Vinkkejä sähkön säästämiseen

Sähkön säästäminen on valinta ympäristön puolesta, ja säästö näkyy myös sähkölaskussa.

Kokosimme vinkkejä sähkön säästämiseksi kotioloissa.

  • Laske sisälämpötilaa. Oleskelutilojen lämpötilaksi suositellaan 20-22 astetta. Makuuhuoneeseen riittää 18-19 astetta. Huoneet, joita ei jatkuvasti käytetä, voivat olla huomattavasti viileämpiä.
  • Pöytätietokone on joka neljännessä kerrostaloasunnossa sähkön kulutukseltaan suurin yksittäinen laite, ilmenee Kotitalouksien sähkönkäyttö 2007 –tutkimushankkeesta. Pöytätietokone kuluttaa keskimäärin yhtä paljon sähköä kuin jääkaappipakastin, eli noin 500 kWh/vuosi. Kannettava tietokone on huomattavasti parempi vaihtoehto sähkönkulutuksen kannalta, sillä se kuluttaa keskimäärin vain 25 kWh/vuosi. 
  • Vanha jääkaappi voi kuluttaa yllättävän paljon sähköä. Mieti, onko aika vaihtaa vanhat kodinkoneet energiatehokkaampiin laitteisiin.
  • Kodin sähkölaitteet kuluttavat virtaa myös stand by -tilassa. Hyvä keino minimoida turha sähkönkulutus on ostaa jatkojohto, jossa on mukana kytkin. Kun kytkimen napsauttaa off-asentoon, ei laitteisiin kulje virtaa ollenkaan. Tällaiseen jatkojohtopistokkeeseen voi kytkeä työhuoneessa tietokoneen, printterin ja muut toimistokoneet, ja olohuoneessa television, digiboksin ja muun viihde-elektroniikan.
  • Yksinkertainen keino sähkönkulutuksen hillitsemiseen on vain sormennapsautuksen päässä: sammuta turhat valot asunnosta. Ei ole järkevää pitää keittiössä valoa, jos istuu koko illan olohuoneessa.
  • Vaihda hehkulamput energiansäästölamppuihin.
  • Sijoita kylmäsäilytyslaite viileään paikkaan, siis erilleen lämpöä tuottavista laitteista: liedestä, astianpesukoneesta, lämpöpattereista ja takasta.

Onko teillä alennettu sisälämpötilaa? Entä napsitko turhia kattovaloja pois päältä? Uskotko, että pienillä teoilla on merkitystä?

Lue myös toimittaja Marjo Nevalan Ekotekoja-blogi.

Lähteet: Työ- ja elinkeinoministeriö, Ilmastotalkoot.fi, Motiva

Avainsanat

Keskustelu

meillä on ollut jo 34v. huoneitten lämpötila alennettu 20 asteeseen, keittiössä vielä vähemmän, ja kerhohuoneessa taloyhtiön kokouksessa loputtua, vähennän lämpötilan pois tai 15 astetta, kerhohuoneella vain vähän käyttöä vuodessa, valoja ei pidetä kuin yhdessä huoneessa yleensä kerrallaan,uskon nuukuuteen

Sama täällä! Tuntuu ääliömäiseltä pitää valoja päällä huoneessa, jossa kukaan ei oleskele. Nykyään pyörii hyvä mainos, jossa sanotaan: ”Älä ylitä tätä kotona – +22 astetta.”

Ensimmäisen kommentoijan viesti ihmetyttää. Kirjoitat, että kerhohuoneella on vain vähän käyttöä. En ihmettele sitä ollenkaan jos siellä pitäisi olla 15:n asteen lämpötilassa tai peräti ilmän sitäkin. Meillä kerhotila on jatkuvasti käytössä mitä erilaisimpiin toimintoihin, eikä kellekkään ole tullut mieleenkään rajoittaa toimintaa pitämällä tila kellarilämpötilassa.

Asun Helsingissä 50-luvun omakotitalossa. Kaikki ulkoseinät on lisäeristetty remontin yhteydessä ja ikkunat vaihdettu. Lämpötila on lähes kauttaaltaan 19-20 astetta. Siihen on jo tottunut. Viihde-elektroniikkaan ja tietokonelaitteisiin olen jo laittanut kytkimellä varustetun jatkojohdon, josta sammutan kaikki valmiustilatkin. Turhia valoja yritän sammutella. Osa lampuista on energiansäästölamppuja. Pakkaspäivinä yritän poltella puita takassa, mutta siitäkin pitää jo kantaa huonoa omaatuntoa, kun tulee hiukkaspäästöjä. Ei tässä enää tiedä, mitä tehdä ja sähkölasku saa epätoivon partaalle!

