Pipo joka tuulelle -pipo-ohje
Neulonta

Käsityöt tekevät hyvää mielelle – kokeile vaikka neulomalla Pipo joka tuulelle! Helppo malli sopii myös aloitteleville neulojille

Pipo joka tuulelle on Mielenterveyden keskusliiton kampanja, jolla halutaan nostaa esiin käsillä tekemisen hyvinvointia edistäviä vaikutuksia. Nappaa tästä pipon ohje ja neulo omasi palmikoilla tai ilman. 

Käsitöiden tekeminen tarjoaa mielelle paikan rauhoittua, onnistumisen ja oppimisen kokemuksia ja myös väylän itseilmaisuun. Mielenterveyden keskusliitto haluaa kannustaa ihmisiä käsitöiden pariin ja siten tukea mielenterveyttä. Taitoliiton kanssa yhteistyössä toteutetun Pipo joka tuulelle -pipon on suunnitellut Taito Lapin erikoisneuvoja, tekstiili- ja kuosisuunnittelija Karoliina Erkinjuntti.

Karoliina innostui kampanjan nimestä ja halusi saada tuulen näkymään pipossa. Se tuleekin kivasti esiin pipon pinnassa silmukoiden rytmissä ja palmikoiden kaarissa. Joustinneuleeseen tuo eloisuutta oikein ja nurin raitojen rytmin vaihdokset, joissa toistuu 20 silmukan mallikerta.  Palmikot tuovat pintaan vaihtelua, mutta ne voi hyvin jättää neulomattakin. Näin aloittelijakin uskaltaa tarttua helpommin puikkoihin.

Karoliina vinkkaa, että omaa persoonaa voi tuoda esiin valitsemalla mieluisen värin tai tehdä pipon vaikka raidallisena. Häin itse tykästyi kaksiväriseen versioon, johon hän teki reunan käänteen yhdellä värillä ja loppuosan piposta toisella. Myös tupsun koolla ja värillä voi leikitellä tai halutessaan sen voi jättää kokonaan pois.

Lue myös: Neulominen vähentää stressiä ja ehkäisee dementiaa – listasimme neulomisen 5 uskomatonta terveyshyötyä

Pipoon neulotaan vaihtelevarytmistä joustinneuletta ja palmikoita. Halutessaan palmikot voi jättää pois. Kuva: Nina Tuittu
Pipoon neulotaan vaihtelevarytmistä joustinneuletta ja palmikoita. Halutessaan palmikot voi jättää pois. Kuva: Nina Tuittu

Pipo joka tuulelle -pipo

Tarvikkeet

Tiheys, mallineuleet, koko

Neuletiheys: 22 s joustinneuletta = 10 cm

Koko: M (L)

koko M 120 s = päänympärys 54 – 57 cm, koko L 140 s = päänympärys 58 – 61 cm.

Neulo Pipo joka tuulelle -pipo näin

Luo pyöröpuikoille 120 s (140 s).

Neulo *2 n, 1 o, 1 n, 1 o, 1 n, 2 o, 2 n, 2 o, 1 n, 1 o, 1 n, 1 o, 2 n, 2 o*. Toista *-* koko kierros.

Seuraa ohjekaaviota 2. Neulo resoria joustinneuleena 30 kierrosta. Aloita tämän jälkeen pintaneule riviltä 31.

Kun pintaneule on valmis, aloita kavennukset riviltä 69. Jaa silmukat tasaisesti neljälle sukkapuikolle, kun silmukat eivät enää riitä liikkumaan pyöröpuikolla. Ohjekaavion lopussa pipossa on jäljellä 12 s (14 s). Päättele pipo vetämällä lanka jäljellä olevien silmukoiden läpi ja päättele langanpää nurjalle puolelle neuleeseen.

Ohjekaavio 2. Pipo joka tuulelle, jossa on palmikoita. Lue kaavioita alhaalta ylöspäinoikealta vasemmalle. Kaaviossa on esitetty kuvion yksi mallikerta, eli 20 s, joka toistuukoossa M 6 kertaa ja koossa L 7 kertaa.
Ohjekaavio 2. Pipo joka tuulelle, jossa on palmikoita. Lue kaavioita alhaalta ylöspäin oikealta vasemmalle. Kaaviossa on esitetty kuvion yksi mallikerta, eli 20 s, joka toistuu koossa M 6 kertaa ja koossa L 7 kertaa.

Jos haluat tehdä pipon ilman palmikoita, helpomman ohjeen mukaan, neulo pelkkää joustinneuletta ja aloita kavennukset ohjekaavion 1. riviltä 69.

Ohjekaavio 1. Pipo joka tuulelle, joka on kokonaan joustinneutta.  Lue kaavioita alhaalta ylöspäin oikealta vasemmalle. Kaaviossa on esitetty kuvion yksi mallikerta, eli 20 s, joka toistuukoossa M 6 kertaa ja koossa L 7 kertaa.
Ohjekaavio 1. Pipo joka tuulelle, joka on kokonaan joustinneutta.  Lue  kaavioita alhaalta ylöspäin oikealta vasemmalle. Kaaviossa on esitetty kuvion yksi mallikerta, eli 20 s, joka toistuu koossa M 6 kertaa ja koossa L 7 kertaa.
Kaavioiden merkkein selitykset. Katso tarvittaessa kuvalliset ohjeet apupuikolla tehtäviin silmukan siirtoihin avaamalla alla oleva tulostettava ohje.
Kaavioiden merkkein selitykset. Katso tarvittaessa  kuvalliset ohjeet apupuikolla tehtäviin silmukan  siirtoihin avaamalla alla oleva tulostettava ohje.

Vinkki: Viimeistele pipo halutessasi hauskalla ja näyttävällä tupsulla. Voit kokeilla neuloa pipon myös raidallisena, tai esimerkiksi resorin eri värillä.

Suunnittelija: Karoliina Erkinjuntti

Voit tulostaa Pipo joka tuulelle -ohjeen tästä 

Tulostettavassa ohjeessa on mukana kuvalliset ohjeet, kuinka teet palmikoiden silmukan siirrot sekä ohje tupsun tekemiseen.

Kaksivärisen pipon käänne on erivärinen kuin muu pipo.  Kuva: Nina Tuittu
Kaksivärisen pipon käänne on erivärinen kuin muu pipo.  Kuva: Nina Tuittu

Kommentoi

Kommentoi juttua: Käsityöt tekevät hyvää mielelle – kokeile vaikka neulomalla Pipo joka tuulelle! Helppo malli sopii myös aloitteleville neulojille

Sinun täytyy kommentoidaksesi.