Askartelu

Heidi keksi askarrella joulupallonsa suodatinpusseista – näin teet söpöt joulupallot kotoa löytyvistä tarvikkeista!

Kauniit suodatinpussipallot eivät rasita kukkaroa. Askartelu on helppoa, ja tarvikkeet löytyvät suurella todennäköisyydellä jo kotoasi.

Paperista taidolla kennotettuja joulupalloja näkee nykyään myytävän monissa kaupoissa liki kymmenen euron kappalehintaan. Sellaista ei ihan äkkiseltään osaisi ajatella tekevänsä itse, mutta se on kuitenkin täysin mahdollista.

Yksi paperisista kennopalloista innostuneista on muuramelainen Heidi Tiainen. Hän on askarrellut kauniita joulupalloja suodatinpussipapereista. Yhden pallon tekemiseen kuluu aikaa vain muutamia minuutteja.

”Teen aina mieluummin itse, kuin ostan valmiina. Olen ommellut myös lasteni vaatteet itse. Tällä hetkellä aikaa ideoiden toteuttamiselle on kuitenkin todella vähän”, Heidi kertoo.

Ajan puutteen takia Heidi päättikin hieman oikoa pallon askartelussa. Hän löysi idean Pinterestistä, mutta sovelsi ohjetta hieman. Ohjeen mukaista paperia ei ollut juuri käden ulottuvilla, joten hän päätti hyödyntää kaapista löytyviä ruskeita suodatinpusseja. Se on taipuisaa ja sopivan ohutta askarteluun.

Heidi esitteli ideansa Instagram-tilillään ja on saanut siitä paljon kiitosta. Suodatinpussipallo on helppo tehdä, ja lopputulos on kaunis.

”Tämä on kyllä todella iisi kikka. Tarvitset vaan liimaa, narua, suodatinpusseja, hammastikun ja sakset.”

Joulupallot suodatinpusseista - onko tässä joulun helpoin joulukoriste?
Heidi teki joulupallot ruskeista suodatinpusseista ja ripusti ne kuusen muotoiseen seinäkoristeeseen. Heidi aikoo tehdä palloja lisää ja täyttää koko kuusen koristeilla. Kuva: Heidi Tiainen

Suodatinpusseja voi hyödyntää monessa muussakin. Niistä voi askarrella esimerkiksi kauniita kransseja ja upean pallovalaisimen. Näihin projekteihin kuluu enemmän suodatinpusseja kuin joulupalloon. Yhden joulupallon voi tehdä jo kolmesta suodatinpussista.

Lue myös: Kirsi, 50, kehitti puolivahingossa nerokkaan ”joulukuusen” viinipullotelineistä – katso, miten kissaystävällinen joulupuu rakennetaan helposti

Jouluinen suodatinpussipallo on helppo valmistaa

Tarvikkeet suodatinpussipallojen tekoon löytyvät lähes joka kodista. Suodatinpussien sijaan voit käyttää muutakin paperia, esimerkiksi kopiopapereita tai vaikkapa ohuita kirjan sivuja. Pääasia on, että paperi on tarpeeksi ohutta ja taipuisaa.

Vaikka suodatinpussipallot ovat helppoja askarrella, kannattaa puuhassa pysyä skarppina. Kun suodatinpussit leikkaa huolellisesti identtisiksi ympyröiksi ja liiman levittää systemaattisesti joka kerroksella samaan kohtaan, valmiista pallosta tulee symmetrisempi.

suodatinpussipallo
Kauniiden suodatinpussipallojen juju on se, että tarvikkeet löytyvät lähes joka kodista. Kuva: Anni Reenpää

Katso videolta, miten suodatinpussipallot tehdään:

Näitä tarvikkeita tarvitset yhden pallon askartelemiseen:

Hinnaksi tälle askarteluprojektille tuli 0 euroa, koska kaikki tarvikkeet löytyivät valmiiksi kotoa.

Suodatinpussipallo syntyy näillä tarvikkeilla
Näin yksinkertaisilla tarvikkeilla pötkii tässä projektissa pitkälle! Kuva: Anni Reenpää

Tee itse suodatinpussipallo näillä ohjeilla:

  1. Tee ensin ympyrän muotoinen mallipala. Piirrä ympyrä jollekin hiukan tavallista kopiopaperia jämäkämmälle paperille. Käytä apuna jotakin pyöreää esinettä, esimerkiksi liimapullon pohjaa. Taita ympyräksi leikattu paperi keskeltä kahtia. Ympyrän koko määrittää joulupallon koon.
  2. Taita suodatinpussi keskeltä kahtia ja piirrä taitekohtiin mallipalan avulla kolme puoliympyrää. Piirrä puoliympyrät ainoastaan sileisiin taitekohtiin, ei sivulle, jossa näkyy suodatinpussin saumakohta. Leikkaa puoliympyrät irti suodatinpussista. Saat viisi ympyrää, jotka on taitettu keskeltä. Tee sama kolmelle suodatinpussille. Saat kolmesta suodatinpussista yhteensä 15 ympyrän muotoista palaa.
  3. Dippaa hammas- tai grillitikku askarteluliimaan ja levitä ohut viiva liimaa vaakasuunnassa jokaisen taitetun ympyrän sisään kuin piirtäisit ympyrän geometrisen säteen. Paina ympyrä kiinni. Tee sama kaikille 15 ympyrälle.
  4. Pinoa sitten puoliympyrät toisiinsa kiinni liimalla. Levitä kaksi ohutta viivaa liimaa vaakasuunnassa puoliympyrän päälle keskellä olevan ympyrän säteen ylä- ja alapuolelle. Jatka samaan malliin kunnes olet liimannut kaikki paperipalat toisiinsa kiinni.
  5. Leikkaa langasta noin 15 cm pitkä pätkä ja solmi se lenkiksi. Levitä liimaa puoliympyröiden suoralle sivulle ja paina langan solmukohta siihen kiinni. Anna työn kuivua pari minuuttia.
  6. Levitä vielä kerran kaksi ohutta viivaa liimaa vaakasuunnassa päällimmäisen puoliympyrän päälle. Avaa pallo haitarin lailla ja paina vastakkaisen puolen puoliympyrä kiinni puoliympyrään, johon levitit liiman. Paina liimakohtaa hetken, kunnes pallo pysyy muodossaan.

Yhden pallon askartelemiseen menee noin 20 minuuttia.

Suodatinpussipallot sopivat koristeeksi joulukuuseen tai vaikkapa koristeoksiin.
Suodatinpussipallot sopivat koristeeksi joulukuuseen tai vaikkapa koristeoksiin. Kuva: Anni Reenpää

Kommentoi

Kommentoi juttua: Heidi keksi askarrella joulupallonsa suodatinpusseista – näin teet söpöt joulupallot kotoa löytyvistä tarvikkeista!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.