Askartelu

Solmi lehtisilmullisista oksista keväinen silmukranssi – näin saat oksat puhkeamaan kukkaan

Heleän vihreä oksakranssi tuo ­tuulahduksen keväästä. Kerää väkkyröitä oksia vanhoista taikinanmarjapensaista tai omenapuista. Laita oksat veteen ja odota lehtisilmujen puhkeamista.

Kun leikkaat puutarhan puiden tai pensaiden silmuoksia kevättalvella, älä heitä oksia kompostiin, vaan tuo ne sisälle vihertymään lämpimään veteen. Tätä kasvin biologisen vuosirytmin huijaamista kutsutaan hyötämiseksi.

Parhaiten onnistut valitsemalla aikaisin keväällä kukkivia pensaslajikkeita. Esimerkiksi omenapuun, onnenpensaan, koivun, syreenin, pajun ja kanukan oksat saat helposti vihertymään maljakossa.

Leikkaa oksiin viisto imupinta ja vaihda maljakon vesi muutaman päivän välein. Sumuttele oksia päivittäin, jotta silmut jaksavat aueta. Ole kärsivällinen! Oksien vihertyminen ja kukkiminen maljakossa nopeutuu kevään edetessä, kun kasvien lepotila alkaa purkautua.

Lue myösKevätkukista ja hiirenkorvalla olevista oksista syntyy kevään ihanin kukkakimppu – katso selkeät ohjeet ja onnistu!

Silmukranssi

Tarvikkeet:

Tee silmukranssi näin:

  1. Taivuta rautalangasta kranssipohja. Kierrä rautalangan päät yhteen.
  2. Katko oksasaksilla oksista latvuksia ja kokoa niistä pieniä kimppuja.
  3. Aseta kimppu kranssipohjalle ja kiinnitä kiertämällä rautalankaa kimpun ja kranssipohjan ympärille. Lisää uusi kimppu ja jatka, kunnes kranssipohja peittyy. Aseta viimeisten oksakimppujen tyvet ensimmäiseksi sidottujen alle.
  4. Tee rautalangasta pieni ripustuslenkki kranssin takapuolelle. Kiinnitä se kranssin rautalankapohjaan. 
Silmukranssi
Hiirenkorvalla olevista oksista solmit herkän kevätkranssin. Oksien leikkaamiseen tarvitset maanomistajan luvan. © Tiina Rinne

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 3/2024.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Solmi lehtisilmullisista oksista keväinen silmukranssi – näin saat oksat puhkeamaan kukkaan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.