Käsityö

Anna, 24, osti pakettiauton ja perusti Suomen ensimmäisen kiertävän lankakaupan – ”Tämä oli mielestäni ihan kuningasidea”

Itsensä elättäminen käsitöillä ei ole helppo nakki, mutta Anna Luomajärvi, 24, keksi keinon. Hän perusti kiertävän lankapakun, joka myy lankoja ja lankatarvikkeita ympäri Suomen.

Auto näyttää ulkoa päin ihan tavalliselta valkoiselta pakettiautolta. Sisään astuessaan saattaa kuitenkin yllättyä: auton seiniä kiertävät hyllyt, jotka ovat tupaten täynnä erivärisiä lankoja. Auto ei olekaan ihan tavallinen paku, vaan Anna Luomajärven ”lankapaku”.

”Täällä on niin paljon lankoja kuin näin pieneen tilaan suinkin mahtuu”, Anna naurahtaa.

Pohjois-Pohjanmaan Reisjärvellä asuva Anna on lokakuusta lähtien ajellut noin kolme kertaa viikossa eri puolille Suomea myymään lankoja. Joskus Anna osallistuu pakunsa kanssa käsityötapahtumiin, toisinaan hän menee paikalle esimerkiksi käsityöpiirin, ystäväporukan tai yksittäisten ihmisten pyynnöstä.

”Kyselyitä on tullut Porvoosta Kuusamoon asti. Sitten vain soitan kuntaan ja kysyn, olisiko teillä jokin tori, johon voisin ajaa autoni”, Anna kertoo.

Lue myös: Sähkötekniikka vaihtui luovaan alaan: Tiina, 29, löysi suomalaisesta villalangasta unelma-ammattinsa

Anna, 24, osti pakettiauton ja perusti Suomen ensimmäisen kiertävän lankakaupan – ”Tämä oli mielestäni ihan kuningasidea”
Annan lankapakun sisälle kätkeytyy koko Annan lankavarasto. Anna ja hänen puolisonsa Vili aikoo kuitenkin alkuvuonna muuttaa isompaan kotiin, jossa olisi tilaa erilliselle lankavarastolle. Kuva: Anna Luomajärvi

Kaikki alkoi kirjasta

Idea lankapakuun lähti eräästä brittiläisen Jenny Colgan kirjoittamasta kirjasta Uusia lukuja ja onnellisia loppuja (Gummerus), jota Anna kuunteli äänikirjana elokuussa 2021. Kirjan päähenkilö irtisanoutui työstään ja osti pakettiauton, johon perusti liikkuvan kirjakaupan. Lukiessa Anna sai kuin salamaniskuna idean lankapakusta.

”Olin nähnyt sosiaalisessa mediassa, että ainakin Ranskassa on vanhaan pakettiautoon rakennettu lankakauppa. Ajattelin, ettei sellaisen perustaminen voi olla ihan mahdoton juttu.”

Anna laski, minkä suuruiset lainat hän saisi pakettiauton hankkimiseen ja yrityksen aloittamisen kustannuksiin. Viikon ajan hän pohti, ryhtyisikö hommaan.

Annalla on toinenkin yritys, vuonna 2019 Reisjärven keskustaan perustettu kahvilan ja lahjatavarakaupan yhdistelmä, jonka nimi on Annan putiikki. Lisäksi ison siivun Annan ajasta vie puolitoistavuotias tyttö, joka ei ole vielä päiväkodissa. Annan puoliso Vili tekee pitkiä päiviä maatilan osakkaana.

”Soittelin kavereille ja sukulaisille ja kysyin heidän mielipiteitään ideaan. Suurin osa piti minua ihan hulluna, koska touhua piisaa minulla tässä muutenkin.”

Elokuussa 2021 Anna allekirjoitti pakettiauton kauppakirjan ja ajoi sen Ylivieskasta kotiin Reisjärvelle. Annan mies rakensi autoon hyllyt.

”Omasta mielestäni tämä oli ihan kuningasidea, joten päätin lähteä toteuttamaan.”

Anna, 24, osti pakettiauton ja perusti Suomen ensimmäisen kiertävän lankakaupan – ”Tämä oli mielestäni ihan kuningasidea”
24-vuotias Anna uskoo pienien kaupunkien ja kylien voimaan. Annalla on lankapakun lisäksi Annan putiikki -kauppa Reisjärven keskustassa. Annan putiikki on Reisjärven ainoa kahvila.  Kuva: Anna Luomajärvi

Maaseudulla kiertävä lankapaku tulee tarpeeseen

Anna tilasi lankapakuunsa laajan valikoiman lankoja, noin kymmenen kerää kustakin väristä. Valikoimassa on suomenlampaan villaa ja kotimaisten kehräämöiden ja värjäämöiden tuotteita. Lisäksi on laadukkaita eurooppalaisia lankoja. Valikoima kehittyy asiakkaiden toiveiden mukaan.

”Ajatuksena on, että jokaiselle neulojalle löytyy jotakin. On lankoja sukkia neuloville, kokeileville neulojille ja heille, jotka haluavat aina parasta ja pehmeintä laatua.”

Lankapakun langat maksavat Annan mukaan suunnilleen saman verran kuin muissakin kotimaisissa lankakaupoissa. Pieni lankakauppias ei kuitenkaan pysty kilpailemaan suurien nettikauppojen, kuten Adlibriken hintojen kanssa. Annan paku erottuu edukseen palvelullaan.

