Talous

Vältä perintöriidat – 10 neuvoa testamentin tekemiseen

Tehokkain tapa ehkäistä perillisten riitelyä on tehdä testamentista reilu, tietää lukuisia perunkirjoituksia hoitanut lakimies.

Testamentin tekeminen on paras keino estää perintöriitoja.  Testamentti tarvitaan myös aina, jos haluaa jättää omaisuutta taholle, olla ei ole lakisääteistä perillisen asemaa.

Kymmenen neuvoa testamentin tekijälle

  1. Älä jätä tekemättä. Testamentti kannattaa tehdä aina, ja se kannattaa tehdä yksilöllisesti. Tilanteet ovat jokaisessa perheessä erilaisia.
  2. Mitä puolisolle tapahtuu? Puolisoiden keskinäinen hallintaoikeustestamentti vahvistaa sitä, että toinen puoliso saa pitää toisen kuoleman jälkeen koko omaisuuden ja asunnon jakamatta.
  3. Hallintaoikeus eliniäksi. Puolisoiden kannattaa harkita elinikäisen hallintaoikeuden pitämistä kaikkeen omaisuuteen. Näin leski saa esimerkiksi käyttää mökkiä ja ajaa sinne puolisonsa omistamalla autolla. Leski voi myös nauttia pörssiosakkeiden tuotosta.
  4. Huomioi mahdolliset avioerot. Testamentilla kannattaa aina vähintään sulkea pois lasten puolisoiden ja mahdollisten tulevien puolisoiden avio-oikeus, jotta perheen omaisuus ei joudu avioerossa toisiin sukuihin.
  5. Älä suosi ketään. Testamentissa ei kannata suosia jotakuta toisten kustannuksella. Tasapuolisuudella voi välttää riitoja.
  6. Mieti verotusta. Testamentilla voi vaikuttaa merkittävästi jälkeen jäävän puolison ja seuraavien sukupolvien verotukseen. Testamentin avulla voi esimerkiksi antaa puolisolle 60 000 euron verottoman osuuden. Kun se lasketaan yhteen 19 999 euron verottoman perinnön osuuden kanssa, leski voi periä miltei 80 000 euroa verotta.
  7. Omaisuus suoraan lapsenlapsille? Rintaperillisen kannalta testamentti on siitä hyvä, että perillinen voi päättää, ottaako perintöön omistus- vai hallintaoikeuden. Voi olla edullista siirtää omaisuus suoraan lapsenlapsille.
  8. Tee uudessa liitossa avioehto. Jos menet kypsän iän liittoon, solmi heti avioehtosopimus, jossa määrätään, että kummallakaan puolisolla ei ole avio-oikeutta mihinkään toisen puolison omaisuuteen. Näin puolisoiden edellisten liittojen lasten asiat on turvattu. Tätä voi vielä vahvistaa hallintaoikeustestamentilla vaikkapa asunnon tai mökin osalta.
  9. Laske lakiosa. Testamentti ei saa loukata lakiosaa, joka on puolet rintaperillisen perintöosasta. Laske siis itse lakiosasuojan merkitys testamenttia tehdessäsi tai pyydä selvitystä lakimieheltä, joka laatii testamenttisi.
  10. Pidä testamentti ajan tasalla. Testamenttia täytyy päivittää. Siinä mainittua omaisuutta ei ehkä enää ole 20 vuoden päästä tai sen arvo on muuttunut olennaisesti.

Asiantuntijana jutussa perunkirjoituksiin erikoistunut lakimies Saila Tikanoja.

Pöytähopeat peritään

Lue myös jutut:

Näin teet testamentin

Viimeisten hetkien muistilista

Edunvalvonta, hoitotahto, hoivatahto – kuinka varaudun omaan tai läheisen vanhuuteen?

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vältä perintöriidat – 10 neuvoa testamentin tekemiseen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.