Talous

Sähkölaskun summaan voi vaikuttaa

Sähkön kulutus ja hinta ovat nousussa. Arjen pienillä valinnoilla voit kuitenkin vaikuttaa suoraan sähkölaskun summaan.

Eniten sähköä kuluu omakotitaloissa. Talvella kodin lämmityskustannukset nousevat reippaasti. Hyvä lämpöeristys ja oleskelulämpötilan laskeminen yhdellä asteella 19-22 asteeseen säästää lämmityskustannuksissa viisi prosenttia.

Lämpömittari jokaisessa huoneessa neuvoo lämmön säätelyssä. Lämmityksen lisäksi myös peseytyminen vie sähköä, älä siis juoksuta lämmintä vettä turhaan ja sauno nopeasti.

Mieti valaisimien paikkoja ja lukumäärää. Missä valoa tarvitaan ja missä se on vain sisustuselementti? Helpoin tapa säästää valaistuksessa on vaihtaa hehkulamput energiansäästölamppuihin ja pitää valoja päällä vain huoneessa, jossa oleskellaan.

Energiansäästölamput ja LED-lamput säästävät sähköä jopa 80 prosenttia ja kestävät noin 15 kertaa tavallista hehkulamppua pidempään. Ajastimet auttavat säätelemään valaistusta.

Pöytätietokone vie vuodessa sähköä lähes yhtä paljon kuin jääkaappipakastin, siksi kannettava tietokone on energiansäästön kannalta parempi vaihtoehto. Televisioon integroitu digiboksi on ajan myötä taloudellisempi ostos.

Huomattavan suuri osa sähkönkulutuksesta syntyy laitteiden stand by -tiloista, joten laitteet kannattaa kytkeä käytön jälkeen kokonaan pois päältä. Vedä myös matkapuhelinten ja paristojen laturit pistorasioista lataamisen loputtua.

Kotitalouskoneiden ja kylmälaitteiden vaihtaminen energialuokaltaan parempiin tuottaa tulosta. Luota energia- ja ympäristömerkkeihin. Laitteen oikea sijoittaminen ja ohjeiden mukainen käyttö pitävät sähkönkulutuksen kurissa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sähkölaskun summaan voi vaikuttaa

Knipsu

Siirtelin kotona kulutusmittaria sähköhärvelistä toiseen ja yllätyksekseni tiskikone, pyykkikone ja kuivausrumpu kuluttavat muutaman watin (muistaakseni jotain 5-7W) myös silloin, kun niissä ei ole virta kytkettynä päälle mutta töpseli on seinässä. Tuli vähän olo, että pitäisikö niiden töpseli vetää seinästä aina käytön jälkeen. Pienistä puroistahan se Niilikin kai alkaa…
Mikähän tempaus on se, josta luin eilen? Lauantaina 28.3. illalla on joku tempaus, että mahdollisimman moni sammutaisi valot tunniksi samaan kellonaikaan. Tavoitteena miljardi sammuttajaa kautta maailman. Voisikohan Kotiliesi vähän tutkia ja valottaa?

Laura Tuomela

Hei, tempaus järjestetään lauantaina 28. maaliskuuta, ja se liittyy ilmastonmuutoksen torjumiseen. Kotiliesi.fi kertoo asiasta enemmän lähempänä varsinaista ajankohtaa!

T M Järvelä, 72v.,Rmki

olemme pitäneet sähkötermostatin +20 asteessa kesät,talvet,kerrostalossamme saunomme 2x viikossa,suihkussa ei muuten viikolla,ihollekin suositus,alapääpesu bidellä ja kasvopesu 2x pvssä,teeveestä virta pois kun ei katsota,1 ssä huoneessa valaistus kerrallaan,pakastimesta ja pölyimurista aikaasitten luovuttu,kauppa lähellä,ja Toluvesimopilla matot ja pinnat puhtaaksi saatu,hyvä vihreä ideat

Knipsu

Saunomissähkökulutukseen vaikuttaa oleellisesti se onko kiuas sähköllä vai puulla lämpiävä. Puulämmitteinen voi olla kaupunkioloissa toimimaton vaihtoehto, mutta jo laitakaupungilla ja siitä maaseudullepäin se on mielestäni varteenotettava vaihtoehto. Sehän lämpiää vaikka sähkökatkonkin aikana, kun vaan saa vedet kannettua jollain tonkalla kaivosta… Kertalämmitteinen kiuas kestää saunoa koko illan eikä tarvitse touhuta puidenkaan kanssa enää saunomisen aikaan.

Sähköasentaja

Kaikista helpoin tie sähkölaskun pienentämiseen on termostaattien http://www.sahkobit.fi/verkkokauppa/devireg-termostaatit-c-147_51.html vaihtaminen etenkin vanhoissa taloissa. Esimerkiksi poissa ollessa säätää automattitermostaateilla lämpötiloja alemmaksi. Samoin lämmittimien vaihtamisella voi saada hyvin säästöä aikaan.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.