”Toisin kuin nettikaupoissa, lankapakussa pääsee hypistelemään lankoja ja mallikappaleita ja kysymään neuvoja. Neulojat ovat myös tosi yhteisöllisiä. He haluavat rupatella viime aikaisista neuleprojekteistaan.”

Vain harvoilla pienillä paikkakunnilla on käsityön erikoisliikeitä. Anna uskoo, että tällainen palvelu tulee monille tarpeeseen.

Katso Annan tekemä lankapakun esittelyvideo:

Käsityöt ovat Annalle elämäntapa

Anna on käynyt Koulutuskeskus Brahe Lybeckerin opiston tekstiililinjan ja valmistunut artesaaniksi vuonna 2018. Hän on haaveillut ammatista käsityön parissa lapsesta asti.

Anna teki ensimmäisen neuletyönsä ala-aste-ikäisenä pikkuveljelleen. Neuleliivin tekeminen tuntui niin vaikealta, että Anna päätti jättää neulomisen siihen. Pian puikoilla oli kuitenkin seuraava työ. Yläasteella ja lukiossa Anna neuloi ties kuinka monta villapaitaa, myssyä, huivia ja lapasta.

Monenlaiset kädentaidot ja niiden historia kiinnostavat Annaa. Neulomisen ohella hän on muun muassa virkannut, tehnyt makramee-töitä ja kutonut kangaspuilla mattoja ja huiveja.

”Yhdeksännellä luokalla menin kansalaisopiston nypläyskurssille opetellakseni tekniikan. Siellä oli kahdeksankymppisiä mummoja, ja sitten olin minä”, Anna naurahtaa.

Käsityöt merkitsevät Annalle rauhoittumista ja palaamista perinteiden juurille. Siinä, miten lanka juoksee sormella, on Annan mielestä jotain alkukantaista ja maadoittavaa. Värikkäät langat taas tarjoavat väriterapiaa mielelle.

”Käsityöt ovat minulle elämäntapa. Tulen varmaan aina tekemään jotakin lankoihin ja käsitöihin liittyvää.”

Anna, 24, osti pakettiauton ja perusti Suomen ensimmäisen kiertävän lankakaupan – ”Tämä oli mielestäni ihan kuningasidea”
Annan puoliso rakensi pakettiauton hyllyt. Lankoja on tarjolla monenlaisia erilaisille neulojille. Kuva: Anna Luomajärvi

Haaveena myydä omia neuleohjeita

Lankapaku on nyt kiertänyt noin pari kuukautta. Kauppa on käynyt mukavasti, mutta vielä menee muutama vuosi, ennen kuin lainat on maksettu. Anna toivoo, että toiminta muuttuisi kannattavaksi muutamassa kuukaudessa.

Anna laskee aina ennen keikkojaan tavoitteen päivän myynnille. Tavoitesummat liikkuvat parista sadasta ylöspäin riippuen siitä, kuinka kauas Anna ajaa ja kuinka kauan aikaa hän viettää myyntipaikalla. Tavoitteet ovat pääasiassa toteutuneet hyvin. Asiakkaita on riittänyt.

”Rahallinenkin puoli näyttää tällä hetkellä hyvältä.”

Anna haaveilee, että voisi jonain päivänä laajentaa liiketoimintaa omien neuelohjeiden myymiseen ja lankojen värjäämiseen. Uniikit työt ja materiaalit voisivat lisätä lankapakun kilpailukykyä markkinoilla. Silloin oman verkkokaupan avaaminenkin voisi tulla ajankohtaiseksi.

Ensin Annalla on kilometrejä ajettavana. Seuraava stoppi on todennäköisesti Tampereen Tallipiha.

”Pakettiautolla on yllättävän kiva ajaa verrattuna henkilöautoon. Mutta jos jossain vaiheessa yritys kannattaa niin hyvin, että siitä riittäisi tuloa kahdelle, ottaisin mielelläni puolisoni kuskiksi. Silloin voisin neuloa ajomatkoilla.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Anna, 24, osti pakettiauton ja perusti Suomen ensimmäisen kiertävän lankakaupan – ”Tämä oli mielestäni ihan kuningasidea”

Erjaliisa Rantala

Hieno homma.
Onnea yritykselle ♥️

Terveisin Erjaliisa Rantala

Niin ja hyvää joulua ❣️

Marina Ovaska

Aivan mahtava juttu lankapaku 😉 paljon onnea ja menestystä yrityksellesi.

Marianne Suomi

Ihana juttu tuo lankakauppa autossa. Onnea hienosta ideasta. Toivottavasti tulet joskus Forssaan. t. Marianne

äite

PIkkutyttönä olin kesäisin maalla ja siellä tutustuin Annan yritykseen. Emännät odottivat kangasauton tulemista. Anna, todellakin, samanniminen, ajoi pihaan isolla amerikkalaismallisella farmarilla, avasi takaluukun ja esitteli emännille kankaita. Takaosaan mahtui paljon kangasrullia, joista Anna leikkasi toivottuja paloja. Puhuttiin Annan kankaista, erotuksella muista. Annalla on hyvä valikoima. Kangaskauppoihin oli matkaa ja liikenneyhteydet huonot, ei tavallinen emäntä useinkaan ehtinyt lähteä kaupunkiin. Anna todella oli hoksannut markkinaraon. Onnea nuorelle reippaalle yrittäjälle!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.