Askartelu

Tuula, 74, innostui suodatinpussikransseista niin paljon, että on tehnyt niitä lähes koko suvulle – näin hän askartelee somehitiksi nousseen koristeen

Suodatinpussikranssi on tänäkin vuonna yksi jouluaskartelijoiden suosikeista. Koristele soma ruusukranssi omaan tyyliisi sopivaksi tai valmista useampi joululahjoiksi.

Tamperelainen Tuula Lehvonen, 74, ihastui suodatinpussikransseihin ensisilmäyksellä neljä vuotta sitten. Tuula oli tuolloin vierailemassa tuttavapariskunnan luona ja iski silmänsä herkkään ruusukranssiin.

”Siinä ei ollut mitään koristeita, vaan se oli pelkkä valkoinen kranssi. Heidän tyttärensä oli askarrellut sen heille lahjaksi, ja minä niin ihastuin siihen!” Tuula kertoo.

Kokeneen käsityöharrastajan oli päästävä kokeilemaan suodatinpussikranssin askartelua itse. Niinpä hän etsi tietoa internetistä, hankki tarvittavat välineet ja ryhtyi tuumasta toimeen.

Siitä asti Tuula on valmistanut suodatinpussikransseja joka vuosi joulun aikaan. Muutama on esillä omassa kodissa ympäri vuoden – ne kun ovat niin sieviä, ettei niitä raaski piiloonkaan laittaa. Suurimman osan kransseistaan Tuula on kuitenkin antanut läheisille ja tuttaville joulu- ja muiksi lahjoiksi.

”Niitä on varmaan jo lähes kaikilla sukulaisillani. Joskus innostun tekemään niitä vielä joulun jälkeenkin, kun se on niin mukavaa ajankulua.”

Lue myös: Näin teet parin euron design-valaisimen suodatinpusseista

Suodatinpussikranssi taipuu moneen makuun

Tuula arvioi, että kransseja on toistaiseksi valmistunut parikymmentä, ja lisää on tekeillä. Vaikka häneltä saattaa kulua yhden kranssin tekemiseen jopa kuusi tuntia, ruusut valmistuvat kuulemma kätevästi vaikkapa televisiota katsellessa.

”Aina kun saa yhden valmiiksi, tulee uutta inspiraatiota ja intoa. Ihastun aina uuteen kranssiin ja haluan koettaa tehdä vielä vain nätimpiä. Olen tehnyt kransseja ruskeistakin suodatinpusseista, ja niistä tulee tosi kauniita”, Tuula vinkkaa.

suodatinpussikranssi
Kranssiin on käytetty punaista nauhaa, pieniä punaisia joulupalloja ja valkaisemattomia suodatinpusseja.

Tuula ei suinkaan ole ainoa suodatinpussikransseista innostunut. Sosiaalisen median perusteella ne ovat tänäkin vuonna yksi joulun suosikkiaskarteluista, eikä ihme.

Askarteluprojektin hintakaan ei päätä huimaa, ja sinänsä melko yksinkertaista perusmallia voi muunnella lähes loputtomasti. Kransseihin voi lisätä erilaisia koristeita tai vaikka pienet valot, pohjana voi käyttää pyöreän sijaan muitakin muotoja ja suodatinpusseja voi värjätä tai kuvioida.

suodatinpussikranssi
Ihan uudenlaista henkeä kranssiin saa käyttämällä valkaistuja suodatinpusseja, hopeisia joulupalloja ja mustaa nauhaa.

Tuulan kranssi-innostus on pysynyt yllä tekemällä kransseista erilaisia versioita. Hän on hyödyntänyt koristelussa esimerkiksi kauniita nauhoja ja pieniä joulukuusenpalloja, joista on irrottanut ripustuslenkin. Suunnitelmissa on kokeilla myös, millaisia ruusuista tulisi kuviosaksia käyttämällä. Somessa kranssista on näkynyt myös versioita, joihin on aseteltu pienet jouluvalot.

Kransseja tehtaillessa Tuulan tapa tehdä peruspohja on vakiintunut. Näin hän valmistaa suodatinpussikranssin:

suodatinpussikranssi
Valkoiset suodatinpussit ja punainen nauha ovat mukavan jouluinen yhdistelmä.

Tarvikkeet yhteen suodatinpussikranssiin:

Tarvikkeiden hinta on yhteensä alle 20 euroa.

Tältä näyttää askartelun vaihe, jossa ruusukkeita liimataan styroksirenkaaseen.
Tältä näyttää askartelun vaihe, jossa ruusukkeita liimataan styroksirenkaaseen.

Lue myös Anna.fi:stä: Oletko aina tehnyt rumia rusetteja? Näin solmit rusetin oikeaoppisesti – katso helppo video-ohje

Näin suodatinpussikranssi askarrellaan:

  1. Aloita kiinnittämällä styroksirenkaan tasaiselle puolelle ripustuslenkki valitsemastasi materiaalista. Kiinnitä lenkki kuumaliimalla.
  2. Aseta kolme suodatinpussia päällekkäin. Piirrä päällimmäiseen pussiin kolme ympyrää pyöreän esineen avulla. Valitse mieluiten halkaisijaltaan mahdollisimman suuri esine. Lopputuloksena kolme piirrettyä ympyrää mahtuvat juuri ja juuri pussin pinnalle.
  3. Niittaa kukin ympyrä keskeltä niin, että suodatinpussit ovat toisissaan kiinni. Ota seuraavat kolme pussia ja jatka samaa, kunnes kaikki suodatinpussit on käytetty.
  4. Leikkaa kaikki ympyrät irti.
  5. Rypistä kukin ympyrä ruusuksi. Taittelu onnistuu vapaan käden tekniikalla yksi paperikerros kerrallaan vekittäen. Supista lopuksi ”terälehtiä” hieman yhteen.
  6. Kun ruusut ovat valmiit, liimaa ne kranssipohjaan. Lisää pieni määrä, noin puoli senttiä, liimaa ruusun taustapuolelle, niitin kohdalle. Paina ruusu tiukasti styroksirenkaaseen. Jatka renkaan täyttämistä liimaamalla ruusut järjestyksessä vieri viereen. Liimaa ruusut tiiviisti lähekkäin, jotta ne peittävät styroksin.
  7. Koristele kranssi halutessasi esimerkiksi pienillä joulupalloilla, kevyillä jouluvaloilla tai nauhoilla.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tuula, 74, innostui suodatinpussikransseista niin paljon, että on tehnyt niitä lähes koko suvulle – näin hän askartelee somehitiksi nousseen koristeen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.