Tuftattu istuinalusta on kätevä siirtää tarpeen mukaan paikasta toiseen.

Tuftattu istuinalusta on sopiva aloittelijan tuftausmalli – ota ohje ja mallikuva talteen

Tuftattu istuinalusta on ihanan lämmittävä ja kaunis. Kokeile hauskaa punch needle -tekniikkaa ja tuftaa kaunis istuinalusta penkin pehmikkeeksi.

Tuftattu istuinalusta sopii jakkaralle tai penkille pehmentämään ja lämmittämään istujan alla. Kuviona on kaunis mustavalkoinen lehtiaihe, joka sopii kotiin kuin kotiin.

Lue myös: Ota tuftaus-tekniikka haltuun – katso 7 vinkkiä, joiden avulla onnistut!

Tuftattu istuinalusta, koko: 26 x 39 cm (sopiva esim. Ikean Bekväm -jakkaraan)

Tarvikkeet:

· Monks Cloth -tuftauskangasta noin 54 x 54 cm.

· Tuftauskehikko koko 50 x 50 cm.

· Tuftausneula Oxford Punch Needle, 10 regular.

· Mallityöhön on käytetty Sandnes Garn Fritidsgarn 100% -villalankaa yksinkertaisena.

· Taustakangas noin 31 x 45 cm. Mallityössä on pellavakangasta.

· Kiinnisilitettävää tukikangasta tai maitoliimaa tyynyn taustan huolitteluun.

· Villalankaa Fritidsgarn: 200 g luonnonvalkoista ja 100 g mustaa.

· Lisäksi tarvitset vedenkestävän tussin, sakset, ompelukoneen, silitysraudan ja -liinan, nuppineuloja, ompelulankaa ja -neulan.

Lue myös: Kirjo näyttävä aforismityyny trendikkäällä tuftaus-tekniikalla – katso ohje!

Tuftattu istuinalusta, tee näin:

Esivalmistelut: Huolittele tuftauskankaan reunat saumurilla tai siksakilla. Kiristä kangas tuftauskehikkoon hyvin kireälle. Suurenna kuvio kopiokoneella tai käsin mittakaavan mukaan. Jäljennä se vedenkestävällä tussilla kankaaseen. Tussipiirros ei näy valmiissa työssä. Voit asettaa kehyksen valoa vasten, jolloin piirros näkyy paremmin kankaan läpi. Teippaa paperi kiinni kankaaseen jäljentämisen ajaksi.

Mallikuva, tuftattu istuinalusta. Tulosta ja jäljennä tuftauksessa tarvittava kuva.

Mallikuva, tuftattu istuinalusta. Tulosta ja jäljennä tuftauksessa tarvittava kuva.

Langoita neula: Lanka pujotetaan neulan kärjessä olevasta uran puoleisesta reiästä ja asetetaan neulan uraan koko pituudeltaan. Työskentele koko ajan niin, että neulan langoitusaukko osoittaa kulkusuuntaan.

Aloita tuftaus: Ensin tuftataan lehtivanojen varret, sitten lehdet ja viimeiseksi pohjaväri. Aseta tuftausneula lehtivanan kohdalle kuvion reunaan ja työnnä neula kankaan läpi niin pitkälle, että neulan puinen osa koskettaa kangasta.

Vedä neulassa oleva langan alkupää nurjalle. Nosta neula reiästä ja liu´uta neulan kärki kangasta pitkin siirtyen noin 8 mm eteenpäin. Älä nosta neulaa ylös kankaan pinnasta.

Työnnä neula uudelleen kankaaseen ja jatka, kunnes koko varren viiva on täytetty. Jätä lopuksi neula kankaaseen, vedä kevyesti nurjalla olevasta neulasta tulevasta langasta ja katkaise lanka. Jätä aina aloituksessa ja lopetuksessa langanpää kankaan nurjalle.

Siirry seuraavaan varteen ja tuftaa kaikki varret. Tuftaa sitten lehden ääriviiva ja täytä se spiraalimaisesti.

Pyri täyttämään lankarivit limittäin edellisen viivan viereen sisäpuolelle. Varo halkaisemasta neulalla edellisen kerroksen lankoja. Kun kuvio on täytetty, päätä kuten edellä.

Jatka tuftaten kaikki lehdet. Tuftaa viimeiseksi pohjaväri. Voit tuftata suoria viivoja tai seurata kuvioiden ääriviivoja.

Lue myös: Langan korvaaminen toisella: Huomioi nämä, kun valitset lankaa ohjeessa kerrotun tilalle

Tuftattu istuinalusta sopii jakkaralle ja pitkälle penkille niitä saa vierekkäin useamman.

Tuftattu istuinalusta sopii jakkaralle ja pitkälle penkille niitä saa vierekkäin useamman.

Viimeistely: Tasoita kaikki langan päät tuftattujen lenkkien mittaisiksi. Lenkkejä ei leikata auki. Irrota kangas kehikosta. Kangas voi kiertyä voimakkaasti rullalle. Se tasoittuu, kun höyrytät kankaan kostean liina läpi. Silitä tuftatun kankaan taustalle tukikangas tai sivele kevyt kerros maitoliimaa. Anna liiman kuivua vuorokausi.

Huolittele kangas noin 3 cm päähän tuftatun kuvion reunasta ja leikkaa ylimääräinen kangas pois. Huolittele tyynyn taustakangas. Kiinnitä nuppineuloin taustakangas ja tuftattu kangas toisiinsa oikeat puolet vastakkain. Ompele kolme sivua yhteen ompelukoneella. Käytä vetoketjupaininjalkaa, jolloin pääset lähelle tuftattua reunaa. Käännä työ oikein päin ja silitä molemmat puolet kostean silitysliinan avulla. Ompele lopuksi kääntöaukko kiinni lyhyillä piilopistoilla.

Malli ja ohje: Johanna Lumila, ohjetiedustelut johanna.lumila@taitopohjoispohjanmaa.fi

Tarvikkeiden myyntipaikat: Tuftausneulat ja Sandnes Tykk Ull- ja Fritidsgarn-villalanka, Taito Shop Oulu tai taitoshop.fi. Sandnes Fritidsgarnvillalanka, Lankava tai Menita. Tuftauskangas ja -kehikko, Toika Oy. Paksu Pirkkalanka, Taito Pirkanmaa Oy

Lue myös: Isoäidinneliö taipuu moneen – ota talteen perusohje ja tee ihanat lapaset

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 19/20.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Tuftattu istuinalusta on sopiva aloittelijan tuftausmalli – ota ohje ja mallikuva talteen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X