Juhlat

Pitkäperjantai: Milloin se on ja miksi sitä vietetään? Nämä asiat haluat tietää

Moni googlaa pääsiäisen lähestyessä, milloin pitkäperjantai on ja miksi pitkäperjantaita vietetään. Etsimme vastaukset kysymyksiin.

Pitkäperjantai vuonna 2024 on perjantaina 29. päivä maaliskuuta. Pitkäperjantai on pyhäpäivä ja monelle myös vapaapäivä. Kaupat voivat olla kiinni tai niiden aukioloaikoja on rajoitettu.

Pitkäperjantaista seuraava päivä on lauantai, joka kulkee myös lankalauantain nimellä. Lauantai on tavallinen päivä, esimerkiksi kaupat ovat todennäköisesti normaalisti auki. Lauantain jälkeen tulee sunnuntai eli ensimmäinen pääsiäispäivä ja sitten maanantai eli toinen pääsiäispäivä.

Lue myös: Kuinka hyvin tunnet pääsiäisperinteet meillä ja muualla? Testaa tietosi hauskan visan avulla!

Miksi pitkäperjantaita vietetään?

Suomen evankelis-luterilainen kirkko kertoo, että pitkäperjantai on Jeesuksen ristiinnaulitsemisen ja kuoleman muistopäivä.

Se on ainoa pyhäpäivä, jonka liturginen väri on musta. Silloin kirkossa alttarilla käytetään kukkina viittä ruusua kuvaamaan Jeesuksen haavoja. Urkuja tai muita instrumentteja ei yleensä soiteta, vaan virret lauletaan ilman säestystä.

Pitkäperjantain raamatunteksteissä seurataan Golgatan tapahtumia ristiinnaulitsemisesta Jeesuksen kuolemaan. Niistä kerrotaan Luukkaan evankeliumin 23. luvun jakeissa 32–46.

Lue myös: Pääsiäisviikon päivien nimet ovat muistoja menneistä ajoista – näin nimet ovat saaneet alkunsa

Mistä pitkäperjantai-nimi tulee?

Suomen pitkäperjantai on käännöslaina ruotsalaisesta långfredag-sanasta. Pitkä-etuliitettä käytetään yleisesti vain Pohjoismaissa. Sitä on käytetty aiemmin myös anglosaksien keskuudessa. Entinen englanninkielinen Long Friday on kuitenkin muuttunut Good Friday eli hyvä perjantai -muotoon.

Hyvä-nimitys kuvastaa pitkäperjantain sanomaa, joka julistaa, että Kristus on kuollut meidän edestämme. Hänen sovitustyönsä on täytetty, ja siksi tämä on suuri päivä kristikunnassa.

Lue myös: Milloin on palmusunnuntai, miksi silloin virvotaan? Lue tärkeimmät tiedot palmusunnuntaista!

Monissa kielissä sovitus näkyy päivän nimessä. Unkarissa ja Virossa sekä useissa slaavilaiskielissä käytetään nimityksiä, jotka merkitsevät suurta perjantaita. Viroksi päivä on esimerkiksi suur reede.

Monissa romaanisissa kielissä päivää kutsutaan pyhäksi perjantaiksi, kuten ranskaksi Vendredi saint. Saksan kielen nimityksessä Karfreitag korostaa Kristuksen ristinkuoleman murheellisuutta. Kar -osa on vanhaa saksaa ja merkitsee surua.

Lähteet: Suomen ev.lut.kirkko ja Kirkkovuosikalenteri

Juttua on muokattu 5.3.2024: Pitkäperjantain päivämäärä päivitetty vuodesta 2023 vuoteen 2024.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pitkäperjantai: Milloin se on ja miksi sitä vietetään? Nämä asiat haluat tietää

hhfertagr

Pitkäperjantai on viimenen paastopäivä ennenkuin aletaan saamaan lihaa,maitoa,juustoa,munia,rahkaa,piimää jne. Se päivä jolloin nautiskellen syödään viimeinen annos pelkkää ruispuuroa joka on jäänyt kattilaan imeltymään ja sitten paistettu uunin jälkilämmöllä mämmiksi. Sinä päivänä lehmä on poikinut ja alkanut lypsää maitoa,josta saadaan mämmille lisuketta,kermaakin. Vasikalta yli jäävästä maidosta tehdään piimää,rahkaa ja juustoa. Siitospässi joutaa teurastaa kun uuhet ovat karitsoineet tai selvästi tiineitä ja sen kunniaksi tehdään lammaspaistia. Jos on kanoja ne alkavat munimaan ja munia voi keittää pitkästä aikaa. Jos itsellä ei ole kanoja niin lammaspaistilla tai ternimaidolla voi vaihtaa naapurin kanssa.

pääsiäisviikko

Ihan niin. Eikä se päivä ole välttämättä perjantai,joku päivä vain ihan tässä parin viikon tai kuukauden sisällä.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.