Juhlat

Kuohuviini ja samppanja ovat yhä häiden suosikit

Kuplat ovat edelleen juhlajuomien ykkösiä. Kuohuviinien myynti Alkossa on kasvanut tällä vuosituhannella kaksinkertaiseksi ja samppanjan myynti nelinkertaiseksi. Kuohuviineistä cava on edelleen ykkössuosikki, mutta prosecco ja aromatisoidut viinit kasvattavat suosiotaan. Häiden klassikko on tietysti samppanja.

kuohuviini

Cava, prosecco ja aromatisoidut viinit

Kuohuviini sopii paitsi alkumaljan nostoon, myös hääjuhlan ruokajuomaksi. Laadukasta kuohuviiniä voidaan tarjoilla läpi koko aterian. Vaikka hääbudjetti on tiukka, ei laadusta tarvitse tinkiä. Esimerkiksi cavoja saa edullisesti, alle kymmenellä eurolla.

– Perinteisesti Espanjan cava on ollut suomalaisten ykkössuosikki kuohuviineissä. Se on helppo muistaa ja sanoa, ja cavoja löytyy moneen makuun erittäin kuivista puolikuiviin ja makeisiin saakka, kertoo tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna Alkosta.

– Italian prosecco on kasvava trendi meillä ja maailmalla. Nämä hedelmäiset, päärynäiset kuplivat ovat mutkattomia, ja sopivat useimpien makuun. Myös hinta on kohtuullinen, Vilkuna jatkaa.

Myös hedelmä- tai marja-aromiset aromatisoidut viinit, kuten Fresita ovat kasvattaneet suosiotaan hääjuomina.

Silloin kun juomatarjoiluun halutaan todella panostaa, hääjuoma on samppanja. Jos samppanjaa ei korkeamman hinnan takia ole varaa tarjota koko vierasjoukolle, voi hääpari nauttia samppanjaa keskenään lähipiirinsä kanssa ja tarjota suurelle vierasjoukolle kuohuviiniä – tästä isompaa melua pitämättä.

Juomat tärkeä osa häiden kokonaisuutta

Myös hääjuomat suunnitellaan hääjuhlan ja oman maun mukaiseksi, persoonalliseksi kokonaisuudeksi. Juhlissa tarjottavaa juomaa valittaessa maku ja hinta ovat ensimmäiset valintakriteerit. Tärkeintä on, että juhlajuoma on maultaan parille mieluinen ja hinta budjetin mukainen.

Jos häät suunnitellaan esimerkiksi värejä myöten valitun teeman mukaan, juomavalintaa voi miettiä myös juoman, pullon tai etiketin väriä silmällä pitäen. Esimerkiksi roseecava on monen vaaleanpunaista rakastavan morsiamen valinta suuren päivän juomavalinnaksi.

Juomaneuvonnasta apua valintoihin

Häiden juomatarjoilun suunnittelu kannattaa aloittaa ajoissa. Näin on aikaa esimerkiksi maistella muutamia vaihtoehtoja. Jos juhlajuomia on hankkimassa Alkosta, apua juomavalintoihin saa Alkon juhlajuomaneuvonnasta.

Alkosta tilattavien juomien toimitusaika myymälään vaihtelee muutamasta päivästä viikkoon, myymälästä ja tavarantoimittajasta riippuen. Kannattaa olla siis liikkeellä vähintään pari viikkoa ennen h-hetkeä, kiireisimpinä hääaikoina heinä- ja elokuussa mieluummin jo aiemminkin.

Luomu ja terveellisyys kiinnostavat hääparejakin

Jos luomu ja eettisyys ovat hääparille tärkeitä arvoja arjessa, mahdollisesti juhlajuomaksikin valitaan luomua, biodynaamista tai eettisesti tuotettua juomaa (Reilu kauppa, Fair for Life, For Life). Luomutuotteita on Alkon valikoimassa lähes 300 ja eettisiä tuotteita yli 50.

alko

Viime vuosina hallitseva trendi lähes kaikilla ihmisten elämän osa-alueilla on ollut terveystietoisuus, urheilullisuus ja usein tiukankin ruokavalion noudattaminen. Tämä trendi näkyy jonkin verran juhlien juomavalintoja tehtäessä.

– Alkoholittomien viinien ja oluiden myynti on kasvussa ja myös niiden valikoima laajenee koko ajan. Vaikka häät eivät täysin alkoholittomia olisikaan, nykyisin on itsestään selvää, että tarjolla on myös laadukkaat vaihtoehdot alkoholittomia juomia vieraille valittavaksi, Vilkuna kertoo.

Vinkkejä häiden juomatarjoiluun

Kuvat: Kristiina Kurronen/Otavamedia, Johanna Nikama

Lue lisää

Hääkakkutrendit 2015
Häiden järjestäminen vaatii suunnittelua
Häiden buffet-pöytä: paljonko ruokaa tarjolle?
Talvihäiden menu
Ruokaideoita kesähäihin
Punakultainen vihkisormus on trendivalinta

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kuohuviini ja samppanja ovat yhä häiden suosikit

Sinun täytyy kommentoidaksesi.