Neulonta

Karvaturri-pipoon voi hyödyntää jämälankojen lyhyetkin pätkät – ota ohje tästä

Neulo jämälangoista moni-ilmeinen hapsupipo, jota voi käyttää molemmin puolin. Karvaturri-pipoon uppoavat jopa puolen metrin mittaiset jämälangat.

Hyödynnä kaikenlaiset langanloput pipon hapsuina, jotka ovat juuri nyt ajankohtaisia. Hauskan värityksen ja pinnan lisäksi hapsut tekevät piposta erityisen lämpimän.

Karvaturri-pipoa voi käyttää monella tavalla, sillä pipon oikea ja nurja puoli ovat erilaiset. Pipon molemmat puolet sopivat päällipuoleksi, ja pipoa voi käyttää suorana tai taitaa alareunaan käänteen.

Pipon neulominen on helppoa ja nopeaa, sillä lankoja ei päätellä. Jämälangoista leikataan eri pituisia pätkiä, joita lisätään pipon neuloessa yksitellen tai yhdistäen monta lankaa kerralla. Langanpäät jäävät hapsuiksi.

Lue myös: Onko tässä kaikkien aikojen näyttävin huivi jämälangoista? Virkkaa Jonna Kirjavaisen ohjeella kolmiohuivi isoäidinneliöistä  

Karvaturri-pipo

Tarvikkeet

Tiheys ja koot

Tiheys: 11 s ja 16 krs joustinneuletta = 10 cm.

Koko: aikuiselle

Neulo Karvaturri-pipo näin:

Leikkaa jämälangoista 40-80 cm pätkiä. Työn edetessä leikkaa niitä tarpeen mukaan lisää.

Luo puikolle paksulla langalla 64 s. Aloita suljettuna neuleena 1 o, 1 n -joustinneule, ota heti mukaan langanpätkiä.

Uuden langanpätkän liittäminen työhön 

Aseta pätkä sormelle paksun langan viereen niin, että langasta roikkuu eteenpäin noin 5 sentin pää ja loppu menee samaan suuntaan kuin pohjalanka, neulo oikea silmukka, sitten käännä myös lyhyt pää sormelle ja neulo kaikilla langoilla. Liitä seuraava pätkä mukaan ennen kuin edellinen loppuu. Jätä pätkän viimeiset sentit nurjalle. Välillä voit liittää kerralla mukaan useammankin langan. Sinulla on siis koko ajan työssä useaa lankaa, välillä on paksumpia ja välillä ohuempia kohtia.

Neulo 36 krs.

Päälaen kavennukset

Tee kavennuskerros: Kavenna 3 silmukkaa yhdeksi näin: *nosta oikea silmukka oikealle puikolle, neulo seuraava nurja silmukka oikein, vedä nostettu silmukka neulotun yli, siirrä silmukka vasemmalle puikolle ja vedä vielä seuraava oikea silmukka neulotun yli, neulo nurja silmukka nurin*, toista *-* koko kerros. Neulo jäljellä olevilla 32 silmukalla 3 krs joustetta ja tee uusi kavennuskerros samoin = 16 s. Neulo vielä 3 krs, tee kavennukset ja katkaise langat. Vedä langat neulalla jäljellä olevien silmukoiden läpi, kiristä hyvin muutamalla pistolla ja jätä päät roikkumaan.

Viimeistely

Pujota aloituslanka sopivaan kohtaan sisäpinnalle. Tarkista, että kaikki langanpäät ovat pysyneet nurjalla. Jos alareunassa olevat karvat häiritsevät silmiä, pujota niitä nurjalla muutama krs ylemmäs.

© Pekka Holmström
© Pekka Holmström
Voit käyttää pipoa oikein- tai nurinpäin tai käänteellä. Jos haluat käyttää pipoa ilman taitetta, voit neuloa piposta lyhyemmän.
Voit käyttää pipoa oikein- tai nurinpäin tai käänteellä. Jos haluat käyttää pipoa ilman taitetta, voit neuloa piposta lyhyemmän. © Pekka Holmström

Suunnittelija ja tiedustelut: Hanna Tamminen, hanna.tamminen123@gmail.com

Ohje on julkaistu Kotiliesi-lehdessä 3/2023.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Karvaturri-pipoon voi hyödyntää jämälankojen lyhyetkin pätkät – ota ohje tästä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.