Neulonta

Neulojat ylistävät Kotilieden Toukola-sukkia: ”Siinä on kuvattu elämää, jota itse elän” – tällaisia versioita lukijat ovat neuloneet

Kotilieden Toukola-sukat ovat hurmanneet neulojat. Lukijat innostuivat neulomaan erilaisia versioita Kotilieden yhteisneulonnan aikana. Katso kuvat 8 upeasta luomuksesta.

”Tulipa ihana sukka.” ”En malta odottaa, että nämä ovat valmiit. Niin kauniit ne ovat.” ”Ihana malli, jossa paljon mahdollisuuksia eri variaatioille.”

Kotilieden yhteisneulonnan Toukola-sukat keräävät kehuja neulojilta sosiaalisessa mediassa. Soile Pyhänniskan suunnittelemassa kirjoneulemallissa seikkailevat lumihangessa pomppiva jänis, pesässä uinuva kettu sekä Toukolan pihapiirin touhuja seuraileva pöllö.

Toukola-sukkien ohje julkaistiin painetussa Kotilieden irtonumerossa (3/2024) sekä Kotilieden verkkosivuilla, jossa ohje päivittyi viisi kertaa 5. helmikuuta alkaen joka maanantai ja perjantai. Ohjetta katsottiin kaksiviikkoisen neulontahaasteen aikana yli 62 600 kertaa.

Moni Kotilieden jututtamista neulojista aloitti Toukola-sukkien neulomisen yhteisneulontana, mutta päätyi hankkimaan lehden itselleen, koska ei malttanut odottaa seuraavan osan julkaisua.

Lukijoiden Toukola-sukat
Toukola-sukkien yhteisneulonta innosti monia kirjoneulonnan pariin. © Pekka Holmström

Lue myös: Osallistu yhteisneulontaan! Toukola-sukat ovat talven kauneimmat sukat

Lukijoiden Toukola-sukat – katso kuvat 8 upeasta luomuksesta

Neulojat intoutuivat jakamaan kuvia neulomistaan Toukola-sukista niin Kotilieden käsityöryhmässä Facebookissa kuin Instagramissakin tunnisteella #toukolasukat.

Kokosimme neulontahaasteen kuvasadosta koosteen inspiraatioksi muille puikkojen heiluttajille.

Päivi otti jämälangat hyötykäyttöön

Päivi Lumpo neuloi Toukola-sukat jämälangoista: kolmesta valkoisesta, kahdesta vihreästä ja yhdestä harmaasta kerästä.

Osa langoista oli Novitan Nalle-lankaa, osa merinovillalankaa, jota Päivi neuloi kaksinkertaisena.

”Sukista tuli minulle hiukan isot. Annan ne todennäköisesti hyväntekeväisyyteen joulun aikaan, jos en sitä ennen ole antanut niitä jollekin ystävälle”, Päivi sanoo.

Päivi Lumpon neulomat Toukola-sukat.
© Päivi Lumpo

Aini silmukoi kuviot sukkien pintaan

Toukola-sukkien ohjeessa neuvotaan neulomaan sukat kirjoneuleena pääväriä ja kuvioväriä vuorotellen.

Aini Kyllönen päätti tehdä toisin. Hän neuloi Toukola-sukkien yläosan vaaleansinisellä langalla ja loppusukan valkoisella langalla. Sen jälkeen hän silmukoi kuvion sukkien pintaan.

Punaisista hirsitaloista koostuva Toukolan tila sijaitsee Espoon Nuuksiossa järven rannalla. Päätalo on valmistunut vuonna 1932.

Ainin sukissa värivalintoihin inspiroivat Toukolan tarina ja oma arki Nurmeksessa.

”Kuvittelin vanamoita ja oman Kötti-kissan sinivaleunikoiden alle. Tykkäsin mallista. Siinä on kuvattu elämää, jota itse elän. On punainen mökki, puulämmitys, paljon kukkia, ei mitään mukavuuksia”, Aini sanoo.

Ainin neulomat Toukola-sukat päätyvät joko jollekin ”mummotettavista” eli lapsenlapsista tai omiin jalkoihin puutarhapuuhiin.

Aini Kyllösen neulomat Toukola-sukat.
© Aini Kyllönen

Riitta neuloi sukilleen yksiväriset terät

Riitta Kerimäki neuloi Toukola-sukat lahjaksi ystävänsä miehelle. Idean ohjeen tuunaamiseen Riitta sai lahjanasaajan eräilyharrastuksesta. Varren vihreä tausta kuvastaa metsää ja jalkapöydän sininen lanka järveä.

Yksivärinen teräosa on Riitan mukaan helppo tehdä uudelleen silloin, kun sukka kaipaa uuden terän puhki kuluneen tilalle.

”Rakastan symmetriaa, joten tein toisen sukan peilikuvana”, Riitta sanoo.

Riitta Karimäen neulomat Toukola-sukat.
© Riitta Karimäki

Toukola-sukat haastoivat Riikkaa opettelemaan uusia tekniikoita

Kuopiolainen Riikka Airaksinen kuuli Kotilieden yhteisneulonnasta paikallisen neulekahvilan neulojilta. Ohjetta hän kuvailee sopivan kinkkiseksi, sellaiseksi, joka haastoi oppimaan uutta.

Riikalla on ollut tapana sitoa kirjoneuleiden langanjuoksut kiepauttamalla langat työn nurjalla puolella toistensa ympäri. Nyt hän opetteli itselleen uuden tekniikan.

