Juhlat

Uniikki iltapuku on kantajansa näköinen

Muotisuunnittelija Jukka Rintala on suunnitellut uniikki-iltapukuja kolmattakymmenettä vuotta. Puvun on oltava kantajansa näköinen, ja suunnittelu lähtee liikkeelle materiaalista.

Valmistuttuaan Taideteollisesta korkeakoulusta 1980-luvulla Jukka Rintala aloitti työt Friitalalla.

– Ensimmäiset uniikkipuvut olivat Lenita Airistolle nahasta valmistettuja, esiintymistilaisuuksiin tarkoitettuja erikoisia pukuja. Uniikkipukujen valmistus oli melko harvinaista siihen aikaan.

Kun ateljeet ja salongit pikkuhiljaa lopettivat toimintansa 1960-luvulla valmisvaateteollisuuden jyrätessä markkinoille, kului tovi, ennen kuin Suomeen saatiin seuraava suunnittelubuumi. Iltapukuja alettiin tosissaan teettämään uudelleen vasta 1990-luvun puolivälin jälkeen.

Siitä alkoi uusi suunnittelijalähtöinen trendi. 1960- ja 70 -luvun matala profiili ja niukkalinjainen muoti alkoi väistyä. Naiset ja miehet uskalsivat taas arvokkaasti ja iloiten kantaa upeita juhlapukujaan.

Linnan juhlatkin ovat muuttuneet varsinaiseksi muotinäytökseksi kymmenen viime vuoden aikana. Nuoret suunnittelijat ovat ottaneet rohkeita askeleita perustamalla uusia yrityksiä ja toiminimiä, joiden alla valmistetaan laadukkaita naistenvaatteita ja iltapukuja. Käsityö ja laatukankaat ovat avainasemassa.

Perusasiat eivät ole muuttuneet paljoakaan verrattuna vaikkapa uniikkipukujen kulta-aikaan 1950-lukuun. Suurilla muotisuunnittelijoilla Riitta Immosella, Kaarlo Forsmanilla ja Mauri Koposella on varmasti aikanaan ollut sama lähtökohta, ihminen, nainen. Puvun suunnittelussa on yhä tärkeintä asiakassuhteen henkilökohtaisuus, muotisuunnittelijan luovuus sekä virheetön ja taitava ompelu- ja valmistusjälki.

– Uniikin puvun suunnittelu on hyvin intiimi työ. Puvun on oltava kantajansa näköinen ja istuttava tämän persoonaan. Lähden liikkeelle materiaalista. Oikeassa materiaalissa on puvun sielu. Haluan suunnitella pukuja, jotka ovat persoonallisia ja kestävät hyvin aikaa. Yleensä etsin asiakkaalle kankaan, suunnittelen, piirrän ja muotoilen puvun hänen päälleen. Olen aina itse läsnä sovituksissa, joita on noin viisi, aina siihen asti kunnes ompelija aloittaa lopullisen työnsä, Jukka Rintala sanoo.

– Minulla on ollut onni löytää loistavia ompelijoita. Teen aktiivisesti töitä viiden eri ompelijan kanssa. Heidän työnsä on arvokasta ja voin luottaa heihin täysin.

Ompelijan osuus lisää puvun arvoa


Ompelijan osuus puvun valmistuksessa on erityisen tärkeä. Ompelijan tulee olla taitava, sillä suuri osa puvun arvosta on juuri taidokkaassa, virheettömässä toteutuksessa. Ilman sitä ei edes loistava suunnittelu pääse edukseen.

Pukujen valmistus on usein kausiluontoista, jolloin ruuhka-aikoina
töitä saa tehdä lähes kellon ympäri. Toisinaan on liiankin hiljaista.

Jukka Rintala suunnittelee presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle vuosittain kymmenkunta pukua. Muutama tämän vuoden juhlaan tuleva puku on jo valmisteilla.

– Kaikkiaan vuodessa tulee suunniteltua useita kymmeniä uniikkipukuja. Suunnitteluun kuuluu paljon muutakin: asusteita, koruja, esiintymispukujen ja lavapukujen suunnittelua, sisustustuotteita ja tilasuunnitteluakin. Uusimpia projekteja on koruliike Tillanderille valmistunut korumallisto. Lepakko-operettiin suunnitellut puvut saavat ensi-iltansa Kokkolassa 18. marraskuuta.

– Kun olen saanut jotain valmiiksi, avaan katseeni uutta ja seuraavaa projektia kohti. Se pitää energisenä ja luovana. Valmiin puvun luovutusta ei yleensä muutenkaan ehdi kovin paljoa juhlia, sillä aikataulun mukaan puku valmistuu viime hetkillä.

Ajan henki tärkeintä


Pariisia pidetään yhä muodin mekkana. Suuriksi kasvaneet muotitalot ovat toimineet suunnittelijoiden esikuvina Suomessakin aikojen alusta lähtien. Nykyään suunnittelijoille ovat kuitenkin tärkeämpiä kaupunkien kadut, ajan henki ja trendit ympäri maailmaa.

Markkinointi on iso osa tämän päivän ateljeepukuyritystä. Kun 1950-luvulla Salonkijaoston suunnittelijat pitivät yhteisnäytöksiä pienelle piirille Kalastajatorpalla, nykysuunnittelijat esittäytyvät messuilla ympäri maailmaa. Monille on tärkeää tulla tunnetuksi ja päästä myös ulkomaisille markkinoille.

Entä milloin alkaa miesten uniikkipukujen kulta-aika?
– Maailman meno on kyllä suotuinen uudelle suuntaukselle. Teen mielelläni myös miesten uniikkipukuja, kunhan saan työskennellä taitavan vaatturin kanssa, Jukka Rintala sanoo.

www.jukkarintala.net

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Uniikki iltapuku on kantajansa näköinen

Rumia iltapuvun kantajia löytyy

”Uniikki iltapuku on kantajansa näköinen”

Onneksi en ole nähnyt Jukka Rintalaa uniikissa iltapuvussa…

TäydellisiäPäs

Yllä oleva herra tahi rouva/neiti taitaa ilmeisesti viihtyä, joko taloudellisesta pakosta tai vapaaehtoisesti mieluummin Elloksen vetimissä..? 😀

Sinun täytyy kommentoidaksesi.