Ristiäiset: Juhlan valmistelut

Jos ristiäiset vietetään kotona, kastepöytä sijoitetaan sellaiseen paikkaan, että vieraat voivat luontevasti ryhmittyä sen ympärille.

Pöydälle levitetään valkoinen liina ja sen päälle asetellaan Raamattu, kastemalja ja kynttilä, joka sytytetään juhlan alkajaisiksi. Koristeeksi valitaan mieluummin kimppu hentoja kukkia kuin mahtipontinen asetelma.

Kastemaljaksi sopii lasi-, hopea-, tai kristallimalja, joka täytetään huoneenlämpöisellä vedellä. Viereen varataan valkoinen liina tai pikku pyyhe, jolla vauvan pää pyyhitään kasteen jälkeen.

Kastemekko

Juhlan päähenkilöllä ei ole pukeutumishuolia. Hänet puetaan valkoiseen kastemekkoon, jota somistaa joko vaaleansininen tai -punainen silkkinauha. Suvussa saattaa kulkea perintöpuku, jonka helmaan on kirjailtu kunkin ristityn nimi ja kasteen päivämäärä. Jos perheellä ei ole omaa kastemekkoa, sellaisen saa lainaksi useimmista seurakunnista. Nykyaikainen vauva voi esiintyä myös vaikkapa valkoisissa pitsihaalareissa.

Ennen h-hetkeä lapsi syötetään, juotetaan ja vaihdetaan kuiviin, jotta hän olisi mahdollisimman tyytyväinen. Vauvan puolesta ei kuitenkaan kannata kantaa kovin suuria sosiaalisia paineita: päivänsankaria rakastetaan, vaikka hän parkuisi koko toimituksen ajan tai nukahtaisi kesken seremonian.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Ristiäiset: Juhlan valmistelut

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X