Askartelu

Askartele joulukoristeet itse luonnonmateriaaleista – katso 6 hurmaavaa ideaa!

Olemassa olevien joulukoristeiden kaveriksi on helppo askarrella uusi luonnonmateriaaleja käyttäen. Nappaa tästä 6 hauskaa ideaa!

Joulukoristeet tuovat joulun tunnelmaa kotiin. Koristeita ei kuitenkaan tarvitse hamstrata kassitolkulla jouluruuhkassa kaupoista, vaan ne on helppo tehdä itse – ja luonnon antimia hyödyntäen. Kokosimme yhteen ihanat joulukoristeet luonnonmateriaaleista!

Katso myös: Joulukoristeet saksanpähkinöistä: Syö ensin, askartele sitten

Joulukoristeet luonnonmateriaaleista: Käpyjä kynttilän juureen

Itsenäisyyspäivää juhlitaan perinteisesti sytyttämällä ikkunanlaudalle kaksi kynttilää. Tavallinen valkoinen kynttilä saa luonnosta kaverikseen käpykruunun.

joulukoristeet luonnonmateriaaleista

 

Kävyt voi sommitella joko suoraan kynttilän viereen, tai kynttilän voi asettaa sisään lyhtyyn ja verhota lyhdyn pohja kävyillä. Muista kuitenkin, ettei kynttilän saa antaa palaa loppuun, jotta liekki ei pääse liian lähelle kuivia käpyjä.

Oksat lasipulloissa

Luonnossa vaeltaminen tekee hyvää keholle ja mielelle. Ja saattaapa mukaan tarttua muutama kaunis oksa! Älä kuitenkaan napsi oksia suoraan puista ilman maanomistajan lupaa.

Kuivaa ja siisti oksat, ja aseta ne puhtaisiin lasipulloihin ikkunalaudalle esimerkiksi eteiseen tai olohuoneeseen. Oksat ovat kauniita omillaan, mutta niihin voi myös ripustaa roikkumaan olemassa olevia joulukuusenkoristeita!

joulukoristeetluonnonmateriaaleista

 

Kransseilla koristeita pöydälle tai oveen

Puiden oksia voi hyödyntää koristelussa monella tavalla. Pehmeät oksat taipuvat kranssiksi niin kynttilän ympärille kuin koristeeksi ovenpieleen.

Kranssin ilmettä saa helposti muutettua valitsemalla siihen erilaisia oksia. Koristele kranssi erilaisia marjaisilla oksilla, kävyillä ja esimerkiksi silkkinauhoilla, niin ovenpieleen saa hieman väriäkin.

joulukoristeet luonnonmateriaaleista

Jos taiteilet kranssin kynttilän ympärille, pidä huoli, ettei liekki osu vahingossakaan liian lähelle luonnonmateriaaleja.

joulukoristeet luonnonmateriaaleista

Jouluasetelma huonekasveilla

Kokoa tutun huonekasvin ympärille pehmeästä sammaleesta peitto. Sirottele vielä halutessasi päälle kultaista hilettä juhlavamman lopputuloksen aikaansaamiseksi. Kaunis asetelma tuo iloa vielä pitkään joulunkin jälkeen!

Vanhan huonekasvin ilmettä voi freesata myös asettamalla sen uuteen ruukkuun. Vanhoja ruukkuja on varmasti joka kodissa ja aikaa nähneet ruukut ovat usein hyvin kauniita.

Joulukoristeet luonnonmateriaaleista: ripusta koristeet oksiin

Kotoa löytyviä joulukuusenkoristeita voi myös ripustaa oksiin! Tukevammat oksat voi laittaa roikkumaan seinälle tai katosta, hennommat voi asetella kauniisti maljakoihin ja ripustaa oksille koristeita roikkumaan.

joulukoristeet luonnonmateriaaleista

Kommentoi

Kommentoi juttua: Askartele joulukoristeet itse luonnonmateriaaleista – katso 6 hurmaavaa ideaa!

