Neulonta

Neulo lapaset ja villasukat miehelle tai naiselle

Puna-harmaita villasukkia ja lapasia koristaa kaunis kirjoneulekuvio. Neulo lämpimät lapaset ja sukat vaikka lahjaksi.

Malli: Marita Metsäkylä

Koko: Nainen-mies

Langan menekki: Novita 7 Veljestä -lankaa (75 % villaa, 25 % polyamidia, 150 g = noin 300 m).
Naisten sukkiin ja lapasiin: harmaata (048) 150 g, punaista (587) 100 g ja vaaleanharmaata (047) 50 g.
Miesten sukkiin ja lapasiin: harmaata (048) 150 g, petroolia (191) 100 g ja vaaleanharmaata (047) 50 g.

Naisten sukat ja lapaset painavat yhteensä 210 g, ja miesten sukat ja lapaset painavat yhteensä 230 g, joten ylimääräisiä lankoja jää.

Sukkapuikot: Nro 3,5 tai käsialan mukaan. Tiheys: 24 s ja 25 krs sileää neuletta kirjoneuleena = 10 cm.

Sileä neule suljettuna neuleena: Neulo kaikki krs:t oikein. Neulo kuviot piirrosten A, B ja C mukaan kirjoneuleena ohjeen mukaan.

Joustinneule: 3 o, 2 n. Huom! Ohjeessa on aina ensin naisen sukkien ja lapasten tiedot ja sitten vastaavasti miesten. Jos ohjeessa on vain 1 luku tai langanväri, koskee se molempia kokoja.

Sukat

Luo v.harmaalla 45 s ja jaa s:t 4:lle sukkapuikolle. Neulo suljettuna neuleena v.harmaalla
1. krs: nurin.
2.-3. krs: oikein.
4. krs: *1 s v.harmaalla, 1 s punaisella-petroolilla*, toista *-* ja neulo 1 s v.harmaalla.
Jatka v.harmaalla 5.-7. krs: oikein.
8. krs: nurin.
Jatka harmaalla 9.-10. krs: oikein.
11.-13. krs: neulo kuviot piirroksen A mukaan.
Jatka harmaalla 14.-15. krs: oikein.
Jatka v.harmaalla 16. krs: oikein.
17.-24. krs: kuten 1.-8. krs:t.

Jatka harmaalla langalla ja neulo 1 krs oikein sekä sitten joustinneuletta 4 cm ja 1 krs oikein, lisää samalla s-luvuksi tasavälein 46-50 s.

Neulo sitten krs:n rajakohdan molemmin puolin yhteensä 24-26 s IV puikolle ja neulo näillä s:illa kantapää. Jätä II ja III puikon s:t odottamaan (= 22-24 s).
Käännä työ. 1. krs: (nurja puoli) nosta 1. s nurin neulomatta, neulo muut s:t nurin, käännä työ.
2. krs: *nosta 1. S oikein neulomatta, neulo 1 o*, toista *-* puikon loppuun.
Toista kerroksia 1.-2. kunnes kantalapun korkeus on 24-26 krs.

Jaa kantalapun silmukat kolmelle puikolle (7 + 10-12 + 7 s). Jatka vahvistettua neuletta ja neulo työn oikealla puolella reunimmaisen puikon s:t sekä keskimmäiseltä puikolta 9-11 s. Tee ylivetokavennus, käännä työ, nosta 1 s nurin neulomatta, neulo 8-10 s nurin, 2 s nurin yhteen.

Jatka neulomista edelliseen tapaan ja neulo aina keskimmäisen puikon viimeinen s yhteen reunapuikon ensimmäisen s:n kanssa.

Kun kaikki reunapuikkojen s:t on kavennettu, jaa loput 10-12 s kahdelle puikolle. Poimi kantalapun vasemmasta reunasta 12-13 s + puikkojen välistä 1 s ja neulo nostetut s:t kiertäen oikein, neulo II ja III puikon s:t oikein. Poimi sitten puikkojen välistä 1 s ja kantalapun oikeasta reunasta 12-13 s ja neulo s:t kiertäen oikein.

Neulo näillä kaikilla silmukoilla suljettuna neuleena 1 krs ja aloita sitten kiilakavennukset: neulo I puikon lopussa 2 oikein yhteen ja tee IV puikon alussa ylivetokavennus (= nosta 1 s neulomatta, neulo 1 s ja vedä nostettu s neulotun yli).

Toista tällaiset kavennukset joka 2. krs kunnes työssä on jäljellä 46-50 s. Jaa s:t siten, että I puikolle tulee 11-13 s, II puikolle 11 s, III puikolle 12 s ja IV puikolle 12-14 s. Jatka suljettuna neuleena sileää neuletta ensin 1 krs harmaalla IV puikon alkuun asti.

Aloita sitten pilkkuneule IV ja I puikoilla ruutupiirroksen B mukaan, toista 4 s:n mallikertaa 5-6 kertaa ja neulo piirroksen viimeiset 3 s (= 23-27 s). Aloita II ja III puikoilla 23 s leveät kuviot kirjoneuleena C piirroksen 6. krs:lta lähtien. Huom! Piirroksen 1.-5. krs:n V-kuvio ommellaan silmukoita jäljitellen vasta valmiiseen työhön.

Jatka kuvioita haluamasi korkeudelle. Mallisukissa on C-piirroksen 31. krs:n jälkeen neulottu vain reunoissa (sekä pohjassa) pilkkuneuletta ja keskellä työtä 1 s:n kuvio umpeen kuten krs:illa 38.-41.

