Juhlat

Akateemiset juhlat: Promootio

Promootiolla tarkoitetaan juhlallisia maisterin- tai tohtorinvihkiäisiä. Promootiojuhlallisuudet alkavat yleisen seppeleensitojattaren vaaliin liittyvillä seremonioilla. Valinta kohdistuu yleensä jonkun professorin tyttäreen.

Promootiopäivän aattona seppeleensitojatar järjestää seppeleensitojaiset joihin osallistuvat vihittävät maisterit seppeleensitojattarineen tai sitojineen. Varsinaisen sidontatilaisuuden yhteydessä järjestetään juhlatiloissa kenraaliharjoitus ja illan päätteeksi päivälliset. Promootiopäivän aatonaattona tulevat tohtorit seuralaisineen viettävät puolestaan miekanhiojaisia.

Pukeutusmisäännöissä on joitakin poikkeamia eri yliopistojen ja korkeakoulujen kesken, joten ne on viisainta varmistaa kunkin laitoksen promootiokunnasta.

Promootiojuhla

Promootiosaliin saavutaan juhlllisena promootiokulkueena juhlamarssin soidessa. Promoottori pitää promootiopuheen, jonka jälkeen hän esittää priimusmaisterille ns. maisterikysymyksen. Vastauksen kuultuaan promoottori ilmoittaa jakavansa tuleville maistereille heidän arvonsa tunnukset, laakeriseppeleen voiton merkiksi, sormuksen tieteelle vihkiytymisen merkiksi ja diplomin uuden arvon valtakirjaksi. Kun kaikki maisterit on vihitty, promoottori onnittelee kaikkia seppelöityjä ja ottaa laakeriseppeleen päästään maisterinvihkiäisten päättymisen merkiksi.

Tämän jälkeen aloitetaan tohtorinvihkiäiset tohtorinkysymyksellä, johon priimustohtori vastaa. Vastauksen kuultuaan promoottori asettaa tohtorinhatun päähänsä ja lausuu latinaksi, että hänet itsensäkin on promovoitu tohtoriksi. Samassa kaikki muutkin salissa olevat tohtorit asettavat tohtorinhatun päähänsä.

Kukin vihittävistä kunniatohtoreista ja tohtoreista astuu vuorollaan promoottorin eteen ja saa uudet arvonmerkkinsä, hatun ajatuksen ja itsenäisyyden vertauskuvana, miekan hengen aseen symbolina sekä diplomin. Tilaisuus päättyy Maamme-lauluun, jonka jälkeen siirrytään promootiokulkueena jumalanpalvelukseen.  Illalla juhlallisuudet jatkuvat promootiopäivällisillä.

Promootiotanssiaiset

Promootion kolmantena päivänä on usein tapana tehdä huviretki. Sen jälkeen järjestetään komeat promootiotanssiaiset, jotka kruunaavat promootiojuhlat. Ne alkavat juhlapoloneesilla priimusmaisterin ja yleisen seppeleensitojattaren johdolla. Illan tähtihetki on promootiofanseesin esittäminen, johon vain vastavihityt maisterit saavat osallistua seppeleensitojattarineen ja -sitojineen.

Promootioon pukeutuminen

Promootiopukeutumisessa noudatetaan vanhoja perinteitä. Kaava on hyvin yhtenäinen eri yliopistojen ja korkeakoulujen välillä, mutta joidenkin yksityiskohtien osalta promootiotoimikunnat saattavat tehdä toisistaan poikkeavia päätöksiä. Niistä tiedotetaan promovendeille ja promotoitaville tohtoreille. Pukeutumisesta voi aina kysyä järjestävän laitoksen promootiotoimikunnalta.

Teksti kirjasta Kaunis käytös, hyvät tavat. Raili Malmberg, Kotiliesi 1990.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Akateemiset juhlat: Promootio

Sinun täytyy kommentoidaksesi.