Askartelu

Näissä sävyissä silmä lepää! Pirjo kerää metsästä kymmeniä kiloja sieniä ja värjää niillä uskomattoman kauniita lankoja

Pirjo Lackbeg on hurahtanut sienivärjäykseen niin, että kasvattaa käsityöprojektejaan varten sieniä koivupölkyissä mökkinsä saunan takana.

Helsinkiläinen Pirjo Lackberg, 70, näki lehdessä luonnonväreillä värjäämisestä kertovan artikkelin, jonka kuvissa oli upeanvärisiä lankoja reilut 20 vuotta sitten.

”Pienestä pitäen olen nauttinut luonnosta kaikin tavoin ja tehnyt käsitöitä, joten heti samana kesänä osallistuin värjäyksen kesäkurssille”, hän kertoo.

Kurssilla värjättiin kaikilla mahdollisilla kasveilla. Jos joku kysyi, voiko lumpeenlehdellä värjätä, opettaja kehotti soutamaan, hakemaan sitä ja kokeilemaan.

”Putosin niin sanotusti pataan. Ihastuin kasvien antamaan värien kirjoon. Tiesin myös, että teollisesti värjätyt langat voivat olla myrkyllisiä, sillä äitini sai sinisestä iho-oireita.”

Pirjo Lackberg pitää luonnonvärien hillityistä sävyistä. Vaikka langasta ei tulisi ihan sen väristä kuin Pirjo oli suunnitellut, se sopii hyvin kirjoneuleisiin.
Pirjo Lackberg pitää luonnonvärien hillityistä sävyistä. Vaikka langasta ei tulisi ihan sen väristä kuin Pirjo oli suunnitellut, se sopii hyvin kirjoneuleisiin. © Sampo Korhonen

Sinisen värin saaminen on haastavaa

Pirjon mukaan luonnonväreissä on aina yllätyksellisyyttä. Väri riippuu muun muassa siitä, millaista vettä ja puretetta käyttää ja mikä värikasvin tai -sienen kypsyys on. Siksi kaikki langat pitää värjätä samalla kertaa, jos haluaa tasavärisen neuleen.

Myöskään metsään lähtiessä ei koskaan tiedä, löytääkö tyhjää vai aarteen, vaikka usein sieltä jotain tuomista on.

”Olen tutkinut vanhoja värjäysoppaita ja selvittänyt, mitä kasveja kannattaa käyttää värjäyksessä. Perinteisiä värikasveja ovat esimerkiksi nokkonen, koivu, suopursu, pietaryrtti ja kanerva.”

Kasviväreistä saatavien värien valonkesto on yleensä hyvä, mutta kestävän sinisen saaminen on haastavaa. Pirjon omia suosikkeja ovat sienivärit, joten kerään joka syksy kymmeniä kiloja sieniä. Veriseitikistä saa punaista ja oranssia, samettijalasta vihreää ja harmaata, tateista ja karhunkäävästä keltaisia, männynsuomuorakkaasta sinivihreää ja hernekuukusesta ruskeaa. Sienten väri voimistuu kuivatessa.

”Okrakääpää, joka antaa kirkkaan liilaa väriä, olen alkanut kasvattaa mökin saunan takana koivupölkyissä.”

Lue myös: Kasvivärjäys luo herkän sävyn: Näin värjäät kankaan kaalilla, kukilla ja avokadon kuorilla

Värjäyspadat odottavat mökillä

”Värjäystapoja on monia. Minä liotan kuivattuja sieniä ja keitän niitä sitten tunnin ajan. Sen jälkeen annan liemen jäähtyä. Laitan langat liemeen, lämmitän ja lisään puretteeksi alunaa ja viinikiveä. Nostan liemen lämpötilan 80 asteeseen tunniksi. Huuhdon ja kuivatan langat ja sitten ne ovat valmiita talven kirjoneuleita varten”, Pirjo kertoo.

Pirjo käyttää villalankaa ja sukkiin sekä lapasiin villasekoitetta. Talvisin Pirjo ei värjää, mutta kun säät lämpenevät, hän aloittaa värjäämisen kuivaamillaan sienillä.

”Asun kerrostalossa, mutta minulla on mökki, jonka pihassa on monta värjäyspataa.”

Kun lupiinit, raparperit, koivunlehdet, nokkoset ja muut alkavat vihertää, Pirjo värjää niillä, kunnes taas tulee sienisatoa.

Talvisin Pirjo ei värjää, mutta kun säät lämpenevät, hän aloittaa värjäämisen kuivaamillaan sienillä.
Talvisin Pirjo ei värjää, mutta kun säät lämpenevät, hän aloittaa värjäämisen kuivaamillaan sienillä. © Pirjo Lackberg
Pirjo Lackbergin värjäämiä lankoja ja niistä tehtyjä neuleita.
Pirjo Lackbergin värjäämiä lankoja ja niistä tehtyjä neuleita. © Pirjo Lackberg

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 3/2024.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Näissä sävyissä silmä lepää! Pirjo kerää metsästä kymmeniä kiloja sieniä ja värjää niillä uskomattoman kauniita lankoja

Sinun täytyy kommentoidaksesi.