Kun jalkaosan pituus kantapää mukaan lukien on noin 20-24 cm, siirrä miesten sukassa I puikon viimeinen s II puikolle ja IV puikon ensimmäinen s III puikolle. Aloita sitten kärkikavennukset. Neulo I sekä III puikon lopussa 2 oikein yhteen ja 1 o ja neulo samalla II sekä IV puikon alussa 1 oikein ja tee ylivetokavennus. Toista kavennuksia joka krs kunnes työssä on jäljellä n. 8 s. Katkaise lanka, vedä loppujen s:den läpi ja päätä hyvin.

Ompele jalkapöydän päälle puuttuva V-kuvio silmukoita jäljitellen. Tee toinen sukka samoin.

Lapaset

Luo v.harmaalla 45 s ja jaa s:t 4:lle sukkapuikolle. Neulo suljettuna neuleena v.harmaalla
1. krs: nurin.
2.-3. krs: oikein.
4. krs: *1 s v.harmaalla, 1 s punaisella-petroolilla*, toista *-* ja neulo 1 s v.harmaalla. Jatka v.harmaalla
5.-7. krs: oikein.
8. krs: nurin. Jatka harmaalla
9.-10. krs: oikein.
11.-13. krs: neulo kuviot piirroksen A mukaan.
Jatka harmaalla 14.-15. krs: oikein.
Jatka v.harmaalla 16. krs: oikein.
17.-24. krs: kuten 1.-8. krs:t.

Jatka harmaalla langalla ja neulo 1 krs oikein sekä sitten joustinneuletta 4 cm ja 1 krs oikein, lisää samalla s-luvuksi tasavälein 46-48 s. Jaa s:t siten, että I puikolle tulee 11 s, II puikolle 12 s, III puikolle 11-12 s ja IV puikolle 12-13 s. Jatka suljettuna neuleena sileää neuletta ensin 1-4 krs harmaalla.

Aloita sitten molemmissa lapasissa I ja II puikoilla 23 s leveät kuviot kirjoneuleena C piirroksen 6. krs:lta lähtien ja aloita pilkkuneule III sekä IV puikoilla ruutupiirroksen B mukaan, (tee kuitenkin miesten lapasissa III puikon alkuun 1 s harmaalla ennen kuin aloitat ruutupiirroksen) toista 4 s:n mallikertaa 5-6 kertaa ja neulo piirroksen viimeiset 3 s (sekä miesten lapasissa vielä 1 s harmaalla). Jatka päällisen kuvioita haluamasi korkeudelle.

Huom! Kun olet jousteen jälkeen neulonut 5-6 cm, neulo oikean käden lapasessa III puikon alussa 2 s ja neulo sitten seuraavat 9 s apulangalla peukaloaukkoa varten. Siirrä s:t takaisin vasemman käden puikolle ja jatka sileää sekä kuvioita.

Kun olet jousteen jälkeen neulonut noin 15-17 cm, aloita kärkikavennukset. Neulo I sekä III puikon alussa 1 oikein ja tee ylivetokavennus sekä neulo II ja IV puikon lopussa 2 oikein yhteen ja 1 o. Toista kavennuksia joka krs kunnes työssä on jäljellä noin 8 s. Katkaise lanka, vedä loppujen s:den läpi ja päätä hyvin.

Peukalo: Pura peukaloaukosta apulanka pois ja poimi aukosta 20 s. Jaa s:t 4:lle sukkapuikolle ja aloita suljettuna neuleena sileä neule pilkkuneuleena piirroksen B mukaan.

Kun peukalon pituus on noin 5-5,5 cm, tee kärki kuten lapasessa. Tee toinen lapanen muuten samoin, mutta jätä nyt peukaloaukko IV puikon loppuun 2 s:n sisäpuolelle.

Lankatiedustelut: Novita

Lisää neuleohjeita: Kainuun lapaset Lovikka-lapaset Kalastajan lapaset Kirjoneulesukat miehelle tai naiselle Villasukat lapselle tai aikuiselle

Kuvat: Norman Ojanen

Kommentoi

Kommentoi juttua: Neulo lapaset ja villasukat miehelle tai naiselle

Satunnais neuloja

Ostin Kotiliesi Neuleet KÄSITYÖEXTRA 2 lehden ja siinä on tämä malli kuvissa mutta TEKOOHJE on aivan muuta , kuin mitä tässä . Kuvasivulla neuvoo että ohje s.82 mutta se ei täsmää.

Hitu

myös ihmettelin tämän mallin ohjetta,puutuiko jotain Käsityöextrasta.olikohan käynyt jokin vipaus .

Toimitus

Hei. Kotiliesi Neuleet -lehdessä tämä ohje oli virheellinen, pahoittelut siitä! Siksi ohje löytyy nyt myös täältä verkosta. Tämä on siis oikea ohje, jonka mukaan kannattaa neuloa!

Adelehko

Aika paha juttu. Meitä on monia jotka ostivat lehden hyvien ohjeiden vuoksi, mutta kaikilla ei ole nettiä. Minä vain tämän ohjeen vuoksi. Luulisi Kotilieden nyt paremmin tiedottavan virheestä.

hot

Tässä lehdessä on muitakin virheohjeita,
Vaikka korjatut ohjeet ovatkin netissä, niin pitäisi olla myös tulostin että saisi sen ohjeen paperille. Eihän netin edessä viitsi neuloa ja seurata mallikertaa niinkuin näissä kirjontaneule sukissa pitäisi tehdä.
Huoellisuutta lehdelle kaipaan.
Mehän ostetaan se lehti sen vuoksi että siitä saamme ne ohjeet eikä netistä.

Toimitus

Kotiliesi Neuleet -lehden ohjeessa kirjoneulelapaset ja -sukat on valitettavasti väärä ohje. Oikea ohje on tässä yläpuolella. Toimitus pahoittelee virhettä ja siitä on kerrottu myös Kotilieden paperilehdessä.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.