Kuohuviini ja samppanja ovat yhä häiden suosikit
Kuplat ovat edelleen juhlajuomien ykkösiä. Kuohuviinien myynti Alkossa on kasvanut tällä vuosituhannella kaksinkertaiseksi ja samppanjan myynti nelinkertaiseksi. Kuohuviineistä cava on edelleen ykkössuosikki, mutta prosecco ja aromatisoidut viinit kasvattavat suosiotaan. Häiden klassikko on tietysti samppanja.
Cava, prosecco ja aromatisoidut viinit
Kuohuviini sopii paitsi alkumaljan nostoon, myös hääjuhlan ruokajuomaksi. Laadukasta kuohuviiniä voidaan tarjoilla läpi koko aterian. Vaikka hääbudjetti on tiukka, ei laadusta tarvitse tinkiä. Esimerkiksi cavoja saa edullisesti, alle kymmenellä eurolla.
– Perinteisesti Espanjan cava on ollut suomalaisten ykkössuosikki kuohuviineissä. Se on helppo muistaa ja sanoa, ja cavoja löytyy moneen makuun erittäin kuivista puolikuiviin ja makeisiin saakka, kertoo tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna Alkosta.
– Italian prosecco on kasvava trendi meillä ja maailmalla. Nämä hedelmäiset, päärynäiset kuplivat ovat mutkattomia, ja sopivat useimpien makuun. Myös hinta on kohtuullinen, Vilkuna jatkaa.
Myös hedelmä- tai marja-aromiset aromatisoidut viinit, kuten Fresita ovat kasvattaneet suosiotaan hääjuomina.
Silloin kun juomatarjoiluun halutaan todella panostaa, hääjuoma on samppanja. Jos samppanjaa ei korkeamman hinnan takia ole varaa tarjota koko vierasjoukolle, voi hääpari nauttia samppanjaa keskenään lähipiirinsä kanssa ja tarjota suurelle vierasjoukolle kuohuviiniä – tästä isompaa melua pitämättä.
Juomat tärkeä osa häiden kokonaisuutta
Myös hääjuomat suunnitellaan hääjuhlan ja oman maun mukaiseksi, persoonalliseksi kokonaisuudeksi. Juhlissa tarjottavaa juomaa valittaessa maku ja hinta ovat ensimmäiset valintakriteerit. Tärkeintä on, että juhlajuoma on maultaan parille mieluinen ja hinta budjetin mukainen.
Jos häät suunnitellaan esimerkiksi värejä myöten valitun teeman mukaan, juomavalintaa voi miettiä myös juoman, pullon tai etiketin väriä silmällä pitäen. Esimerkiksi roseecava on monen vaaleanpunaista rakastavan morsiamen valinta suuren päivän juomavalinnaksi.
Juomaneuvonnasta apua valintoihin
Häiden juomatarjoilun suunnittelu kannattaa aloittaa ajoissa. Näin on aikaa esimerkiksi maistella muutamia vaihtoehtoja. Jos juhlajuomia on hankkimassa Alkosta, apua juomavalintoihin saa Alkon juhlajuomaneuvonnasta.
Alkosta tilattavien juomien toimitusaika myymälään vaihtelee muutamasta päivästä viikkoon, myymälästä ja tavarantoimittajasta riippuen. Kannattaa olla siis liikkeellä vähintään pari viikkoa ennen h-hetkeä, kiireisimpinä hääaikoina heinä- ja elokuussa mieluummin jo aiemminkin.
Luomu ja terveellisyys kiinnostavat hääparejakin
Jos luomu ja eettisyys ovat hääparille tärkeitä arvoja arjessa, mahdollisesti juhlajuomaksikin valitaan luomua, biodynaamista tai eettisesti tuotettua juomaa (Reilu kauppa, Fair for Life, For Life). Luomutuotteita on Alkon valikoimassa lähes 300 ja eettisiä tuotteita yli 50.
Viime vuosina hallitseva trendi lähes kaikilla ihmisten elämän osa-alueilla on ollut terveystietoisuus, urheilullisuus ja usein tiukankin ruokavalion noudattaminen. Tämä trendi näkyy jonkin verran juhlien juomavalintoja tehtäessä.
– Alkoholittomien viinien ja oluiden myynti on kasvussa ja myös niiden valikoima laajenee koko ajan. Vaikka häät eivät täysin alkoholittomia olisikaan, nykyisin on itsestään selvää, että tarjolla on myös laadukkaat vaihtoehdot alkoholittomia juomia vieraille valittavaksi, Vilkuna kertoo.
Vinkkejä häiden juomatarjoiluun
- Yleissääntö: varaa juomaa 2 lasia henkeä kohden juhlien ensimmäiselle tunnille, seuraaville tunneille riittää 1 lasi/tunti.
- Varaa ateriaviiniä alkuruokaa varten 1 lasillinen, pääruokaa varten 1,5-2 lasillista ja jälkiruokaa varten 1 lasillinen per henkilö.
- Annoskoot: puna- ja valkoviinit 10-12 cl, kuohuviinit 10 cl, väkevät viinit 8 cl, väkevät juomat 4 cl.
- Viinit tarjotaan mieluummin hieman viileinä kuin liian lämpiminä, sillä lämpötila kohoaa nopeasti lasissa. On kuitenkin tärkeä muistaa, että viini menettää makuominaisuuksiaan, jos se tarjoillaan liian kylmänä. Tarjoilulämpötilat: kuohuviinit 6-8 °C, kuivat valko- ja roseeviinit 10-12 °C, makeat valko- ja roseeviinit 8-10 °C, tuoreet ja kevyet punaviinit 12-14 °C, muut punaviinit 16-18 °C.
Kuvat: Kristiina Kurronen/Otavamedia, Johanna Nikama
Lue lisää
Hääkakkutrendit 2015
Häiden järjestäminen vaatii suunnittelua
Häiden buffet-pöytä: paljonko ruokaa tarjolle?
Talvihäiden menu
Ruokaideoita kesähäihin
Punakultainen vihkisormus on trendivalinta
Kommentoi
Kommentoi juttua: Kuohuviini ja samppanja ovat yhä häiden suosikit