Taneli

Minäkin kerään ympäri vuoden metsästä kaikenlaista pientä. Yhtenä vuonna minulla oli ajatus pienestä puupölkystä, jonka päälle laitan sitten punalakkisia tonttuja istumaan. Toin marraskuun puolella pienen puupölkyn kodinhoitohuoneeseen kuivumaan ja joulua odottamaan. Parin päivän päästä huomasin, että kodinhoitohuoneen pöydällä oli muurahaispolku. Minä löysin aitasta kasan vanhoja mehupulloja, niitä on erivärisiä ja -mallisia. Ne ovat kauniita kynttilän valossa. Joulun tunnelma voi tulla monenlaisesta: meillä on vanha navetta, joka on rehellisesti sanottuna pelkkä ongelmajäte lahoinen ristikkoikkunoineen ja roikkuvine ovineen. Joulun alla se kuitenkin alkaa näyttää ihan siltä, että ikkunasta voi koska tahansa kurkistaa tonttu. Olen taittanut riippakoivun oksista seppeleitä ulkorakennusten oviin. Ympärille sitten vähän punaista nauhaa. Minun lapseni ovat jo maailmalla, meitä on vain kaksi aikuista ja koira. Jollain tavalla joulusta puuttuu aika paljon, kun ei ole niitä pieniä, joiden kanssa voisi liimata yhdessä tonttuja ikkunoihin. Elämässä kaikella on aikansa, niinpä joulujakin on monenlaisia.

Sari Rantanen

Hei Taneli ja kiitos sinulle kommentistasi. Kirjoitit kauniisti jouluun valmistautumisestasi. Olet niin oikeassa siinä, että jouluja on monenlaisia ja kaikella on aikansa. Itse olen onnellinen siitä, että saamme viettää joulua koko perheen kanssa, mutta tiedän, että edessä on vielä nekin ajat, jolloin vietämme joulua ehkä mieheni kanssa kaksin lapsen aikuistuessa ja lähtiessä maailmalle.

Minussa asuu ikuinen romantikko ja huomaan huokaavani, kun kerrot talonne ja vanhan navetan jouluilmeestä. Sellaisessa ympäristössä itsekin kaikki lapsuuden jouluni vietin, enkä unohda niitä jouluja koskaan. Oli aivan oma tunnelmansa viettää aattoa tunnelmallisessa tuvassa, kun leivinuunissa paistuivat joululaatikot ja koko suku oli koossa.

Kaiken nykyaikaiseen jouluun liittyvän krumeluunin ja kimalluksen keskellä kauniit vanhat esineet tai juuri tuollaiset riippakoivun oksista taitellut seppeleet ovat usein niitä kauneimpia joulun koristeita. Tosin itsekin saattaisin hiukan havahtua, jos kodinhoitohuoneen lattialla kävelisi yhtäkkiä muurahaisarmeija. Tuota samaa olen muuten usein pohtinut, kun olen kantanut sisälle jos jonkinlaista kannontynkää ja sammalmätästä joulukoristeluja varten 😉

Oikein lämminhenkistä joulukuun jatkoa sinulle ja valmistaudutaan joulun tuloon kukin omalla tavallamme. Sinun joulustasikin tulee kaunis ja tunnelmallinen, se välittyy jo näistä kirjoituksistasikin.

Tuikkuliini

Joka syksy mulla on mielessä, että pitääpä kerätä noita kauniita männynkäpyjä talteen ja tehdä niistä joulukoristeita. Nooh, keräämättä tuppaa jäämään. Yleensä lumi ehtii ennen minua:) Lapsuudenkotini pihalta keräilen yleensä hevoskastanjoita, tänä vuonna keräsin niitä kyllä lähes ämpärillisen, mutta onneton unohdin ottaa ne mukaani poislähtiessäni.

