Juhlat

Kesällä kylään

Kesä on kyläilyn kulta-aikaa. Lomalla ihmiset tapaavat tuttuja ja matkustavat uusiin kaupunkeihin ja majapaikkoihin. Mukaan pitää pakata ainakin hyvät tavat ja puhtaat lakanat.

Kahvikutsut on mainio tapa seurustella. Naapurin tai ystävän voi kutsua ex tempore kahville, ja kesäisille yllätysvieraille voi aina tarjota kahvit. Kuinka runsaat voileivät tai pullakranssit pöytään kantaa, on jokaisen oma asia. Kahvittelu itsessään ei vaadi kuin kahvin ja teen sekä jonkun pienen tarjoilun, kuten keksiä, suklaata, voileipiä tai pullaa.

Iloinen yllätys?

Jos haluat piipahtaa ohikulkumatkalla tai muuten ennalta suunnittelemattomasti kaverin luo kylään, soita etukäteen ja kysy, onko sopivaa tulla. Älä tupsahda yllättäen, kukaan ei erityisesti arvosta sitä. Nolostuu vain, kun ei ole saanut tai voinut valmistautua vieraisiin.

Kun itse kutsuu itsensä, on puoli tuntia tai kolme varttia sopiva kesto vierailulle. Jos juttu yhtäkkiä luistaakin ja kyläily kehittyy ruokailun, saunomisen, onkimisen tai uimisen asteelle, siitä vaan. Lähtökohtana kuitenkin on, että vaihdetaan kuulumiset. Lapset voivat käydä pulahtamassa. Sitten juodaan kahvit tai lasilliset mehua ja jatketaan matkaa.

Purjeveneilijät, jotka saaristossa pysähtyvät tuttujen luona, eivät usein edes poistu veneestä, vaan laiturilla jutellaan ja paistatellaan päivää. Yllätysvieras ei pura tavaroita autosta, ellei häntä todella pyydetä jäämään. Yllätysvieraan ei myöskään tarvitse tuoda tuliaisia. Jo se kertoo vierailun luonteesta: nopeaa ja sydämellistä.

Lakanat yökylään

Kun saat kutsun kesämökille tai -huvilalle viikonlopuksi, on hyvä muistaa muutama asia. Pakkaa omat lakanat ja pyyheliinat mukaan – jopa pelastusliivit, jos kyläpaikka on veden äärellä. Tuo tullessasi aina jotain syötävää, varsinkin tiettömän taipaleen päähän, saarelle tai erämökille.

Tiedustele puhelimitse etukäteen, mitä tarvitaan. Teet isäntäväen todella iloiseksi, kun tuot heille grillihiiliä, tulitikkuja, munia tai sokeria.

Nauti vieraana kyläilystä ja kiitä vuolaasti. Jollei itselläsi ole kesämökkiä, kutsu isäntäväki syksyllä kaupungissa päivälliselle, konserttiin tai elokuviin kiitokseksi vieraanvaraisuudesta.

Hienovaraisuutta, kiitos

Turistit arvostavat maamme kauneutta, puhtautta, järviä ja metsiä. On hauskaa esitellä upeaa kotimaata ulkomaalaisille vierailijoille, mutta kannattaa muistaa, että meille päivänselvät asiat saattavat aiheuttaa muissa kummastelua – jopa vastenmielisyyttä.

On kulttuureita, joissa jo sauna-sanaan liittyy arveluttavia sävyjä. On myös ihmisiä, joille alastomuus jopa perhepiirissä on harvinaista. Esitelkäämme vieraillemme saunominen, vihtominen, ulkohuussi ja muut kesäiset, tärkeät asiat hienovaraisesti.

Teksti: Johanna Catani

Mitä toivot kyläilemään saapuvilta kesävierailta? Miten itse valmistaudut, kun lähdet vieraisille? Kerro kokemuksiasi kyläilystä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kesällä kylään

Kirjokansi

Olisi hyvä muistaa mökinomistajien ikä ja matka lähimpään kauppaan, jossa ei aina ole saatavilla kaikkia nykyisiä yrttejä ja luomutuotteita.
Sauna, saunamakkara, letut ja kahvi onnistuu melkein aina ja itsepoimituista vatuista keitettyä hilloakin on tarjolla, mutta muut hörhellykset saavat vieraat kyllä hankkia itse.
Kauppamatka on yli 15 km. suuntaansa ja jo parkkipaikan löytäminen on ”Herrassa”.
Omat lakanat ja pyyhkeet on esitetty jo vuosia kainona toiveena, sillä pesijä ja pesukonekin vetelevät viimeisiään.

Pella

Entäpä jos kutsuisikin tuttaviaan luokseen kyläilemään sen sijaan että itse lähtisi yllätysvierailulle? Moni ilahtuu kyläkutsusta enemmän kuin yllätysvieraista.

Kauramaha

Enpä juuri välitä vierailijoista näin kesäaikaan. Lähikauppa on kesät talvet 15 km päässä ja työsesonki pahimmillaan. Istu siinä sitten seurustelemaan ja vielä kahvittelemaan saati oikein syömään vieraiden kanssa, kun omankin sakin ruokkimisessa piisaa tekemistä ja maatilalla on töitä kesällä ihan aikuisten oikeasti. Peltotyöt on tehtävä ajallaan eikä silloin välttämättä voi katsoa kelloon, eikä edes sitä onko sunnuntaiaamu vaiko arkipäivä. Joka kaipaa rauhallista lepolomaa kesällä, hän ei pölähdä maalaissukulaisten pihaan odottamaan täysihoitoa- sitähän voi hakea vaikka hotellista.
Talvella maatilan rytmi on toinen: pellot ovat talviunillaan, päivällä käydään toki metsätöissä ja elikot hoidetaan kellä karjaa on. Mutta on myös aikaa istahtaa vieraiden kanssa pöytään tai tehdä hiihtoretki eväineen.
Ei kannata kadehtia maanviljelijän talvilepoa. En minäkään maanviljelijänä kadehdi toisten kesälepoa. Meillä nyt vaan sattuu lomakausi osumaan talveen.

kylään vaan

taidan olla suomen ainoa ihminen jonka kesää yllätys tai muutkaan vieraat eivät häiritse, päin vastoin. mikä mukavampaa kuin nähdä kaukaisempiakin tuttuja pitkänkin ajan takaa. mikä mukavampaa kuin mökin pihaan pörähtävä tuttavan tai sukulaisen auto. toki olen tottunut siihen että jos vierailu on pidempi niin vieraat huolehtivat itse omasta viihtyvyydestään, enkä ryhdy marttyyrimäiseksi kotiorjaksi passaamaan vaan odotan että vieraat osallistuvat myös taloudenpitoon. enkä arkaile pyytää apua tai pistää vieraita tekemään omaa osuuttaan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.