Valmiustilojen ja muuntajien kuluttama sähkö ei kyllä katoa minnekään, vaan siirtyy lämpönä huoneeseen. Suorasähkölämmittteisen talon sisällä ei siis voi säästää sähköä juuri muuten kuin laskemalla huoneen lämpötilaa. Isompi merkitys on tällöin tavaroiden käyttöiällä – hehkulamput tuottavat suhteessa vähän valoa ja paljon lämpöä, mutta lisäksi ne ovat lyhytikäisiä energiansäästölamppuihin verrattuna.

Iso merkitys on tavaroiden alkuperällä, siitä ei mielestäni riittävästi puhuta.
Kiinalaiset tuotteet kuljetetaan kaukaa ja tuotetaan epäekologisesti. Jos ostaa halvinta laatua, tietää kyllä säästävänsä myös ympäristönormien noudattamisessa.

vi esti muna ja kana, kerhohuoneeseen käyn laittamassa kokouspvnä +20 asteeseen, aikaisemmin asukasyhdistys käytti kerhohuonetta tarpeisiinsa, mutta ajat ovat muuttuneet, talomme on v.1973 valmistunut, joten tiloja on tullut muualle yhdistysten käyttöön, hyvää aurinkoista kevättä.

Kuten ketjun ekalla kirjoittajalla, meilläkin on jo vuosikaudet ollut huonelämpö +20. Itseasiassa aina, ja usein talvella se on tuollaiset15-18 astetta eikä edes tunnu kylmältä! Ne henkilöt, jotka haluavat pitää lämpötilan korkealla, ovat usein niitä ihmisiä, jotka haluaa tallustella sisällä kesät talvet kesävaatetuksessa (t-paitahihasillaan ja ohuin sukin tai paljain varpain). Villasukkien käytössä ei tosiaankaan ole mitään noloa ja mielestäni ne ovat aivan ihanat yllä. Olen huomannut, että kun sisälämpöä ei päästä liian korkeaksi, niin kylmällä säällä ulosmeno ei tunnu läheskään niin hyytävältä kun läpötilaero sisä- ja ulkoilmalla ei ole niin iso.

Minusta on ikävää, jos kotona on pilkkopimeitä huoneita. Mustat aukot tuntuvat imevän valon muistakin huoneista. Niinpä meillä palaa pieni lamppu myös niissä huoneissa, joissa ei juuri oleskella. On viihtyisää!

Mikäs röllipeikko se kuluttelee sähköä lähettelemällä saman, sinänsa hyvän kommentin ainaskin ”sataan” kertaan?

Kyllä minä sammuttelen turhia valoja, niin kotona kuin rappukäytävästäkin. Samoin pistän telkkarin kiinni, jos sitä ei kukaan katso. Pesen täysiä koneellisia pyykkiä ja otan pakastimen pois päältä sen jälkeen kun kesän marjat on syöty. Meillä on pieni talous. Energiansäästö jäi minulle kai nuorena takaraivoon kun oli 1970-luvulla se öljykriisi.

Minä kuulin väittämän että Eurooppa säästäisi vuosittain yhden ydinvoimalan tuotannon verran jos kaikki irrottaisivat kännykkälaturinsa pistokkeista kun kännykkä on latautunut. Yleensähän laturit jätetään pistokkeeseen kiinni ja muuntaja senkun kuumenee…

Noita kännykänlatureita onkin euroopassa varmasti kymmeniä miljoonia töpselinrei’issä joka hetki, kännykällä tai ilman. Toinen laturiläjä ovat nuo paristolaturit, kyllä nekin varmasti kuluttaa jotain koko ajan ollessaan kiinni verkossa ilman ladattavaa ja se taas vähentää ladattavista paristoista muuten saatavaa ekologisuutta ja -nomisuutta. Kunnat säästäisivät pitkän pennin sammuttamalla kirkonkylistä joka toisen katulampun; toinen vaihtoehto olis laittaa valotolppia puolet harvempaan riviin, jolloin niillä valaisisi laajemman alueen. Katuvalot ei todellakaan ole välttämättömyys: heijastimet,taskulamput ja lyhdyt on keksitty jo aikapäiviä ja autoissa on kahdet ajovalot (lyhkäset ja pitkät).

Onko kukaan kuullut Powesafer PSX-laitteesta, jonka avulla voidaan säästää sähköä stand-by tilaan menevien laitteiden osalta.

Mielestäni tämä sivu on todella hyvä ja se pitäisi ehostaa, jotta kaikki voisivat oppia yhdessä uutta autojen äänentoistojärjestelmistä. mahtavaa!

Minun moponi ei käytä sähköä, vaan se toimii bensalla joka on fossiilinen polttoaine joten tämä sivu ei ole minulle hyödyllinen.

Kommentoi juttua: Vinkkejä sähkön säästämiseen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X