Askartelu

Kirsi Salmivalli taiteilee näyttäviä makramee-töitä poronsarviin – katso kuvat ihastuttavista teoksista!

Langat ja poronsarvet muovautuvat Kirsi Salmivallin käsissä uniikeiksi makramee-töiksi, jotka saavat inspiraationsa niin Lapin luonnosta kuin musiikistakin.  

Sammalenvihreät langat nivoutuvat osaavissa käsissä yhteen muodostaen pitsimäisen kuvion. Näppärät sormet solmivat langan lomaan vaaleita puisia helmiä. Koko komeuden kruunaa näyttävä poronsarvi, johon valmistunut amppeli solmitaan.

Lue myös: Makramee: Tee itse seinävaate – näin solmit näyttävän makrameen

Osaavat kädet ja näppärät sormet kuuluvat Kirsi Salmivallille, 62-vuotiaalle joogaohjaajalle ja ruokakaupan myyjälle. Turussa asuva Salmivalli on taiteillut vaikuttavia makramee-töitä puolentoista vuoden ajan, mutta käsityöinnostus juontaa juurensa kauas sukupolvien taakse.

”Kuulun vanhaan käsityösukuun. Sukumme naiset ovat aina tehneet käsillään kaikenlaista nypläämisestä mattojen ja kankaiden kutomiseen ja pitsinvirkkuuseen. Tämä into on periytynyt myös minulle”, Salmivalli kertoo.

Instagramissa nähty kuva innosti makramee-töiden pariin

Salmivalli innostui makramee-töiden tekemisestä nähtyään Instagramissa sisustusaiheisen kuvan, jonka taustalla komeili makramee-seinävaatetta muistuttava ryijy. Salmivalli päätyi tutkimaan makramee-sivustoja, ja hänellä heräsi halu kokeilla jotakin sellaista, jota hän ei ollut vielä kokeillut.

Ensi töikseen nainen suuntasi kauppaan, josta hän osti 120 senttimetrisen harjanvarren makrameen solmimista varten. Suora puu ei materiaalina kuitenkaan miellyttänyt, vaan tilalle oli keksittävä jotain mielenkiintoisempaa.

”Olen aina ollut viehättynyt Suomen Lapista ja poroista. Ajattelin tilata makramee-ryhmästä löytyneeltä porotilalliselta poronsarvia. Tilasin varoen ensin pienempiä sarvia, ja huomasin, että se on oma juttuni.”

värikäs makramee-työ
Kirsi Salmivalli tekee mielellään värikkäitä makramee-töitä, joissa hyödynnetään erilaisia tekstuureja ja kontrasteja.

Materiaalit suomalaisilta pienyrittäjiltä

Poronsarvien lisäksi Salmivalli käyttää tekemissään seinävaatteissa ja amppeleissa pääasiallisesti tekstiiliylijäämistä valmistettuja lankoja. Tarkoituksena on suosia suomalaisia pienyrittäjiä.

”Toisinaan minua pyydetään käyttämään tilaustöissä esimerkiksi kullan tai hopean värisiä lankoja, mutta kieltäydyn ystävällisesti, sillä ne täytyy hankkia ulkomailta.”

Lankojen lomaan sujahtaa toisinaan puisia helmiä, vuorikristalleja, ametisteja ja jopa viiriäisen sulkia ja siipiä. Asiakas saattaa lähettää Salmivallille esimerkiksi itse hankkimansa kristallin, jonka tekijä puhdistaa ja liittää työhön.

”Asiakas voi lähettää esimerkiksi Kuusamosta löytämänsä rakkaan kiven, joka on kerätty kihlareissulla. Lisään sen työhön ja liitän Kuusamon siihen ympärille. Pidän punaisena lankana aina sitä, että materiaalit tulevat Suomen sisäpuolelta.”

Kirsi Salmivallin makramee-työ
Salmivalli hyödyntää töissään poronsarvia. Yli 100 senttimetriseen sarveen tehtyjä seinävaatteita taiteilija ei lähetä postissa, sillä muuten asiakkaan postikulut kasvavat liian suuriksi.

Kaikki Salmivallin tekemät makrameet ovat tilaustöitä

Toinen asiakas lähestyy tekijää mielessään selkeä väriteema, toinen puolestaan haluaa Suomen luonnon inspiroiman, uniikin työn.

Suunnittelu lähtee liikkeelle asiakkaan mieltymysten kartoittamisesta ja siitä, mitä hän haluaa työn kuvastavan. Inspiraation lähteenä saattaa toimia jokin rakas ja merkityksellinen paikka.

