. Minusta Käteisellä ostoksia maksavat ihmiset maksavat laskuja niinkuin korttimaksajatkin; miten he uskaltavat maksaa laskulla kun eivät uskalla maksaa kortilla?

Huolestunut kansalainen

Tartteeko niuhottaa jos nyt kutsuu visa electronia pankki kortiksi

mä visa electron (op)

Hyvä kortti on kuulemma ollu!!

13-Vuotias

Mä en oo saanut visa electron korttia vaikka oon rankunut 3 VUOTTA Ajatelkaa! 🙁

Tietäjä

Kyllä, 13 vuotiaan pitäisi saada jo kortti Mitä vanhemmillasi on mielessä kun eivät anna Muovirahaa?

14vuotias

Meillä on perheessä ollut tapana, että kun täyttää 15 vuotta, saa Visa Electronin. Itse nuorimmaisena täytän itseasiassa tasan 2kk.n päästä 15, ja saan kortin. Tottakai olen viimeiset pari vuotta pyydellyt korttia, mutta toisaalta se on ihan sama antaako kaupantädille 5e setelin vai Visa Electronin.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.