Juhlat

Punakultainen vihkisormus on trendivalinta

Uusi suosikkimateriaali vihkisormusmarkkinoilla on punakulta. Myös titaani- ja terässormusten käyttö on yleistynyt. Lisäksi perinteinen keltakulta on tulossa uudelleen muotiin.

sormukset


Hieno Jewelin Perianth-sarjan valkokulta timanttisormukset akvamariinilla ja morganiitilla.

Vihkisormus on pysyvä muisto omista häistä ja monelle elämän tärkein, mutta myös arvokkain koruhankinta.

Vihkisormuksissa, kuten muissakin koruissa, on omat trendinsä. Vihkisormusten kohdalla trendien vaihtelut ovat kuitenkin hillitympiä kuin muiden korujen, sillä yksilöllisyyden ja kestävyyden lisäksi yksi vihkisormukselle asetettu tärkeä kriteeri on ajattomuus.

Laadukas kultasormus on varma valinta

Hieno Jewelin kultaseppä Lauri Eno kertoo, että valkokulta on ollut viime vuodet vihkisormusten ykkösmateriaali, mutta perinteinen keltakulta on jälleen kasvattamassa suosiotaan.

Sormusmarkkinoilta löytyy myös uusia trendimateriaaleja.
– Kuparista värinsä saava punakulta antaa selkeällä punertavuudellaan mukavan vaihtoehdon sormusten värimaailmaan. Titaani ja teräs ovat molemmat todella kestäviä materiaaleja ja sopivat näin hyvin myös vihkisormuksiin. Ongelmia saattaa tulevaisuudessa tuottaa mahdollinen tarve koonmuutoksille, sillä titaania ja terästä on vaikeaa muokata jälkikäteen, Eno kertoo.

Häät.fi-sivuston äänestyksen mukaan vuoden 2014 kauneimman vihkisormuksen Fanny Rosen suunnitellut Annette Tillander on Enon kanssa samoilla linjoilla.
– Itse en tee työtäni trendien mukaan, mutta Suomessa käytetään eniten valkokultaa. Itse olen aina ollut keltakullan ystävä. Kelta- ja punakulta ovat tällä hetkellä muodikkaimmat metallit.

fanny rose sormus


Annette Tillanderin suunnittelema keltakultainen timanttisormus Fanny Rose.

Koska puhdas kulta on liian pehmeää korujen valmistukseen, koruissa käytettävä keltakulta saadaan kovemmaksi seosmetallien, kuten hopean ja kuparin avulla.

Valkokullan väri taas syntyy, kun kultaan lisätään nikkeli- tai palladiumpitoista seosainetta.
– Timanttisormuksissa valkokulta on perusteltu valinta, sillä kirkkaat timantit näyttävät paremmilta valkokullassa. Sormuksen väri on loppupeleissä makuasia, ja kultasormus on aina varma valinta, mikäli kullan pitoisuus on vähintään 14k (karaatia). Tällöin 58,5 % seoksesta on puhdasta kultaa, Eno kertoo.

Myös palladiumista ja platinasta tehdään jonkun verran vihkisormuksia. Palladiumin käyttö korujen ainoana materiaalina on yleistynyt vuodesta 2010 lähtien, kun se sai kansainvälisesti leimattavan jalometallin aseman. Platina on jalometalleista arvokkain, ja tästä syystä sitä ei käytetä yhtä paljon kuin kultaa.

Timantti suosituin ja kestävin sormuskivi

Timantti on ehdottomasti suosituin vihkisormuksiin istutettava kivi. Kauneuden lisäksi timanttien käyttöä puoltaa kestävyys.
– Timanteistakin on olemassa värillisiä versiota, joten kirkas kivi ei ole ainoa vaihtoehto. Esimerkiksi värillisillä pikkutimanteilla voi luoda valtavirrasta poikkeavia kauniita sormuksia. Viime vuosina trendikäs yhdistelmä on ollut vaaleanpunaiset kivet istutettuina punakultaan, Eno kertoo.

timanttisormus

Hieno Jewelin valkokultainen timanttisormus 1 karaatin soikealla keskikivellä ja pienemmillä reunuskivillä.

– Jos asiakas välttämättä haluaa jonkin timanttia pehmeämmän kiven, niin sormus on syytä suunnitella kivien herkkyyden ehdoilla niin, että istutus tai runko suojaa kiveä riittävästi. Tämä on rajoittava tekijä suunnittelussa, mutta mahdollistaa erilaisia värimaailmoja. Toinen vaihtoehto on alusta alkaen varautua siihen, että kivi tulee vaihtaa jossain vaiheessa, Eno kertoo.

