Askartelu

Sienivärjäys antaa lankoihin upeat sävyt! Näillä ohjeilla pääset vauhtiin sienillä värjäämisessä

Sienten avulla loihdit upeat värit lankoihin! Kokosimme yhteen ohjeet, joilla sienivärjäys onnistuu. 

Luonnonmateriaaleilla on värjätty lankoja iät ja ajat. Sienimetsässä kannattaakin pitää silmät auki, sillä sienillä värjääminen tuo huikeita sävyjä lankoihin. Sienivärjäys on hauskaa, mutta monivaiheista ja tarkkaa puuhaa. Ota talteen niksit, joilla aloittelija pääsee vauhtiin värjäyksen kanssa.

Suosituin materiaali, jota sienillä värjätään, on villalanka. Myös vaaleat alpakkalangat sopivat sienillä värjättäviksi. Kasvikuitujakin voi värjätä sienillä, mutta tässä jutussa käsitellään ainoastaan eläinperäisten kuitujen värjäämistä sienillä.

Lue myös: Kasvivärjäys luo herkän sävyn: Näin värjäät kankaan kaalilla, kukilla ja avokadon kuorilla

Sienivärjäys onnistuu näillä työvälineillä

Sienten kerääminen ja kuivattaminen

Sienet kannattaa kuivattaa ennen kuin niitä käyttää värjäämiseen. Tuoreiden sienien paino voi vaihdella sen mukaan, kuinka kosteita ne ovat. Kuivattujen sienten avulla pystyy noudattamaan tarkemmin värjäysreseptejä.

Metsässä ruokasieniä ja värjäyssieniä ei saa koskaan laittaa samaan koriin. Myös kotona, kun kuivattuja sieniä säilöö, on tärkeää laittaa värjäyssienet selvästi erilleen ruokasienistä.

Värjäyssienet puhdistetaan, siivutetaan ja kuivatetaan. Kuivattamisen jälkeen jokainen sienilaji säilötään omaan muovi- tai lasipurkkiinsa ja astian päälle kirjoitetaan, mikä sieni on kyseessä.

Eri sienilajeja tarvitaan kuivattuna eri määrä, jotta voidaan värjätä 100 grammaa lankaa. Esimerkiksi tattia tarvitaan 200 grammaa ja veriseitikkiä 30 grammaa. Sieniä pitää tuoreena kerätä runsaasti, koska kuivattuna ne menettävät suurimman osan painostaan. Esimerkiksi 100 grammaa kuivattua lehtikuusentattia painaa tuoreena noin 1300 grammaa.

Lue myös Anna.fi: Tunnistatko eri sienilajit? Tee sienitesti ja selvitä, yllätkö sienitietäjän titteliin!

Veriseitikki
Lievästi myrkyllinen veriseitikki on todella suosittu värjäyssieni. Se värjää langat punaisiksi.  Kuva: CC4by-Kaisa Tervonen/Laji.fi

Purettaminen saa sienivärit pysymään langoissa paremmin

Jotta sieniväri jää materiaaleihin paremmin kiinni, langat kannattaa purettaa ennen värjäämistä. Puretusaineita on olemassa monia erilaisia. Tunnetuin ja käytetyin aine on aluna. Se liotetaan lämpimään veteen. Jos värjättäviä lankoja on 100 grammaa, alunaa tarvitaan 25 grammaa.

Aluna sisältää alumiinia ja sitä ei saa siksi päästää vesistöihin. Alunaa sisältävä liuos on aina imeytettävä maaperään.

Alunan kanssa puretuksen apuna voi käyttää viinikiveä (kaliumbitartraatti), joka kiinnittää värit tasaisemmin ja vahvemmin materiaaleihin. Viinikiven käyttäminen ei ole kuitenkaan välttämätöntä. Jos värjättävää materiaalia on 100 grammaa, 5–10 grammaa viinikiveä riittää.

Puretusaineet voivat pölytä, joten kannattaa käyttää suojalaseja ja hengityssuojainta, kun lankoja purettaa.

