Ihmiset Tilaajille

Tove Janssonin sydän sykki Pellingin saaristolle – katso, miten karulla luodolla oli hänelle kaikki

Tove Jansson rakasti Itämerta ja vietti elämästään ison osan Porvoon saaristossa. Sieltä hän sai myös inspiraatiota Muumi-tarinoihin ja Kesäkirjaan.

Avomeren pienellä luodolla kalliot kaartuvat suuriksi lohkareiksi ja sileiksi rannoiksi. Niiden välissä on rantakukkia, ja siellä missä ­horisontti loppuu liitävät tiirat.

Tove Janssonille täällä ei ollut mitään, ja ehkä siksi juuri ­kaikki. Karulla luodolla hän oli vapaa keskittymään asioihin, jotka ­koki tärkeäksi: työhönsä ja yksinkertaiseen elämään. Tämä Porvoon Pellingin ulkosaaristossa sijaitseva Klovharun saari oli Toven ja hänen kumppaninsa Tuulikki Pietilän kesä­paikka lähes 30 vuotta.

Saari oli rauhoituspaikka sille, joka teki työtä. Villipuutarha ­sille, joka kasvoi ja muiden osalta vain päivien liittymistä päiviin sitä mukaa kun aika kului”, Tove kuvailee jotain saarta Kesäkirjassaan 1972.

Ja sitten on meri. Siihen liittyy Toven kirjoissa seikkailun mahdollisuus, rikkumatonta rauhaa ja kunnioitettavaa voimaa. Muumi-tarinoissa mereen liittyy ennen kaikkea vapaus.

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.