Huonekuusi on vanha huonekasvi, joka on noussut uuteen suosioon – katso kuusen hoito-ohjeet ja inspiroivat kuvat

Vanha viileiden salien huonekasvi, huonekuusi eli norfolkinaraukaria, viihtyy puolivarjoisassa kasvupaikassa säntillisesti kasteltuna.

Huonekuusi eli norfolkinaraukaria (Araucaria heterophylla) oli suosittu huonekasvi etenkin 1800–1900-lukujen vaihteessa, kun taloissa oli vielä puulämmitteisiä viileitä saleja, joissa lämpötila pidettiin talvella alhaisempana kuin asuinhuoneissa.

Lue myös: Joulukuusen hoito-ohjeet: Ota talteen ohjeet, joiden avulla joulukuusi pysyy kauniina koko joulun!

Huonekuusi kannattaa pitää tasaisen kosteana.

Huonekuusi kannattaa pitää tasaisen kosteana. Kuva: Suvi Laine

Vaikka norfolkinaraukarian suosio välillä hiipui, viime aikoina kasvi on kokenut uuden tulemisen. Huonekuusia myydään nyt erityisesti talvella huonekasviksi tai ekologisena vaihtoehtona joulukuuselle. Sitä huonekuusi hieman muistuttaakin, vaikkei samalta tuoksukaan.

Myrkytystietokeskuksen mukaan huonekuusi on myrkytön.

Huonekuusi viihtyy valossa ja viileässä

Huonekuuset viihtyvät valoisassa paikassa mutteivät suorassa auringonpaahteessa. Kasvatuspaikan lämpötilan tulisi olla useita asteita alle normaalin huoneenlämmön, talvella jopa 5–10 astetta.

Kasvihuonemainen viherhuone – valoisa ja viileä tila – takaisi norfolkinaraukarialle parhaat kasvuolot. Nykykodeissa sellaista on harvoin tarjolla, joten lämmön ja valon keskinäistä suhdetta kannattaa parantaa kasvivalolla.

Huonekuusen kasvualustaksi käy tavallinen kukkamulta, johon voi lisätä läpäisykykyä parantavaa kevytsoraa. Kasvatusastiaksi sopii muovinen tai savinen istutusruukku, kun ottaa huomioon materiaalin vaikutukset kastelutarpeeseen: muovisessa astiassa kosteus säilyy pidempään kuin saviruukussa, josta kosteus haihtuu myös ruukun pinnan läpi.

Norfolkinaraukarian multa kannattaa pitää tasaisen kosteana. Kesällä kastellaan säännöllisesti, talvella harvemmin. Kastelujen välillä multa saa hieman kuivahtaakin, muttei päästä rutikuivaksi. Myös versojen sumuttelu on hyväksi.

Kesällä kasvia lannoitetaan joka toinen viikko, talvella pidetään taukoa. Kasvualustaa tarvitsee vaihtaa korkeintaan 2–3 vuoden välein.

Lue myös Anna.fi:stä: Tee moderni joulukuusi oksasta

Huonekuusi sopii myös ruukkuineen matalaan koriin tai amppeliin.

Kokeile laittaa huonekuusi ruukkuineen matalaan koriin tai amppeliin. Kuva: Anton Reenpää

Tiesitkö tämän huonekuusesta eli norfolkinaraukariasta?

  • Norfolkinaraukariaa eli huonekuusta käytetään meillä viherkasvina, mutta oikeastaan se on havupuu, joka ei ole Suomessa talvenkestävä.
  • Laji on kotoisin Norfolkinsaarelta, josta kapteeni James Cook (1728-1779) toi taimen Eurooppaan viljelykasviksi.
  • Nykyisin myytävät huonekuuset ovat kasvihuoneissa tuuheiksi kasvatettuja. Ennen vanhaan kodeissa kasvatetut taimet olivat hontelompia.
  • Kauneimmillaan norfolkinaraukaria kasvaa vanhanajan palmujen tapaan isossa ruukussa, jonka ympärillä on tilaa.
  • Norfolkinaraukaria kasvaa luonnossa isoksi puuksi. Viherkasvinakin laji kasvaa jopa yli metrin korkuiseksi mutta on melko hidaskasvuinen.
  • Huonekuusen neulasmaiset lehdet ovat pehmeät. Jotkut käyttävät huonekuusta koristeltuna joulukuusena.
  • Huonekuusta voi lisätä siemenistä.
Huonekuusi sopii kauniisti minimalistiseen sisustukseen.

Huonekuusi sopii kauniisti minimalistiseen sisustukseen huonekasvin tavoin. Kuva: Jorma Marstio

Lähteet: Leena Arkio, Rakkaat vanhat huonekasvit (Otava) ja Anu Ranta, Hienohelma ja vanhapoika (Otava)

Juttua muokattu 1.12.2020: Poistettu kuva, jossa ei ollut huonekuusi.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Huonekuusi on vanha huonekasvi, joka on noussut uuteen suosioon – katso kuusen hoito-ohjeet ja inspiroivat kuvat

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X