Juhlat

Juhlapukeutuminen: Itselle sopivat vaatteet ovat tyylikkäät

Vierailla iso osa juhliin valmistautumisesta menee usein asun valitsemiseen ja suunnittelemiseen. Millainen asu sopii valmistujais- ja konfirmaatiojuhliin?

Korko

– Tärkeintä on, että kunnioittaa pukeutumisellaan tilaisuuden henkeä, sanoo pukeutumisneuvoja Sami Sykkö.
– Jäykkä ei tarvitse olla ja rentous kuuluu nykyaikaan, mutta tietty arvokkuus sopii näihin juhlaviin tilaisuuksiin.

Etiketti- kirjan (2015) kirjoittanut Mirva Saukkola kertoo, että valmistujaisissa ja rippijuhlissa pukukoodi on usein smart casual. Miehelle se tarkoittaa suoria housuja, pikkutakkia, kauluspaitaa ja solmiota. Naisella voi olla leninki, housupuku tai jakkupuku.
– Casual on pukukoodeista rennoin, muttei silti merkitse mökkikamppeita, vaan esimerkiksi siistejä housuja ja lyhythihaista kauluspaitaa tai kesämekkoa.

Tämän kesän juhlamuodissa näkyy kevyitä paitamekkoja, matalia sandaaleja, keltaisen sävyjä, raikkaita gingham- ruutuja, yksiolkaimisia yläosia ja nilkan yläpuolelle päättyviä, suoria juhlavia housuja.
Tyylikkäästi pukeutuminen ei kuitenkaan välttämättä tarkoita aina viimeisimmän trendin mukaan pukeutumista:
– Minusta on aina ehdottoman tyylikästä se, että valitsee itselleen sopivat vaatteet. Peilin edessä kannattaa katsoa, mitkä värit sopivat omiin hiuksiin, ihonväriin ja vartalolle. Kun sellainen vaate löytyy, ollaan jo pitkällä, Sykkö sanoo.

Paidat

Sykkö suosittelee mieluummin yli- kuin alipukeutumaan ja välttämään liian paljastavia sekä liian suuria tai pieniä vaatteita. Kesällä hän suosii pellavaa ja suosittelee sitä muillekin. Pellava sopii monenikäiselle ja on kesällä viileä materiaali.
– Kuumassa elävät italialaiset taitavat kesäpukeutumisen, ja heiltä kannattaa ottaa näissä asioissa mallia, Sykkö vinkkaa.

Teksti: Lotta Pellas
Kuvat: Kari Hautala/OM-arkisto ja Jorma Marstio/OM-arkisto

Lue lisää
Pukeutuminen: Hatut
Häävieraan puku
Juhlapukeutumisen etiketti

Kommentoi

Kommentoi juttua: Juhlapukeutuminen: Itselle sopivat vaatteet ovat tyylikkäät

Sinun täytyy kommentoidaksesi.