Ristiäiset: Juhlan aikana

Juhla alkaa virrenveisuulla, jonka jälkeen pappi puhuu. Vanhemmilta kysytään, haluavatko he kastaa lapsensa kristilliseen uskoon. Ja kummeilta tiedustellaan, haluavatko he huolehtia lapsen kristillisestä kasvatuksesta.

Esirukouksessa vanhemmat, kummit, isovanhemmat ja sisarukset lupaavat rakastaen huolehtia lapsesta. Ennen kastamista lausutaan vielä yhdessä uskontunnustus.

Sisarukset mukaan

Jos perheessä on isompia lapsia, he kokevat helposti itsensä ulkopuolisiksi. Mustasukkaisuuskohtauksilta vältytään, jos heidän sallitaan osallistua toimitukseen. He voivat esimerkiksi kuivata vauvan pään kasteen jälkeen tai siunata pikkusisarusta yhdessä vanhempien kanssa.

Virallinen osuus päättyy virteen, jonka jälkeen pappi voi ojentaa sytyttämänsä kastekynttilän vanhemmille. Lopuksi hän onnittelee niin vanhempia kuin kummeja ja ojentaa heille kastetodistuksen ja kummikirjat. Kaikki läsnäolijat seisovat toimituksen ajan. Istuminen on toki sallittua niille, jotka esimerkiksi ikänsä vuoksi eivät jaksa seisoa.

Sitten siirrytäänkin kahvipöytään, jossa on tarjolla makean ohella myös suolapalaa. Uuden perheenjäsenen kunniaksi voidaan kohottaa myös kuohuviinimalja.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Ristiäiset: Juhlan aikana

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X