Askartelu

Napin ompelu onnistuu helposti käsityönopettajan ohjeilla – arvaatko, mihin tulitikkua tarvitaan?

Käsityönopettaja Anni Ignatius neuvoo tuoreessa Korjaa kauniiksi -kirjassaan, miten voit pidentää vaatteiden käyttöikää vaatteita korjaamalla. Irronneen napin ompelukin on helpompaa kuin luulet!

Anni Ignatiuksen kirjoittama Korjaa kauniiksi – Käsikirja kodin vaatehuoltoon (Moreeni 2020) neuvoo vaatteiden huoltamisessa ja korjaamisessa, kuten reikien paikkaamisessa ja irronneen napin ompelussa.

Lue myös: Vaatteiden korjaus on tulevaisuuden taito, väittää käsityönopettaja – eikä korjaus ole edes niin vaikeaa kuin luulet

Osa voi arkailla rikkinäisen vaatteen korjaamista, mutta arkailuun ei ole syytä. Korjaamista kannattaa kokeilla rohkeasti.

”Siinähän ei menetä mitään, että kokeilee. Jos on rikkinäinen vaate, jota ei käytä ja korjaus menee pieleen, lopputulos on silti sama. Jokaisen vaatteen myötä taidot karttuu ja korjaaminen muuttuu sujuvammaksi”, Anni Ignatius kertoo Kotiliedelle.

Anni Ignatius
Anni Ignatius Kuva: Pihla Liukkonen

”Kirjani pääidea on siinä, että vaatteen voi korjata kuka vain ja miten vain – ei ole yhtä oikeaa tapaa korjata, ilmastointiteippikin käy”, Anni kertoo Sormustin-blogissaan.

Ilmastointiteipin voi esimerkiksi kiinnittää talvitakkiin, jotta vanut eivät tule ulos.

Teippiä yleisempiä korjausvälineitä ovat kuitenkin neula ja lanka, joilla pystyy korjaamaan jo monenlaista, kuten kiinnittämään irronneen napin takaisin paikoilleen.

Anni jakaa Kotilieden lukijoille kirjastaan löytyvän ohjeen napin ompeluun.

Katso videolta, miten napin ompelu onnistuu:

Lue myös: Kotilieden käsityöryhmässä jaetaan parhaat käsityöideat – tervetuloa mukaan sisäpiiriin!

Napin ompelu Korjaa kauniiksi -kirjan ohjeella

Tarvikkeet

Napin ompelu

1. Ompele nappi kaksinkertaisella langalla. Huomaamattomimman aloituksen teet näin: pujota molemmat langanpäät neulansilmään, ja jätä langan taitekohta pidempään päähän. Vie aloituspiston jälkeen neula ja lanka kaksinkertaisen langanpään silmukan läpi (ks. kuva). Voit toki tehdä langan päähän tavallisen solmun.

Napin ompelu
Kuva: Anni Ignatius

2. Pistä neula alakautta napinreiän läpi ja viereisestä reiästä kankaan nurjalle puolelle. Aseta napin ja kankaan väliin tulitikku tai paksu parsinneula. Tämä pitää pistot sopivan väljinä ja tekee napin kaulan ompelusta helpompaa. Pistä siististi 3–5 kertaa samoista napin rei’istä kankaan nurjalle puolelle ja nurjalta oikealle. Jos napissa on neljä reikää, tee vastaavat pistot toiseen reikäpariin.

Napin ompelu
Kuva: Anni Ignatius

3. Seuraavaksi ota tukena ollut parsinneula tai tulitikku pois. Vie lanka reiän kautta napin ja kankaan väliin. Kierrä langalla napin kaulan ympäri 3–5 kertaa, ja pistä lanka nurjalle puolelle. Päättele lanka.

Napin ompelu
Kuva: Anni Ignatius

Vinkki! Napin ompelu takkiin

Jos ompelet nappia takkiin, nappi on hyvä vahvistaa nurjalle puolelle tulevalla tukinapilla, jolloin sekä nappi että kangas kestävät paremmin. Ompele takin nappi kuten tavallinen nappi, mutta kiinnitä samoilla pistoilla kankaan nurjalle puolelle vastakappaleeksi pienempi nappi.

Ommellut napit rivissä.
Nelireikäisen napin voi ommella monella eri tavalla. Kuva: Anni Ignatius

Kommentoi

Kommentoi juttua: Napin ompelu onnistuu helposti käsityönopettajan ohjeilla – arvaatko, mihin tulitikkua tarvitaan?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.