Kestävyys ja käytännöllisyys tärkeitä sormuksen valinnassa

Vihkisormuksen valinnassa tulee erityisesti panostaa ja keskittyä tuotteen kestävyyteen. Vihkisormus joutuu kaikista koruista kovimmalle kulutukselle ja kulkee mukana loppuelämän.

– Maailmalla on ollut viime vuosikymmeninä kova buumi suunnitella tuotteita, jotka eivät kestä käytössä. Olen törmännyt näihin miinoihin myös jalometallikorujen parissa. On ikävää nähdä asiakkaan harmistus, kun upouudesta sormuksesta irtoilevat kivet jo ensimmäisen viikon jälkeen. Usein huonosti tehtyä sormusta on täysin mahdotonta korjata jälkikäteen, Eno kertoo.

Jos useampia timantteja sisältävän sormuksen hinta on vain parisataa euroa, hälytyskellojen pitäisi jo soida. Jos hinta on huomattavan alhainen, joko materiaalit tai työn jälki ei ole laadukasta.

– Liian ohuesta materiaalista tehty tai muuten hölmösti suunniteltu edullinen tuote saattaa tulla asiakkaalle lopulta hyvin kalliiksi, kun sitä korjataan kerta toisensa jälkeen, Eno neuvoo.

sormus


Hieno Jewelin miehelle suunniteltu valkokultainen vihkisormus mustilla timanteilla.

Kulutuskestävyydeltään kelta- ja valkokulta eivät merkittävästi poikkea toisistaan mikäli valkokultasormus on rodinoimaton. Rodinointi on valkokullan pinnoitusmenetelmä, jolla valkokullan pinnalle kasvatetaan sähkökemiallisesti ohut rodiumkerros. Joissakin valkokultaseoksissa on kellertävä väri ja rodinoimalla sormukseen saadaan puhtaan valkoinen pinta.

Rodium on kova jalometalli, mutta kuten kaikki pinnoitteet, se kuluu käytössä. Rodinoitu sormus pitääkin aika ajoin käyttää kultasepällä uudelleen rodinoitavana.

Jos valkokultaisen sormuksen haluaa ilman rodinointia, kannattaa pyytää kultasepältä palladiumvalkokultaseosta, joka on väriltään itsessään kaunis, eikä kuluvalle rodiumpinnoitukselle näin ole tarvetta.

Kihla- & vihkisormus – yhdessä vai erikseen?

Suomessa on perinteisesti ollut tapana, että kihlasormus on ulkonäöltään vaatimattomampi ja vihkisormukseen panostetaan enemmän. Enon mukaan näin voi yleistää, mutta käytäntöjä on melko laajasti.

Toiset haluavat vihki- ja kihlasormuksen olevan näyttävä timantein varusteltu kokonaisuus, toiset taas jättävät kihlasormuksen kokonaan hankkimatta.

sormuksia


Hieno Jewelin kolmen valkokultaisen timanttisormuksen yhdistelmä. Sormukset on suunniteltu niin, että rivisormukset istuvat keskisormuksen molemmille puolille saumattomasti.

Sormuksia hankittaessa kannattaa miettiä, käytetäänkö kihla- ja vihkisormusta vierekkäin vai onko vihkisormus pääasia.
– Vihkisormuksen suunnittelu on vapaampaa jos viereen ei tarvitse sopia kihlasormusta, mutta sormusparien käyttö on täysin mahdollista ja yleistä. Parhaimpaan lopputulokseen kihla- ja vihkisormusyhdistelmissä päästään, kun sormukset suunnitellaan toisensa huomioon ottaen, Eno opastaa.

Eettisyys tärkeää jo nyt, tulevaisuudessa vielä enemmän

Eettisessä korussa yhdistyvät laatu, pitkäikäisyys ja ympäristöä kunnioittavista tahoista hankitut materiaalit. Enon mukaan asiakkaita korujen eettisyys kiinnostaa jo nyt kiitettävästi.
– Korun eettisyyttä voidaan miettiä monelta kantilta. Seppänä koen, että käyttäessäni arvokkaita ja harvinaisia materiaaleja minun on kannettava vastuu niiden oikeaoppisesta käytöstä ja kunnioitettava niitä niin, että valmistettavissa tuotteissa yhdistyy korkealuokkainen käsityötaito, kestävyys ja kaunis muotoilu.

Äärimmäisen eettinen ja kustannustehokas tapa on vanhojen korujen käyttö uuden tuotteen raaka-aineena. Tämä on Enon mukaan yleistynyt.
– Leimattu romukulta voidaan sulattaa ja käyttää uuteen koruun. Myös vanhojen perintösormusten tuunaaminen uuteen uskoon on melko yleistä ja mainio tapa tehdä vanhasta uutta.

perianth-sormus


Hieno Jewelin Perianth-sarjan valkokultainen timanttisormus.

