Juhlat

Työpaikan etiketti

Työpaikka on työn tekemistä varten. Ole siis huomaavainen työtovereitasi kohtaan, kunnioita heidän yksityisyyttään ja anna kaikille työrauha.

Vältä puhumasta yksityisasioistasi kuuluvasti puhelimeen, mikäli et halua muiden niitä kuulevan. Yritä olla kuuntelematta toisten puheluita ja keskusteluja.

On myös hyvä pohtia, kuinka paljon kertoo rakkauselämästään tai sairauksistaan ääneen. Ne eivät välttämättä kuulu työpaikan yleiseen keskusteluun. Läheisten työkavereidesi kanssa voit puhua henkilökohtaisiakin asioita vaikka lounaalla tai työmatkalla.

Pukeutumiskulttuuri työpaikoilla on muuttunut vapaampaan suuntaan. Pukeudu vallitsevan tavan mukaisesti, mutta omalla tyylillä. Tärkeintä on, että asusi sopii tehtävääsi ja viihdyt itse vaatteissasi.

Puhu työnantajastasi neutraaliin sävyyn julkisilla paikoilla. Mikäli sinulla ei ole mitään hyvää sanottavaa työpaikastasi, älä sano mitään.

Hyvä pomo on selkeä 

Hyvä pomo antaa selkeitä ohjeita, on oikeudenmukainen ja osaa ammattinsa. Pomona oleminen ei ole pelkkää toveruutta ja tiimin jäsenyyttä, vaan johtamista ja asioiden eteenpäin viemistä.

Pomo kehuu kun on kehujen aika ja moittii, kun homma ei suju. Onnistuneesta työstä kiitetään työn suorittajaa. Häntä kehutaan, kun asiat on hoidettu hyvin. Kun sinun täytyy pomona kritisoida alaisesi tehtäviä, tee se selkeästi ja rakentavasti.

Jos sinun täytyy irtisanoa työntekijäsi, ole asiallinen ja hienotunteinen. Kerro hänelle todelliset syyt, älä valehtele tai kaunistele. Noudata irtisanomislakia ja auta mahdollisuuksien mukaan työntekijääsi löytämään uusi työpaikka.

Kännykkäkorva kuumana 

Esittele itsesi selvästi, kun soitat. Vastaa puhelimeen työpaikan yleisen tavan mukaisesti. Pidä teksti- ja puheviestit mahdollisimman lyhyinä. Soita tai tekstaa työasioita työaikana ja anna muulloin työtovereillesi rauha.

Kun puhut julkisella paikalla työasioita kännykkään, muista, että ympärillä olevat kuulevat sanomasi. Noudata varovaisuutta luottamuksellisten asioiden kanssa. Vallalla on myös tapa, että puhelimia pidetään päällä kokousten aikana. Mikäli et voi pakottavasta syystä sulkea puhelinta, kysy lupa siihen muilta osallistujilta.

Vitsiviestit ja kiertokirjeet 

Usein oletetaan, että sähköpostiviestiin on pakko vastata. Ei ole, ellei halua. Voit aivan hyvin soittaa asiasi tai jättää vastaamatta.

Työasioissa tietysti tulee tietää, mitkä viestit vaativat reagointia. Jos aiot vastata sähköpostiviestiin, tee se mahdollisimman pian. Joskus pian tarkoittaa minuutteja, joskus muutamaa päivää. Jos aiot palata viestiin myöhemmin, voit laittaa lyhyen vastauksen, jossa kerrot palaavasi asiaan.

Käytä sähköpostin automaattivastausta, jossa ilmoitat työmatkoistasi tai poissaoloistasi. Tällöin lähettäjät eivät odota vastausta sinulta välittömästi. Kun saat sähköpostiviestin, joka on lähetetty usealle henkilölle samanaikaisesti, pyri vastaamaan ainoastaan lähettäjälle. Näin et suotta kuormita kaikkien postituslistalla olevien sähköposteja.

Älä lähetä kiertokirjeitä eteenpäin. Harkitse tarkkaan kenelle lähetät vitsejä, videoita tai rakkaudentunnustuksia.

Teksti: Johanna Catani

Kommentoi

Kommentoi juttua: Työpaikan etiketti

Sinun täytyy kommentoidaksesi.