Sammaleista ja jäkälistä yleensä tulla tupsahtelee jos jonkinmoista viipeltäjää, onneksi ovat pienikokoisia 🙂

Tällä hetkellä jouluvalmisteluni ovat siinä kunnossa, että keittiön tasolle olen nostanut muutaman vanhan Riihimäen lasin hillopurkin, laittanut sisään merisuolaa ja punaisia pyöreitä kynttilöitä ja koristellut purkkien suut punaisella satiininauhalla. Kyntteliköt nostelin esiin juuri tänään. Pikkuhiljalleen, pikkuhiljalleen… täytyyhän sitä jonkinmoinen kiire saada aikaiseksi ennen jouluaattoa.

Taneli

Kiitos ideasta! Minulla on pari isoa Riihimäen lasin purkkia, sellaista vähän vihertävää. Olen pitänyt niissä jouluvaloja, mutta kynttilät ovat tunnelmallisempia.

Anne-Marie

Pitkään mietin joulukuun alussa,että voiko jo kodin ”pukea” jouluisemmaksi ja päätin ,että voi 😉
Nyt on verhot ja liinoja antamassa punaista väriä.Kynttilöitä ollaan polteltu jo pidempään.
Kirpparilta löysin ison tähden ikkunaan ja sellaisia näkyy olevankin melkein joka naapurissa nyt.
Pieni miehemme tuumasi tänään illalla,että kyllä minä sitten rakastan joulua 😉

Sari Rantanen

Hei Tuikkuliini ja kiitos kommentistasi. Hevoskastanjat kuulostavat ihanilta, toivottavasti saat ne vielä kotiin asti, jotta pääset käyttämään niitä 😉

Sammaleista on tupsahdellut ainakin pieniä hämähäkkejä yms. pikkuotuksia, joita kissamme on sitten innoissaan seuraillut ja hmm, maiskutellut… 😉

Eikä jouluvalmisteluiden kanssa tarvitse pitää mitään kauheaa hoppua. Eipä meilläkään vielä niin kauheasti ole koristeita vielä esillä. Tänään laitoimme kuitenkin jo ikkunaan kauniit jouluporot ja joulupallot, tuollaisia hauskoja tarrakoristeita, joita kaapin kätköistä löysin.

Meillä varmasti tuo viimeinen viikko ennen joulua on se, kun kaikki viimeiset jutut valmistuvat, niin ruoat kuin koristelutkin. Kyllä tässä ehtii, ei mitään paniikkia. Siis mukavaa joulukuun jatkoa sinulle ja pikkuhiljaa, niinkuin sanoit.

Hei Taneli ja kiitos kommentistasi. Sinullahan taitaa olla vaikka mitä aarteita kotinne kätköissä. Nuo Riihimäen vihertävät lasipurkitkin ovat jo arvossaan, jos olet yhtään kirppareita tai vanhan tavaran myymälöitä kierrellyt. Itselläni on muutama sellainen aarre ja ovat mielestäni tosi kauniita. Ne koristuvatkin tosi kauniisti jouluun, kun laitat purkkiin Tuikkuliinin tapaan kynttilöitä ja muuta pientä koristusta 😉

Hei Anne-Marie ja kiitos kommentistasi. Kyllä kodin varmasti voi jo pukea jouluisammaksi joulukuun alussakin. Verhoja en ole vaihtanut, enkä ihan varmaksi tiedä, teenkö edes niin. Nuo valkoiset kun käyvät läpi vuoden. Mutta kynttilät palavat meilläkin ja joululaulujakin on jo ruvettu kuuntelemaan enenevässä määrin. Muuten itse joulukoristelut ovat vielä alkutekijöissään, en ole kauheasti halunnut vielä kotia koristaa jouluun, mutta erilaisia valoja kylläkin olen laitellut jo esille aika paljon. Minäkin olet koettanut löytää ison tähden keittiön ikkunaamme, mutta ei ole oikein osunut sopivaa eteeni. Tänään jo hipelöin yhtä potentiaalista tähteä lähikirpparilla, vaan sinne se vielä jäi… Oikein mukavaa joulukuun jatkoa sinulle!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.