Talous

Putket kuntoon aikataulussa

Putkiremonteista kuulee pelkästään kauhukertomuksia. Miten oma taloyhtiöni onnistuisi rempassa mallikkaasti?

Kuvitus: Minna Alanko, copyright: Otavamedia

Mistä tietää, että juuri nyt on oikea aika teettää putkiremontti?

Putkiston käyttöikä on yleensä noin 30-60 vuotta. Jos putkissa ei ole mitään vikaa, ei tarvita myöskään putkiremonttia. Jos esimerkiksi sotien jälkeen rakennetun talon kuntotarkastuksessa selviää, että putket ovat kunnossa, remonttia ei tarvita. Periaate on, että putkiremontti on tehtävä silloin, kun on huomattu putkivuotoja.

Mitkä ovat putkiremontin pahimmat sudenkuopat?

Huolimattomuus ja liika suurpiirteisyys. Tämä voi alkaa heti alussa, kun remonttia varten ei valita osaavia suunnittelijoita, projektipäällikköä, urakoitsijoita tai valvojia. Heillä kaikilla on oltava kokemusta vastaavanlaisista remonteista. Iso riski on myös halvaksi itsensä hinnoittelevissa urakoitsijoissa.

Miten putkiremontin sudenkuopat voi välttää?

Niin suunnittelijoiksi kuin toteuttajiksi kannattaa valita kokeneita konkareita. Ennen sopimuksen allekirjoitusta kannattaa selvittää tekijöiden aiemmilta asiakkailta, ovatko he olleet tyytyväisiä omiin putkiremontteihinsa. Varmista myös, että saat tekijöiksi juuri ne ihmiset, joiden kanssa olet sopimusta tekemässä etkä esimerkiksi heidän alihankkijoita.

Onko putkiremontin keskellä mahdollista elää?

Putkiremontin ajaksi kannattaa muuttaa pois, sillä rempan keskellä eläminen on vaikeaa. WC on pois käytöstä ja käyttövesi katkaistu pitkiksi ajoiksi. Lisäksi remontista tulee valtavasti pölyä. Työmaalta kuuluu meteliä, joka tekee esimerkiksi vuorotyöläisen elämän sietämättömäksi. Putkiremontti kestää yleensä yhdessä asunnossa 6-12 viikkoa.

Miten löydän asunnon putkiremontin ajaksi?

Ole aktiivinen ja levitä tietoa tilanteestasi tuttavapiirissä. Vuokra-asunnon löytäminen juuri sopivaksi määräajaksi voi teettää työtä, sillä usein asuntoja vuokrataan vähintään vuodeksi. Moni etsii putkiremontin ajaksi kalustetun väliaikaisasunnon. Niitä löydät, kun etsit netistä kalustettuja vuokra-asuntoja. Tavaroitasi varten voit vuokrata varastotilaa. Jos putkiremontti venyy, myös evakossa asumisen kulut kasvavat. Niihin ei ikävä kyllä saa korvauksia. Vakuutukset korvaavat yllättäviä tilanteita, eikä putkiremontti kuulu niihin.

Millaisessa järjestyksessä putkiremontti yleensä etenee?

Ensin taloyhtiössä tehdään lakisääteinen selvitys korjaustarpeesta ja sen perusteella kuntotutkimus. Jos kuntotutkimuksessa huomataan putkiremontin tarve, tehdään hankesuunnitelma. Siinä alan ammattilaiset selvittävät alustavasti putkiremontin vaihtoehdot sekä osakkaiden enemmistön toiveet. Sen jälkeen tehdään toteutussuunnitelma ja pyydetään urakoitsijoilta tarjoukset. Asioista päätetään yhtiökokouksissa ja remontista tiedotetaan informaatiotilaisuuksissa. Osallistu yhtiökokouksiin, sillä niissä päätetään tärkeistä asioista. Remonttiin kuuluvat myös haitta-ainekartoitukset ja haitta-aineiden poistot. Purkutöihin menee oma aikansa, kuten myös putkiasennuksiin ja kosteuseristyksiin.

Mitä tapahtuu, jos urakoitsija tekee konkurssin remontin ollessa kesken?

Urakoitsijan taustat on syytä selvittää ennen tarjouksen hyväksymistä, jotta konkurssi ei yllättäisi kesken kaiken. Turvana toimii myös lakisääteinen tilaajavastuujärjestelmä, jossa varmistetaan, että urakoitsija on maksanut esimerkiksi veronsa ja eläkevakuutusmaksut. Urakoitsijan kanssa kannattaa sopia, että taloyhtiö maksaa remontista sitä mukaa kuin se etenee. Jos urakoitsija menee kaikesta huolimatta kesken töiden konkurssiin, pitää ottaa saman tien yhteyttä muihin urakoitsijoihin ja selvittää, kuka pääsisi nopeasti jatkamaan urakan loppuun.

Kuvitus: Minna Alanko, copyright: Otavamedia

Pitääkö putkiremontin aikataulu koskaan?

