Talous

Uskaltaisiko ottaa asuntolainaa?

Kukapa ei haluaisi unelmiensa omistusasuntoa kohtuuhintaan. Asuntolainaa otettaessa tasapainoillaan maksukyvyn ja elintasotoiveiden välillä.

– Asunnon osto on iso päätös, jossa tunnekoukut olisi kyettävä kiertämään kaukaa. On viisainta suunnitella tarkkaan pankin kanssa, millaiseen lainariskiin on varaa ja miten käy maksukyvyn ja elämänlaadun, jos elämäntilanne muuttuukin, Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtaja Matti Inha sanoo.

Hänen mukaansa omistusasuntoon siirtyminen kannattaa, vaikka korot ovat nyt korkeammalla kuin vuosiin ja taloudellinen taantuma syö kotitalouksien maksukykyä.

– Asunnon ostoa on turha lykätä markkinatilanteen perusteella. Korot tulevat jossain vaiheessa alas ja maksukykykin elpyy.

Nuoria Matti Inha kehottaa pyrkimään omistusasuntoon niin pian kuin mahdollista. Vuokralla viivyttely venyttää asuntolainan maksua kauemmas keski-ikään.

Nelikymppistä hän kehottaa hankkimaan ensin edullisemman asunnon ja kerryttämään asumisuraa ja omaisuutta pikkuhiljaa. Myöhemmin voi vaihtaa isompaan asuntoon.

Kahden asunnon loukkua pitää tässä taloustaantumassa ehdottomasti välttää.

– Mieluummin myisin vanhan asunnon alta pois ja muuttaisin vuokralle. Sieltä voi rauhassa katsastella sopivaa asuntoa.

Lue lisää aiheesta Kotilieden numerosta 17/2008.

Uskaltaisitko ottaa tällä hetkellä asuntolainan? Ottavatko ihmiset mielestäsi liian holtittomasti lainaa?

Kommentoi

Kommentoi juttua: Uskaltaisiko ottaa asuntolainaa?

Capitum

Lainaa netistä ilman vakuuksia – http://bit.ly/2xddmhq Palvelu oli nopea ja sujuva. Rahan sain tililleni puolessa tunnissa.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.