Klassisuus valttia, nousevana trendinä yksilöllisyys

Monet klassisiksi mielletyistä tuotteista pitävät paikkansa markkinoilla, koska ne on todettu toimiviksi ja kauniiksi.

Annette Tillander on klassisen tyylin kannattaja.
-Olen suunnitellut koruja jo 30 vuotta ja minulla ovat aina olleet valikoimissani pienet, sirot ja romanttiset sormukset. Tällä hetkellä tämän tyyliset sormukset ovat myös kovasti muodissa. Mielestäni naiselle suunniteltu sormus saa olla reilusti naisellinen.

Aina on kuitenkin tilaa myös klassisesta poikkeaville tuotteille, joiden suunnittelu ja valmistaminen on korusuunnittelijoiden ja kultaseppien käsissä.
– Monesti asiakkaan omaa suunnitelmaa ei pystytä toteuttamaan sellaisenaan, mutta asiakkaan oma idea on kuitenkin paljon parempi lähtökohta kuin se, että ei ole mitään käsitystä siitä mitä halutaan. Henkilökohtaisesti mieleenpainuvimmat koruni olen suunnitellut asiakkaan mahdottomalta vaikuttaneen idean pohjalta, Eno kertoo.

koristeellinen sormus


Hieno Jewelin koristeellinen valkokultasormus briljant- ja princess-timanteilla.

Jos ajatuksena on teettää yksilöllinen vihkisormus, on tarpeen jo ennen sepän tai suunnittelijan tapaamista selvittää käytettävissä oleva budjetti, ja miettiä jo valmiiksi, mitä sormukselta haluaa.

Netistä on helppoa etsiä omaa silmää miellyttäviä asioita. Myös aikaa on varattava riittävästi, jotta haluttuun lopputulokseen päästään. Tärkeää on löytää omaan tyyliin sopiva tekijä ja rohkaistua ottamaan yhteyttä.

Uniikin vihkisormuksen valmistuttaminen suoraan sepällä ei välttämättä tule yhtään kalliimmaksi kuin valmiin ostaminen tiskistä. Enon mukaan ketjuliikkeiden halvat, ulkomailla tuotetut mallistot vääristävät hintoja, sillä tuotteet eivät aina ole laadukkaita.
– 800 eurolla voi jo saada laadukkaan, hyvistä materiaaleista valmistetun timanttisormuksen, joka myös kestää.

Tillanderin mukaan Suomi on tunnettu siitä, että sormuksiin panostetaan rahallisesti vähän. 
– Sormus on mielestäni tärkein hankinta, kun mennään naimisiin, sillä sormus on aina mukana. Laadukkaan sormuksen voi vaikka jättää perintönä seuraavalle polvelle. Mielestäni muissa asioissa voi pihistellä ja häämatkankin tehdä myöhemmin. Toki on myös ihmisiä jotka haluavat uniikin sormuksen jollaista ei ole kenelläkään muulla. Se on mielestäni ihana asia, Tillander pohdiskelee.

Eno on samoilla linjoilla.
– Pohjimmiltaan ihmiset haluavat korostaa omaa persoonaa ja tyyliään koruilla. Kulutusyhteiskunnassa lopullinen valta on kuluttajilla ja uskallan väittää, että kovin trendi nyt ja aina on olla oma itsensä, Eno toteaa.

Kuvat: Hieno Jewel, Messukeskus

Lue lisää
Kuvagalleria vihkisormuksista 
Hääkakkutrendit 2015 
Ammattimeikkaajan vinkit juhlameikkiin 
Vinkkejä häiden järjestämiseen
Juhlameikki aikuiselle naiselle – katso video! 
Kenen sukunimi häiden jälkeen?

Kommentoi

Kommentoi juttua: Punakultainen vihkisormus on trendivalinta

journalisti naimisiin

Mielettömän hyvä juttu sormuksista:-) Haastateltu ehkä parhaat sormus-asiantuntijat tai ainakin erittäin trendikkäät tällä hetkellä, sekä myös hyvin arvostetut. Paljon saatu silkkaa asiaa ja tietoa juttuun hyvien kuvien kera, eipä tarvitse itse kysellä niin paljon kun lähtee ostoksille. Tämä hääosio on ollut tosi hyvä ja tarpeellinen häitä suunnittelevalle. Olen lukenut kaikki jutut omasta näkökulmastani eli morsiamena, mutta myös journalistina ja täytyy sanoa että neiti J on saanut hyvää ja laadukasta tekstiä aikaan! KIITOS ja toivottavasti saamme nauttia jatkossakin hyvistä tuotoksista.

Ninni82

Tykkäsin jutusta myös.Paljon asiaa ja tietoa, kauniit kuvat.Kiitos koko hääosiosta,hyvä idea. Mitä muut lukijat ootte tykänneet näistä jutuista?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.