Näin puretat värjättävät langat:

  1. Kastele langat vedessä. Purista liika vesi materiaalista pois.
  2. Sekoita puretusaineet pieneen määrään lämmintä vettä ja vasta sen jälkeen varsinaiseen puretusliemeen.
  3. Puretuslientä tarvitaan 3–5 litraa jokaista 100 grammaa värjättävää materiaalia kohti. Vettä tarvitaan sen verran, että langat peittyvät ja niitä pystyy sekoittamaan kattilassa.
  4. Upota langat kädenlämpöideen puretusliuokseen. Nosta lämpötila 80–90 asteeseen ja pidä lankoja vedessä tunti. Vesi ei saa kiehua. Voit sekoittaa lankoja välillä kepin avulla, jotta puretusaine tehoaa lankoihin tasaisesti.
  5. Langat voi jättää puretusveteen odottamaan värjäystä, jos langat on tarkoitus värjätä parin päivän sisällä. Jos langat kuivataan ennen värjäämistä, niitä pitää käännellä välissä, jotta langasta ei värjätessä tule kirjavaa.
  6. Huuhtele langat hyvin ennen kuin aloitat värjäämisen.

Lue myös: Paidan solmuvärjäys 3 tavalla –  katso ohjeet ja värjää paita rypyillä, raidoilla tai spiraalilla

Lehtikuusentatti
Monet tatit ovat hyviä värjäyssieniä. Lehtikuusentatilla lankoihin voi värjätä keltaisen, oranssin ja vihreän sävyjä.  Kuva: CC4by-Jukka Vauras/Laji.fi

Sienivärjäys kannattaa hoitaa ulkosalla

Kun langat on puretettu, voi siirtyä värjäämään langat! Koska joistakin sienistä erityy pahoja hajuja, langat kannattaa värjätä ensisijaisesti ulkona.

Sienillä lankoja värjäävä saattaa joutua etsimään parhaita keittoreseptejä testailemalla. Värjäämisessä käytetään kuivattuja sieniä sienilajista riippuen 100–400 grammaa per 100 grammaa värjättävää lankaa. Oikean määrän löytää testailemalla itse, etsimällä vinkkejä kirjallisuudesta tai katsomalla osviittaa tämän jutun alaosaan koostetusta taulukosta.

Joidenkin sienten väriaineet voivat pölytä, joten kannattaa käyttää suojalaseja ja hengityssuojainta. Vaatteet suojataan roiskeilta essulla, ja suojahansikkaat estävät väriaineita ärsyttämästä käsien ihoa.

Sienivärjäys, näin värjäät langat:

  1. Murskaa kuivatetut sienet mahdollisimman pieneksi. Liota sieniä muutama tunti vedessä.
  2. Värjäyslientä tarvitaan 5 litraa 100 grammaa langaa kohden. Keitä sieniä vedessä noin tunti.
  3. Jäähdyä liemi ja siivilöi värjäysliemestä sienet pois.
  4. Aseta puretetut langat värjäysliemikattilaan. Nosta lämpötila 80–90 asteeseen. Älä anna veden kiehua. Anna lankojen olla liemessä noin tunti. Voit halutessasi lisätä liemestä pois siivilöidyt sienet takaisin esimerkiksi sukkahousuissa.
  5. Sekoita lientä välillä, jotta väri tarttuu lankoihin tasaisesti. Langat voi jättää värjäysliemeen jäähtymään. Tyypillisesti pidempi värjäysaika syventää väriä.
  6. Nosta langat pois liemestä. Anna lankojen kuivua varjoisassa paikassa pari vuorokautta. Kääntele lankoja kuivumisen aikana.
  7. Huuhtele langat vedellä kunnes niistä ei enää lähde väriä. Laita ensimmäiseen huuhteluveteen tilkka etikkaa. Pese langat neutraalilla saippualla tai sampoolla.

Älä unohda dokumentointia

Jokaisen värjäyskerran jälkeen on kirjattava ylös, mitä sieniä värjäykseen on käytetty ja kuinka paljon sieniä oli suhteessa värjättäviin lankoihin. Kannattaa koostaa tiedot ja pieni näyte värjätystä langasta esimerkiksi vihkoon.

Ylös kirjataan myös, mitä aineita puretukseen käytettiin ja kuinka paljon.

Onko sienivärjäys tuttua? Onnistuuko sienillä värjääminen helposti? Kerro kokemuksesi kommenteissa!

Lähteet: Anna-Karoliina Tetri: Sienivärjäys (Moreeni, 2013), Suomen Sieniseura: Sienivärjäys

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sienivärjäys antaa lankoihin upeat sävyt! Näillä ohjeilla pääset vauhtiin sienillä värjäämisessä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.