”Olen tehnyt esimerkiksi Karjala-aiheisia töitä. Omat juureni ovat Karjalassa, joten aiheeseen on ollut mielenkiintoista perehtyä. Löysin monenlaisia tarinoita ja nimiä, joita kuljetan töissä mukana.”

Salmivalli pyytää usein kuvia tilasta, johon valmis työ sijoitetaan, jotta hän näkee ympäristön värimaailman.

Inspiraatiota Lapista, musiikista ja valokuvista

Salmivalli inspiroituu erilaisista kuvista. Mikäli työn värimaailma on asiakkaan toiveiden perusteella rusehtavan harmaa, etsii Salmivalli Instagramista Lappi-aiheisia kuvia erämökeistä ja paljaista tuntureista. Vaalea työ voi saada innoituksensa esimerkiksi auringonlaskusta.

 Makramee-työn suunnittelu lähtee liikkeelle usein värimaailman määräytymisestä.
Makramee-työn suunnittelu lähtee liikkeelle usein värimaailman määräytymisestä.

Kerran asiakas halusi yllättää Afrikasta kotoisin olevan aviopuolisonsa tuomalla yhteiseen olohuoneeseen jotakin, joka muistuttaa kumppanin kotimaasta. Salmivalli selaili aiheeseen liittyviä kuvia ja kuunteli afrikkalaista musiikkia. Lopputuloksena syntyi värikäs seinävaate, joka toi palan Afrikkaa keskelle Turkua.

Salmivallia on pyydetty maiden lisäksi ilmentämään töissään niin muinaisia esiäitejä kuin goottihenkeäkin.

”Olen tehnyt goottinaisille töitä, joissa yhdistelen mustaa ja violettia. He ovat olleet niistä todella innoissaan. Mustia töitä pyydetään muutenkin paljon. Mustaan liittyy tietynlaista mystiikkaa ja se on myös oma lempivärini.”

Kirsi Salmivalli ja makramee-työ
Salmivalli työskentelee ruokakaupan kassalla ja joogaohjaajana, minkä lisäksi hän tekee makramee-töitä ja soittaa äänimaljoja. ”Rakastan näitä töitä koko sydämestäni, joten ne eivät tunnu lainkaan ylivoimaisilta, vaan herkulta”, hän sanoo.

Värikkäät työt viehättävät

Tummanpuhuvien teosten lisäksi kauppansa tekevät moniväriset työt. Joulun aikaan valkoisten, pelkistettyjen enkelinsiipien kysyntä nousee, mutta muutoin tilaajakunta kaipaa runsasta väri-ilottelua.

Suosituissa töissä hyödynnetään rohkeasti erilaisia tekstuureja ja kontrasteja. Langat vaihtelevat ohuista paksuihin ja pörröisistä tiiviisiin.

Entä minkälaiset teokset ovat tekijän itsensä suosikkeja?

”Pidän eniten sellaisten töiden tekemisestä, joissa on paljon värejä ja ulottuvuuksia. Sellaiset työt kuvastavat parhaiten minua itseäni.”

Töiden vaatima aika vaihtelee

Pienehkön seinämakrameen tekemiseen kuluu yleensä noin viidestä kuuteen tuntia riippuen siitä, toivooko asiakas työhönsä lisäksi esimerkiksi sulkia. Yksinkertaiset amppelit valmistuvat nopeasti. Yhdessä poronsarvessa roikkuvat useammat amppelit vievät enemmän aikaa.

Töiden hinnat liikkuvat useista kympeistä muutamiin satoihin euroihin. Solmeilu on Salmivallille harrastus, ja sille on hankala asettaa tiukkaa tuntihintaa.

”Arvostan suuresti omaa tekemistäni, mutta se ei ole rahassa mitattavissa.”

Teoksiaan Salmivalli esittelee Instagram-tilillään, joka pursuaa toinen toistaan näyttävämpiä seinävaatteita ja amppeleita. Taiteilijan löytää sovelluksesta nimellä Poppanainen.

Salmivalli lähettää asiakkaalleen kuvia työstä pitkin valmistusprosessia. ”Luonnostelen lyijykynäpiirustuksia työstä, jotta asiakas näkee, että tuohon tulee esimerkiksi kolme tai neljä osaa, vähän sulkia ja tasseleita”, hän sanoo. 
Salmivalli lähettää asiakkaalleen kuvia työstä pitkin valmistusprosessia. ”Luonnostelen lyijykynäpiirustuksia työstä, jotta asiakas näkee, että tuohon tulee esimerkiksi kolme tai neljä osaa, vähän sulkia ja tasseleita”, hän sanoo.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kirsi Salmivalli taiteilee näyttäviä makramee-töitä poronsarviin – katso kuvat ihastuttavista teoksista!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.