Eräs toimittaja kysyi minulta, onko mikään muuttunut reilussa vuosikymmenessä, jonka olen toiminut ravitsemusterapeuttina. Mieleeni tuli vain yksi asia: miesten suhde alkoholiin. Moni mies ottaa nimittäin itse vastaanotolla alkoholinkäytön puheeksi ja kertoo, että on joko vähentänyt tai valmis vähentämään.

Valitettavasti samaa en voi vielä sanoa naisista. Naisten alkoholinkulutus on koko ajan kasvanut nopeammin kuin miesten. Vaikka ”tasa-arvoon” on vielä matkaa, on alkoholista tullut sallittu rentoutumiskeino myös naisille.

Osalle alkoholi on kuin herkku, joka kuuluu juhliin, palkinnoksi raskaasta työpäivästä tai viikonlopun rentoutumiseen.

Alkoholi ja herkut eroavat kuitenkin esimerkiksi siinä, että viinitietoudella haetaan myös tiettyä statusta ja hyväksyntää. Harva vertailee eri lakritsi- tai suklaalaatuja samoin kuin viinejä. Ja jos tällaista sattuu harrastamaan, sitä pidetään taatusti vähintäänkin outona.

Tutkittu tieto alkoholista on muuttunut viime vuosina. Aikaisemmin sanottiin, että pieni määrä alkoholia on jopa terveellisempää kuin absolutismi. Tämänhetkisen näkemyksen mukaan alkoholilla ei katsota olevan sellaisia terveysvaikutuksia, että sitä pitäisi opetella juomaan. On osoitettu, että pieni päivittäinen annos alkoholia pienentää sydäntautiriskiä. Syövän osalta kuitenkin jo kohtuukäyttö lisää sairastumisriskiä.

Kuuluisat punaviinin flavonoidit saa myös rypälemehusta tai marjoista puuron päällä – ihan ilman alkoholikäymistäkin.

Vastaanotollani ei yleensä puhuta syöpä- tai sydäntautiriskeistä. Näiden tautien kehittyminen kun kestää vuosia, jopa vuosikymmeniä.

Vastaanotolla keskustellaan unesta ja palautumisesta. Vaikka alkoholi rentouttaa, unelle se tekee hallaa. Monilla jo lasi viiniä illalla voi heikentää unen laatua jopa 3–4 tuntia, ja palautuminen kärsii. Seuraavana päivänä ollaan sitten entistä väsyneempiä ja herkempiä stressille. Illan tullen lasi viiniä palkitsee ja rentouttaa jälleen – kierre on valmis.

Moni mies on negatiivisen vaikutuksen jo huomannut. Naisten ei siis kannata pyrkiä tasa-arvoon alkoholin käytössä, vaan oppia rentoutumaan myös ilman saunaolutta tai viinilasia.