Huonekasvit

Huonekuusi on vanha huonekasvi, joka on noussut uuteen suosioon – katso kuusen hoito-ohjeet ja inspiroivat kuvat

Vanha viileiden salien huonekasvi, huonekuusi eli norfolkinaraukaria, viihtyy puolivarjoisassa kasvupaikassa säntillisesti kasteltuna.

Huonekuusi eli norfolkinaraukaria (Araucaria heterophylla) oli suosittu huonekasvi etenkin 1800–1900-lukujen vaihteessa, kun taloissa oli vielä puulämmitteisiä viileitä saleja, joissa lämpötila pidettiin talvella alhaisempana kuin asuinhuoneissa.

Vaikka norfolkinaraukarian suosio välillä hiipui, viime aikoina kasvi on kokenut uuden tulemisen. Huonekuusia myydään nyt erityisesti talvella huonekasviksi tai ekologisena vaihtoehtona joulukuuselle. Sitä huonekuusi hieman muistuttaakin, vaikkei samalta tuoksukaan.

Myrkytystietokeskuksen mukaan huonekuusi on myrkytön.

Huonekuusi kannattaa pitää tasaisen kosteana.
Huonekuusi kannattaa pitää tasaisen kosteana. Kuva: Suvi Laine

Lue myös: Joulukuusen hoito-ohjeet: Ota talteen ohjeet, joiden avulla joulukuusi pysyy kauniina koko joulun!

Huonekuusi viihtyy valossa ja viileässä

Huonekuuset viihtyvät valoisassa paikassa mutteivät suorassa auringonpaahteessa. Kasvatuspaikan lämpötilan tulisi olla useita asteita alle normaalin huoneenlämmön, talvella jopa 5–10 astetta.

Kasvihuonemainen viherhuone – valoisa ja viileä tila – takaisi norfolkinaraukarialle parhaat kasvuolot. Nykykodeissa sellaista on harvoin tarjolla, joten lämmön ja valon keskinäistä suhdetta kannattaa parantaa kasvivalolla.

Huonekuusen kasvualustaksi käy tavallinen kukkamulta, johon voi lisätä läpäisykykyä parantavaa kevytsoraa. Kasvatusastiaksi sopii muovinen tai savinen istutusruukku, kun ottaa huomioon materiaalin vaikutukset kastelutarpeeseen: muovisessa astiassa kosteus säilyy pidempään kuin saviruukussa, josta kosteus haihtuu myös ruukun pinnan läpi.

Norfolkinaraukarian multa kannattaa pitää tasaisen kosteana. Kesällä kastellaan säännöllisesti, talvella harvemmin. Kastelujen välillä multa saa hieman kuivahtaakin, muttei päästä rutikuivaksi. Myös versojen sumuttelu on hyväksi.

Kesällä kasvia lannoitetaan joka toinen viikko, talvella pidetään taukoa. Kasvualustaa tarvitsee vaihtaa korkeintaan 2–3 vuoden välein.

Lue myös Annan jutu: Tee moderni joulukuusi oksasta

Huonekuusi sopii myös ruukkuineen matalaan koriin tai amppeliin.
Kokeile laittaa huonekuusi ruukkuineen matalaan koriin tai amppeliin. Kuva: Anton Reenpää

Tiesitkö tämän huonekuusesta eli norfolkinaraukariasta?

Huonekuusi sopii kauniisti minimalistiseen sisustukseen.
Huonekuusi sopii kauniisti minimalistiseen sisustukseen huonekasvin tavoin. Kuva: Jorma Marstio

Lähteet: Leena Arkio, Rakkaat vanhat huonekasvit (Otava) ja Anu Ranta, Hienohelma ja vanhapoika (Otava).

Juttua on muokattu 1.12.2020: Poistettu kuva, jossa ei ollut huonekuusi.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Huonekuusi on vanha huonekasvi, joka on noussut uuteen suosioon – katso kuusen hoito-ohjeet ja inspiroivat kuvat

Sinun täytyy kommentoidaksesi.