”Tässä mallissa kiepautuksia olisi tullut tosi paljon, joten arvelin, että kuviosta tulisi epätasainen. Kokeilin siksi ensimmäistä kertaa sitoa pitkät langanjuoksut neuloen ne seuraavalla kerroksella yhteen silmukoiden kanssa. Käsialani on melko tiukkaa, joten tein pitkiin langanjuoksuihin sinne tänne langankiertoja löysyyttä antamaan. Olen tosi tyytyväinen lopputulokseen!” Riikka sanoo.

Riikka Airaksisen neulomat Toukola-sukat.
© Riikka Airaksinen

Liisa levensi sukan ympärysmittaa ja lisäsi resoriin nyörin

Yhteisneulonnan aikana Kotilieden käsityöryhmäläiset jakoivat toisilleen vinkkejä siihen, miten sukkien ympärysmittaa saisi kasvatettua ilman, että kuvio kärsii.

Liisa Brander-Keskinen ratkaisi asian lisäämällä takasaumaan 12 silmukan tähtikuvion Novitan Satumetsä-sukkien ohjeesta. Tähtikuvio oli hänen mielestään sopiva pari taivaalla loistavalle kuulle.

Liisa kuvailee itseään ”tuurikallaajaksi”, joka osallistuu yhteisneulonta- eli KAL-haasteisiin aina, kun sellainen osuu kohdalle ja soveltaa ohjeita itselleen mieleisiksi.

”Minulla on jo joku oma visio siitä, millainen polvisukan mittojen tulee olla, joten pyrin aina suunnilleen siihen riippumatta siitä, mitä suunnittelija on ajatellut. Laitan aina nyörikujan resorin jälkeen, jotta sukat pysyvät ylhäällä”, Liisa kertoo.

Liisa Brander-Keskisen neulomat Toukola-villasukat.
© Liisa Brander-Keskinen

Outi neuloi kuvioista peilikuvat

Outi Kolehmainen neuloi Toukola-sukkiin siniset kärjet ja kantapäät päävärillä ja muokkasi lisäksi toisen sukan ohjetta niin, että kuviosta tulee peilikuva – ainakin pääosin.

”Pikkaisen tuli kärkiosassa vauhtisokeus enkä muistanut tehdä peilikuvana jänöjussia”, Outi sanoo.

Malli oli sen verran mieleinen, että Outin puikoilla valmistuvat tällä hetkellä jo toiset Toukola-sukat.

Outi Kolehmaisen neulomat Toukola-sukat.
© Outi Kolehmainen

Kerstin neuloi sukat syntymäpäivälahjaksi miniälleen

Jokainen neuloja tietää, ettei neuloessa kaikki mene aina täysin suunnitelmien mukaan. Kerstin Niemen Toukola-sukkien ketulta puuttuvat silmät.

Hän ei hahmottanut kuviota aluksi ketuksi, sillä kuvio muodostuu neuloessa puikoille ylösalaisin.

”Oli tosi mukava malli neuloa, mutta täytyy myöntää, että vasta tänään, kun viimeistelin, huomasin että kettuhan se siellä nukkuu”, Kerstin kirjoittaa Kotilieden käsityöryhmässä päivityksessään.

Neulomisen Kerstin aloitti heti, kun ohjeen sisältävä Kotiliesi-lehti oli tipahtanut postilaatikkoon. Sukat valmistuivat kotoa löytyneistä langoista muutamassa päivässä syntymäpäivälahjaksi miniälle.

© Kerstin Niemi

Frida neuloi lasten villapaidan Toukola-sukkien kuosilla

Soile Pyhänniskan suunnittelema kuosi sopii moniin tarkoituksiin. Frida E. Caspersen Ulfsrud neuloi lasten villatakin, jossa hän hyödynsi Toukola-sukkien kuviota.

Hän neuloi sukkien varressa olevan kuvion sekä villatakin etu- että takapuolelle. Sukkien kärkeen tulevat jänikset Frida neuloi villatakin hihoihin.

Hän kertoo tehneensä useamman lasten villatakin erilaisia villasukkaohjeiden ruutupiirroksia hyödyntäen.

Toukola-villatakki päätyy Fridan veljen syntymättömälle pojanpojalle. Norjalainen Frida törmäsi Kotilieden ohjeeseen Instagramissa.

”Suomalaiset ja ruotsalaiset neuleohjeet ovat suosikkejani. Pidän etenkin kirjoneuleista. Ei haittaa, että ohje on suomeksi. Seuraan neulekaaviota ja vain nautin siitä, kun silmukat asettuvat paikoilleen”, Frida sanoo.

Frida E. Caspersen Ulfsrudin neuloma Toukola-villatakki lapselle edestä.
Villatakki on tehty 12–18 kuukauden ikäisen lapsen mittojen mukaan. © Frida E. Caspersen Ulfsrud
Frida E. Caspersen Ulfsrudin neuloma Toukola-villatakki lapselle takaa.
© Frida E. Caspersen Ulfsrud

Lue myös Anna.fi: Kutoa vai neuloa – kumpaa sanaa kuuluu käyttää villasukan tekemisestä? Selvitimme lopullisen vastauksen kysymykseen

Kommentoi

Kommentoi juttua: Neulojat ylistävät Kotilieden Toukola-sukkia: ”Siinä on kuvattu elämää, jota itse elän” – tällaisia versioita lukijat ovat neuloneet

Sinun täytyy kommentoidaksesi.