Näyttelijälegenda Esko Salminen: Vanhempieni traaginen kohtalo rikkoi minut – ”Vasta Ainon rakkaus palautti itsetuntoni”

Kun Esko Salminen oli lapsi, Kansallisteatterin yhteisö oli hänen kotinsa. Sitten äiti karkotettiin teatterista. Kolme vuotta myöhemmin äiti kuoli ja isä alkoholisoitui. Pienen Eskon elämä meni murskaksi.

Teksti Iina Alanko

Tarina alkaa vuodesta 1929. Pohjanmaalta junalla pääkaupunkiin tullut 16-vuotias nuori nainen näki Kansallisteatterin, osoitti sitä ja sanoi: tuossa on minun työpaikkani. Nainen, melkein lapsi vielä, oli Kyllikki Väre, näyttelijä Esko Salmisen äiti. Pari vuotta myöhemmin haave toteutui, kun Väre kiinnitettiin Kansallisteatteriin vain 19-vuotiaana.

Samaan aikaan teatteriin palkattiin myös Unto Salminen, Kansallisteatterin johtajan oma löytö, sekoitus älykköä, taiteilijaa ja maajoukkuetason urheilijaa.

Salmisen ja Väreen urat Kansallisteatterissa alkoivat lupaavasti. Molemmat tekivät isoja ja kiitettyjä rooleja. He rakastuivat ja menivät naimisiin pitkän seurustelun jälkeen vuonna 1938.

15.03.2022

X