maskienkeli

Maskienkeli herättää hilpeyttä somessa – tee vuoden 2020 ajankohtaisin joulukoriste ihan itse

Somesuosioon noussut maskienkeli syntyy helposti kahdesta kasvomaskista. Sopisiko koronavuoden osuvin koriste sinun joulukuusesi oksalle?

Sosiaalisessa mediassa leviää nyt kuvia vuoden ajankohtaisimmasta joulukoristeesta. Kertakäyttömaskeista askarreltu maskienkeli muistuttaa osuvalla tavalla kummallisesta vuodesta. Esimerkiksi Sydämeeni joulun teen -Facebook-ryhmässä maskienkeleitä askarrellaan nyt vinhaa vauhtia.

Yksi maskienkelin askarrelleista on sisustusstailisti ja jouluihminen Susanna Vento. Hän julkaisi kuvan tekemästään enkelistä Instagramissa muutama päivä sitten.

”Näin Instagramissa kuvan maskeista tehdystä enkelistä. Se muistutti paperienkeleitä, joita olen itse askarrellut lapsena. Kuvassa näkemäni enkeli oli kuitenkin tehty vasemmalla kädellä. Askartelijana mietin, saisiko maskeista tehtyä fiinin näköisen enkelin. Kun joululoma alkoi, oli pakko kokeilla”, Susanna kertoo.

Lue myös: Kuusikynttilä on joulun suloisin kynttilätuunaus – katso videolta helpot ohjeet

Enkeli on kierrätyskoriste, sillä se valmistetaan käytetyistä kertakäyttömaskeista. Esimerkiksi Yle uutisoi aikaisemmin syksyllä VTT:n tutkimuksesta, jonka mukaan kertakäyttömaskeja voi käyttää useita kertoja, kunhan ne pesee käyttökertojen välissä. Kun kertakäyttömaski ei enää palvele päivittäisessä käytössä, sen voi pestä vielä kerran ja ottaa materiaaliksi askarteluihin.

”Enkeli on helppo tehdä, eikä vaadi suuria askartelijan taitoja. Kaikilla on myös materiaalit enkeleihin kotona valmiina, sillä enkelin tekemiseen ei tarvita lankoja eikä liimoja. Kaksi kertakäyttömaskia riittää tarvikkeiksi.”

Maskienkeli on koronapandemiavuoden symboli. Jos enkelin askartelee, se voi toimia muistutuksena poikkeusajasta tulevina vuosina.

”Jokaisen pitäisi tehdä tänä vuonna yksi maskienkeli, jonka laittaa tästä lähtien joka vuosi kuuseen roikkumaan. Meillä on ainakin yksittäisiä koristeita, jotka ovat jääneet muistoiksi aiemmilta vuosilta. Kuusesta löytyy esimerkiksi lapsena askarreltu vessapaperirullaraketti, jonka äiti on säästänyt. Se on symppis.”

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Susanna Vento (@susanna_vento) jakama julkaisu

Näin teet oman maskienkelin

Tarvitset kaksi käytettyä, asianmukaisesti pestyä kertakäyttömaskia. Lisäksi tarvitset sakset.

  1. Leikkaa toisesta maskista kuminauhalenkit kokonaan pois. Taittele maski pituussuunnassa vekeille siten, että taitokset ovat tasaiset. Tästä maskista tulee enkelille vartalo. Laita taiteltu maski esimerkiksi kirjan alle painoon siipien ja pään tekemisen ajaksi.
  2. Ota maski, jossa on kuminauhat vielä paikallaan. Taittele maskiin samanlaiset vekit kuin ensimmäiseen maskiin.
  3. Aseta maskit T-kirjaimen muotoon siten, että kuminauhaton maski muodostaa T-kirjaimen pystyosan. Taivuta kuminauhallinen maski pääksi vartalo-osan päälle niin, että maskin metallilanka on ylöspäin.
  4. Käytä ensimmäisestä maskista leikkaamiasi kuminauhoja siihen, että kieputat enkelille kaulan.
  5. Siivissä pitäisi tässä vaiheessa olla vielä yhtenäiset kumilenkit. Napsauta siiven alaosasta langat poikki ja solmi nauhat yhteen ripustuslenkiksi enkelin pään päälle.
  6. Levitä enkelin hameenhelman ja siipien vekkejä haluamasi määrä.
  7. Ripusta enkeli joulukuusen oksalle tai muualle joulumieltä tuomaan.

Lue myös: Joulutähtikranssi on luonnollisen kaunis – katso videolta helppo tupsutekniikka, jolla kranssi syntyy helposti

Hauska vai ahdistava? Maskienkeli herättää tunteita

Kun Susanna julkaisi kuvan maskienkelistä Instagram-tilillään, vastaanotto oli ihastunut. Kuvasta on tykätty melkein 900 kertaa.

”Koriste selvästi ilahdutti ihmisiä. Se on humoristinen koriste ja edustaa positiivista, yhteisöllistä meininkiä. Joskus yksinkertaiset oivallukset voivat tuoda pilkettä päivään”, Susanna kertoo.

Maskienkeli voi herättää kuitenkin myös vastakkaisia tunteita. Kotilieden toimituksessa pohdittiin, että maskienkeli voi herättää myös ahdistusta, koska maskit symboloivat monelle todella raskasta vuotta. Ongelmaksi voi muodostua myös se, jos maskienkeleitä aletaan askarrella uusista kertakäyttöisistä maskeista. Maskeja kuluu jo muutenkin suuria määriä joka puolella maailmaa. Siksi uusien kertakäyttömaskien käyttäminen askarteluun ei ole kovin vastuullista.

Susanna kuitenkin kannustaa käyttämään nimenomaan kierrätettyjä kertakäyttömaskeja enkeleiden askarteluun.

”Ei näihin kannata uusia maskeja tuhlata! Mutta jos käytetty maski joutaisi muuten roskikseen, niin kyllä sen mieluummin käyttää askarteluun ja nostaa kuuseen roikkumaan. Askarrellessa tulee myös pätkittyä kuminauhat. Luin, että niin olisi hyvä tehdä ennen kuin maskin heittää roskikseen.”

Esimerkiksi Iltalehti uutisoi syyskuussa, että luonnonsuojelijat kannustavat leikkaamaan kertakäyttömaskien kuminauhat poikki ennen roskiin heittämistä. Muuten eläimet voivat takertua kiinni lenkkimäisiin kuminauhoihin, jos maskeja päätyy luontoon.

Nyt Susannan askartelema maskienkeli roikkuu ulko-oven kranssissa. Siitä sitä voivat ihailla naapuritkin.

”Rupesin jo miettimään, mitä muuta maskeista voisi askarrella. Lapsena vekitettiin paperia puoliympyrän muotoon ja siihen päälle liimattiin enkelikiiltokuva. Kun seuraavat kertakäyttömaskit poistuvat käytöstä, kokeilen, saisiko joulukuuseen varioitua toisenlaisen version enkelikoristeesta.”

maskienkeli

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Maskienkeli herättää hilpeyttä somessa – tee vuoden 2020 ajankohtaisin joulukoriste ihan itse

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X