Juhlat

Pääsiäinen 2022, milloin se on? Ikivanha päätös sinetöi pääsiäisen ajankohdan

Pääsiäinen tuntuu ajoittuvan eri vuosina milloin maaliskuulle, milloin huhtikuulle. Sen ajankohta ei kuitenkaan ole sattumanvarainen.

Pääsiäinen on vanhin kristillinen juhla. Sen vietto alkoi jo 100-luvulla. Vuoden 325  Nikean kirkolliskokouksen päätöksen mukaan pääsiäissunnuntain ajankohta on kevätpäiväntasausta seuraavan täydenkuun jälkeinen sunnuntai. Pääsiäissunnuntain ajankohta vaihtelee siis vuosittain tämän mutkikkaan säännön mukaan, mutta sijoittuu aina 22.3. ja 26.4. väliseen aikaan. Lue, milloin on pääsiäinen 2022!

Lue myös: Pääsiäisruno x 20 – katso erilaiset tavat toivottaa hyvää pääsiäistä ja muista läheisiäsi

Pääsiäissunnuntain mukaan määräytyy ja vaihtelee myös laskiaisen, helatorstain ja helluntain ajankohta.

Milloin on pääsiäinen 2022?

Vuonna 2022 pääsiäistä vietetään huhtikuun puolivälissä.

Pitkäperjantai ja 2. pääsiäispäivä (pääsiäismaanantai) ovat aina arkipäiville sijoittuvia juhlapyhiä eli ne tarjoavat monelle nelipäiväisen viikonlopun.

Milloin on palmusunnuntai?

Pääsiäiskauden aloittaa palmusunnuntai, joka on aina viikkoa ennen pääsiäistä. Tänä vuonna palmusunnuntaita vietetään 10.4.2022. Silloin ovikello kilahtaa monessa kodissa ja oven takana odottavat pienet noidat itse tehtyjen virpomisvitsojen kanssa.

Vuonna 2022 palmusunnuntai sattuu samalle viikonlopulle kuin Mikael Agricolan ja suomen kielen päivä, jota vietetään vuosittain 9.4.

Tiedätkö, milloin on kiirastorstai?

Pääsiäisviikkoa kutsutaan hiljaiseksi viikoksi, toisinaan myös kärsimysviikoksi tai piinaviikoksi.

Kansanperinteessä jokaisella pääsiäisviikon päivällä on oma nimensä. Nimitykset vaihtelevat eri puolilla Suomea. On sukkasunnuntai, malkamaanantai, tikkutiistai, kellokeskiviikko, kiirastorstai, pitkäperjantai, lankalauantai ja pälkkäpääsiäinen.

Lue myös: Pääsiäisviikon päivien nimet ovat muistoja menneistä ajoista – näin nimet ovat saaneet alkunsa

Englannissa ja Ruotsissa pääsiäisviikon keskiviikko on nimetty tuhkakeskiviikoksi (Ash Wednesday, askaonsdag).

Lähteet: Uusi Ajantieto (WSOY), SKS ja Yliopiston almanakkatoimisto

Juttua muokattu 27.1.2022: Pääsiäisen päivämäärät päivitetty vuodesta 2021 vuoteen 2022.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pääsiäinen 2022, milloin se on? Ikivanha päätös sinetöi pääsiäisen ajankohdan

Jyrki S.

En ymmärrä enkä hyväksy tätä Pääsiäisen ajankohdan veivausta ikivanhan kuukalenterin mukaan. Kirkon pitäisi ehdottomasti tulla tälle vuosituhannelle ja lukita Pääsiäinen johonkin tiettyyn päivään tai viikonloppuun. Täysin järjetöntä touhua nykyajassa.

Veikko

Kevätpäivän tasaus oli keskiviikkona 20.3. ja täysikuu torstaina 21.3. Pääsiäisen olisi siis pitänyt olla jo viime sunnuntaina 24.3.2019. Miksi pääsiäinen on vasta toisen täyden kuun jälkeen huhtikuussa?

Tero

Sen takia, että vuonna 325, jolloin määrättiin pääsiäisen ajankohta, elettiin silloisen astronomisten havaintojen ja siitä kumpuavien käsityksen mukaan. Lisäksi voimassa oli juliaaninen kalenteri, joka heittää melkoisesti (ja jatkuvasti) meidän gregoriaanisen kalenterin suhteen. Niinpä juliaanista kalenteria on jouduttu korjaamaan jatkuvasti. Tekstissä unohdettiin mainita, että kristillinen pääsiäinen ei saa olla koskaan ennen tai samaan aikaan juutalaisten pääsiäisen kanssa. Tässä taustaa pääsiäisen ajankohdan muuttumiselle joka vuosi.

ranza

taitaa tulla korona pääsiäinen jos epidemia jatkuu

Sinun täytyy kommentoidaksesi.