Kyllä, vaikka yleensä kuulemme vain ongelmatapauksista. Kun putkiremppa suunnitellaan hyvin ja avuksi otetaan ammattilaiset aina projektinhallinnasta lähtien, aikataulut saadaan pitämään. Ammattiporukka osaa varmistaa, että työntekijöitä on tarpeeksi, remontin materiaalit tilataan oikeaan aikaan ja ne eivät lopu kesken. Aikataulussa pysymistä auttavat myös riittävän suuret ja selkeät myöhästymissakot sekä se, että teetetään mahdollisimman vähän lisä- ja muutostöitä.

Mitä erilaisia putkiremppoja on olemassa ja mistä tietää, mikä sopii milloinkin parhaiten?

Isoin urakka on uusia rakenteista kaikki vanhat putket ja vaihtaa ne uusiin. Putkien sisäpinnat voi myös pinnoittaa tai sukittaa. Yksi vaihtoehto on jättää vanhat putket rakenteisiin ja asentaa uudet putket rakenteiden ulkopuolelle. Eri vaihtoehtoja voi myös sekoittaa niin, että osa putkista vaihdetaan kokonaan, osa pinnoitetaan. Se, mikä vaihtoehto mihinkin taloon sopii parhaiten, riippuu putkien sijainnista, niiden kunnosta sekä siitä, miten paljon halutaan samaan aikaan uusia kylpyhuoneita.

Kuka johtaa taloyhtiön remonttia?

Osakkaat päättävät yhtiökokouksessa putkiyhtiön isot linjaukset, kuten kuntotutkimuksen ja hankesuunnitelman tekemisen, ja valtuuttavat taloyhtiön hallituksen toteuttamaan projektin. Taloyhtiön hallitus valitsee yhdessä isännöitsijän kanssa putkiremontin projektipäällikön. Yleensä hallitus valitsee pääurakoitsijan kanssa muut urakoitsijat.

Miten löydän sopivimmat ja parhaat tekijät?

Ota selvää, millaisia kokemuksia muilla putkiremontin tehneillä on. Tee lista projektipäälliköistä, jotka ovat onnistuneet urakassa. Aloita heistä, sillä hyvillä projektipäälliköillä on käytännön kokemusta hyvistä suunnittelijoista ja urakoitsijoista. Kun pyydät tarjouksia, pyydä esimerkkejä toteutetuista kohteista sekä tilaajien yhteystiedot. Pirauta putkiremontin läpikäyneille ja kysele heidän kokemuksiaan. Kun sovit remontista, varmista, että saat töihin saman porukan.

Voinko panna kylppärin ja keittiön uusiksi ja mieleisikseni?

Osakkaiden enemmistö päättää siitä, millaiset kylpyhuoneet ja niiden lavuaarit, pöntöt sekä lattian ja seinien laatoitukset valitaan. Niissä on yleensä muutama vaihtoehto, mutta jos et pidä yhdestäkään perusvaihtoehdosta, voit valita mieleisesi – ja valmistautua maksamaan hinnan erotuksen. Kun keittiön putkia ja vesikalusteita uusitaan, osa kaapistosta voidaan joutua rikkomaan. Uudesta keittiöstä tulevat kustannukset joudut todennäköisesti maksamaan omasta pussistasi.

Kuka korjaa mahdolliset remontin viat, jos esimerkiksi pistokkeet asennetaan toisin kuin sovitaan tai kaakelit vinksottavat?

Urakoitsija. Viimeiset maksuerät kannattaa maksaa vasta sitten, kun koko remontti on valmis ja mahdolliset viimeisetkin viat korjattu.

Paljonko yhtiövastikkeet yleisesti ottaen nousevat putkiremontin jälkeen?

Putkiremonttien hinnat vaihtelevat, kaikkein kalleimmat hinnat ovat pääkaupunkiseudulla. Koko maan mediaanihinta on Taloussanomien reilun vuoden takaisessa selvityksessä noin 500 euroa neliöltä. Pääkaupunkiseudulla neliöhinta on saman selvityksen mukaan noin 700 neliötä. Putkiremonttien asiantuntija Juhani Siikala arvioi, että yleinen putkiremontin neliöhinta on nykyään noin 800 euroa neliöltä ja laina-aika 20 vuotta. Asukkaan maksettavaksi jää nykyisten korkojen aikana neliötä kohti 40 euroa vuodessa eli noin 3,50 euroa neliöltä kuukaudessa. Taloyhtiö ottaa lähes aina putkiremonttia varten lainaa, jota maksat takaisin kuukausittain.

Asiantuntija rakennusinsinööri, ekonomi ja kiinteistöjohtaja Juhani Siikala toimii Vuoden paras putkiremontti -kilpailun puheenjohtajana. lisätietoa: korjaustieto.fi/putkiremonttitaloyhtio.net

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 4/15.

Teksti: Kirsi Riipinen
Kuvitus: Minna Alanko

Kommentoi

Kommentoi juttua: Putket kuntoon aikataulussa

Kaapo

Hyvä ja ajatuksia herättävä kirjoitus. Putkiremontti tai linjasaneeraus on nimenomaan suurempi kokonaisuus, jossa on hyvä ottaa huomioon monia asioita.
https://kodinplaza.fi/

Sinun täytyy kommentoidaksesi.